Nokia vai HKScan?

Osakkeen hinta on 7,80 euroa. Mitä sillä saa?

Yhtiö A: Alkaneen vuoden ennustettu osakekohtainen tulos 66 senttiä. Osakekohtainen oma pääoma 3,53 euroa, ennustettu osinko 40 senttiä osaketta kohden.

Yhtiö B: Alkaneen vuoden ennustettu osakekohtainen tulos 85 senttiä. Osakekohtainen oma pääoma 7,31 euroa, ennustettu osinko 24senttiä osaketta kohden.

Kumman yhtiön osakkeesta kannattaisi maksaa enemmän?  Näillä tiedoilla on vaikea vastata. Jos tarjolla olisivat vain omaa pääomaa ja tulosennustetta koskevat tiedot, olisi helppo taipua yhtiön B kannalle. Puhtaasti osinkovirtaa katsova sijoittaja taas arvostaisi enemmän A:ta.

Tietoja on niukasti, joten kaivetaan lisää. Kasvaako toinen toista nopeammin? Yhtiön A ennustettu liikevaihdon kasvu vuosina 2009–2012 on 12,2 prosenttia eli 3,9 prosenttia vuodessa. Yhtiön B taas arvioidaan kasvattavan liikevaihtoaan samana aikana 11,1 prosenttia (3,6 prosenttia vuodessa). Sekään ei tee ratkaisevaa eroa, mutta kallistaa painoa hieman A:n suuntaan.

Yhtiö A on Nokia, yhtiö B HKScan ja luvut perustuvat Factsetin ennusteisiin. Kysymys “kummasta kannattaa maksaa enemmän?” on sikäli kiinnostava, että tätä kirjoittaessani kummankin osake maksaa saman verran, 7,80 euroa.

Kummallakin yhtiöllä on ongelmia. Nokiaa on vaivannut pitkään otteen kirpoaminen älypuhelinmarkkinasta. HKScan puolestaan kärsii liharaaka-aineen hinnannoususta ja valuuttakursseista. Näiden seikkojen vuoksi kummankin osake kulki viime vuonna vastavirtaan – siis osakekurssi laski.

Yhtiöitä vertailtaessa on syytä muistaa myös velkaisuus. Nokian vahva kassa tekee siitä ev/ebitda-tunnusluvulla HKScania edulisemman (alkaneen vuoden ennusteilla Nokian ev/ebitda on 5,1 ja HKScanin 5,7), vaikka p/e:llä HKScan näyttää selvästi huokeammalta (alkaneen vuoden ennusteilla Nokia 11,7 ja HKScan 9,0).

Kumpaankin osakkeen sijoittamiselle on helppo löytää vasta-argumentteja ja puolustavia tekijöitä, ja yhtä helppo on löytää syitä osakkeiden ostamiseen. Tällä hetkellä kumpikin osake sopii kontrastrategialla voittoja hakevan salkkuun.

Osakkeiden vertaileminen pelkästään tunnuslukujen avulla on toisinaan hyvää harjoittelua, joka avaa näkemään yhtiöitä ilman niihin liitettyjä mielikuvia. Nokian ja HKScanin rinnalla voi tarkastella myös Keslaa, jonka osakekurssi liikkuu Nokian ja HKScanin lukemissa. Vähän seuratun metsäkoneyhtiön alkaneen vuoden osakekohtainen tulos on 74 senttiä eli Nokian ja HKScanin puolivälissä. Osakekohtainen oma pääoma viime syyskuun lopussa oli 3,26 euroa.

Omistan itse sekä Nokiaa että HKScania. En omista Keslaa.

– Karo Hämäläinen –

 

Photo credit: kenteegardin / Foter / CC BY-SA

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

L4D24 Tammikuu, 2011

Tämä on tosiaan kuin vertaisi hanhen maksapalleroita makkaraan. Hkscan on mielestäni yhtiönä heikkolaatuinen, huono johdon trackrecord, kannattamatonta kasvua, heikko vapaa kassavirta (Kannattaa vertailla mielummin vapaan kassavirran kuin tuloksen osalta). Paljon pääomaa sitova toiminta. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, Hkscanilla on muutamia onnistuneita brändejä, jotka tarjoavat hinnoitteluvoimaa. Yhtiön asema arvoketjussa ei ole kovin mairitteleva. HKscanin neuvotteluvoima toimittajiin on heikko, koska yhtiön pääomistajina ovat lihaosuuskunnat täältä ei voida siis puristaa voittoja. Myöskin neuvotteluvoima kauppoihin nähden on suhteellisen matala, koska ala on kilpailtu. Toki HK:n sininen tarjoaa hinnoitteluvoimaa, mutta näitä tuotteita on vähän. Vertaappa HKscania esim Saarioiseen, joka on takonut mukavaa sijoitetun pääoman tuottoa, koska ei ole lähtenyt tavoittelemaan maailman herruutta kannattavuus sivuseikkana kuten Hkscanilla. Yhtiön tasetta on paisutettu osakeannein ja osinkoa on maksettu samaan aikaan kun käydään omistajien kukkarolla.

Haluasin kuulla perusteluita miksi näkemykseni Hkscanista on väärä, koska mielestäni tämä on päivänselvää, että Hkscan ei ole hyvä valinta omistaja-arvon kasvattamiseen.

Sen sijaan Nokialla on trackrecordia aivan eritason onnistumisista, vaikka yhtiö painiikin tällä hetkellä ongelmien kanssa. Mielestäni Nokia ei vielä ole lostcase, kun taas luen Hkscanin pysyvästi loosereihin, joihin en koske. Nokian ala on murroksessa potentiaalia on valtavasti, mutta myös toimialakohtainen riski on merkittävä. Nokialla on poikkeuksellisen kovaa näyttöä omistaja-arvon kasvattamisesta, kunhan palikat loksahtaisivat kohdalleen, tämän vuoksi mielestäni Nokiaa kannattaa omistaa pienellä siivulla.

 

/Karo Hämäläinen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit