Nokialta torjuntavoitto

Nokian kolmannen neljänneksen tulos oli odotettua parempi. Tulos ei ollut hyvä, mutta se oli kuitenkin analyytikkojen konsensusodotusta parempi. Osavuosikatsausta lukiessa tuntuu siltä kuin Nokia olisi palannut takaisin juurilleen. Yhtiö on aina osannut toimittaa suuria määriä halpoja puhelimia ja juuri halvat puhelimet pelastivat kolmannen neljänneksen.

Toukokuussa Stephen Elop kertoi Nokian yhtiökokouksessa, että tuplasimlaitteiden kysyntä on erittäin kova muun muassa Intiassa ja niiden puuttuminen Nokian tuotevalikoimasta oli suuri ongelma. Mietimme puoliksi ääneen, että voiko niin pienellä yksityiskohdalla olla niin ratkaiseva merkitys menestyksen osalta? Elop tiesi paremmin, koska tuplasimlaitteiden myynti on jo 17 prosenttia Nokian koko puhelinmyynnistä.

Samaa ei voi sanoa älypuhelinten myynnistä. Niiden myynti pysyi toisen neljänneksen tasolla, mutta se on yhä lähes 40 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Jos haluaa sanoa jotain myönteistä, olisi se, että älypuhelinten myynnin raju lasku on loppunut ja tilanne on tasaantunut. Toivomme, että Windows Phone -puhelimien myynti kääntää trendin ylöspäin viimeisellä neljänneksellä.

Nokia julkisti tänään kuusi uutta puhelinta. Neljä puhelimista käyttää S40-käyttöjärjestelmää ja kaksi käyttää Windows Phone -käyttöjärjestelmää. S40-käyttöjärjestelmää käytetään Nokian halvemmissa puhelimissa, joiden päämarkkina-alue on kehittyvät markkinat. Windows Phone -puhelimet Lumia 710 ja Lumia 800 ovat high-end-älypuhelimia, joita olemme odottaneet siitä asti kun Nokia kertoi uudesta strategiastaan helmikuussa.

Yksi Nokian ongelmista on ollut, että puhelimien julkistamisesta kului noin neljännes ennen kuin puhelimet saatiin myyntiin. Elop lupasi jo aiemmin lyhentää odotusaikaa ja tänään näimme tuloksen siitä. Puhelimia lastattiin toimitettavaksi operaattoreille samaan aikaan kun Elop puhui. Puhelimet tulevat myytiin marraskuussa Alankomaissa, Espanjassa, Iso-Britanniassa, Italiassa, Ranskassa ja Saksassa. Ennen vuoden vaihdetta puhelimet tulevat myyntiin Hongkongissa, Intiassa, Singaporessa, Taiwanissa ja Venäjällä.

Nyt jää nähtäväksi miten kuluttajat ottavat puhelimet vastaan. Sen perusteella mitä olemme kuulleet on HTC:n Windows Phone -puhelimet otettu hyvin vastaan Yhdysvalloissa. Nokia tulee saamaan vetoapua myös 31 operaattorilta ja jälleenmyyjältä, jotka tulevat Elopin mukaan osallistumaan markkinointiin. Lumia-puhelimien markkinointipanostukset ja näkyvyys tulee olemaan paljon suurempi kuin yhdenkään aiemman Nokian tuotteen. Tarkistimme myös miten muutama eurooppalainen operaattori hinnoittelee puhelimen ja sen hinnoittelu oli kieltämättä mielenkiintoinen. Nokian puhelimien hinta oli pääsääntöisesti alempi kuin muiden Windows Phone -puhelimien. Kaiken tämän perusteella uskomme, että Nokialla on hyvät mahdollisuudet onnistua Windows Phone -puhelimillaan.

Yksi asia mietityttää yhä meitä. Miten Nokia aikoo erottautua muista Windows Phone valmistajista? Windows Phone näyttää Nokian puhelimessa aivan samanlaiselta kuin muissa Windows Phone puhelimissa. Yksi syistä miksi Nokia ei valinnut Androidia oli, että yhtiön mukaan olisi ollut mahdotonta erottautua joukosta.

Omistamme Nokian osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit