Nokia saattaa vielä palata kehiin

Elop puhui Nokian yhtiökokouksessa toukokuun alussa erittäin avoimesti yhtiön ongelmista ja valinnoista. Uskomme nyt ymmärtävämme paremmin yhtiön tekemiä strategisia valintoja, vaikka Windows Phone (WP) ei meidän mielestämme olekaan paras vaihtoehto käyttöjärjestelmäksi. Sopimus Microsoftin kanssa saattaa kuitenkin olla paras kokonaisuutena. Riski vaihtaa puhelinten käyttöjärjestelmä Symbianista WP:hen yhdellä kertaa on kuitenkin huomattava, mikä pahimmassa tapauksessa johtaa Nokian marginalisoitumiseen pieneksi puhelinvalmistajaksi. Pidämme sen todennäköisyyttä kuitenkin pienenä.

Ensimmäinen osavuosikatsaus ylitti analyytikkojen ennusteet. Yhtiö antoi ymmärtää, että toinen neljännes on ensimmäistä vaikeampi ja että yhtiön pitää alentaa puhelinten hintoja, jottei se menettäisi liikaa markkinaosuuksia. Olemme hieman huolissamme kehityksestä, koska Nokian WP-puhelimia odotetaan markkinoille vasta viimeisellä neljänneksellä. Siihen on vielä pitkä aika.

Uskomme, että puhelinoperaattorit ovat valmiita sijoittamaan pitkällä aikavälillä enemmän WP-alustaan kuin Android- tai Applen alustaan, koska joidenkin tietojen mukaan operaattorit saisivat osan Microsoft Marketplacen tuotoista. WP-alustalla on kuitenkin pitkä matka edessään ja aluksi se tulee kärsimään muna-kana ongelmasta, mutta uskomme, että ongelma voidaan ratkaista ilman suuria vaikeuksia. Niin Apple kuin Googlekin tulee seuraamaan tarkkaan WP-alustan menestystä ja yhtiöt ovat varmaan tarvittaessa valmiita muuttamaan markkinapaikkojensa ehtoja houkutellakseen operaattoreiden tuen.

Olemme kuulleet huhuja, että amerikkalaiset operaattorit AT&T ja Verizon tulevat antamaan vahvan tuen WP-alustalle. Huhujen mukaan operaattorit tulisivat julkaisemaan useampia WP-puhelimia syksyllä, mutta vielä ei ole päätetty kuka toimittaa puhelimet. Ajankohta lienee lähellä Nokian ensimmäisten WP-puhelinten julkaisuajankohtaa, joten ei ole mahdotonta, että Nokia on yksi valmistajista joka kilpailee puhelinten toimittamisesta operaattoreille.

Useamman blogin mukaan Verizon julkaisisi huomenna ensimmäisen WP-puhelimensa HTC:lta. Blogit tietävät myös kertoa, että Microsoft yrittää tehdä puhelimista entistä huokuttelevampia lupaamalla Xbox-pelin kaikille, jotka ostavat puhelimen ennen 15. heinäkuuta. Huhut ovat tietysti aina huhuja. Blogit ovat neljän kuukauden aikana joka viikko ennustaneet Verizonen julkaisevan juuri sillä viikolla ensimmäisen WP-puhelimensa, mutta ennen pitkää ennustus käy toteen.

WP-puhelinten myynti on tähän asti ollut pettymys. Siksi seuraamme mielenkiinnolla miten Verizonen mahdollinen ensimmäinen WP-puhelin myy, miten Microsoftin mahdollinen Xbox-pelikampanja onnistuu ja mitä mieltä asiakkaat ovat puhelimesta. Näiden tietojen perusteella voimme saada käsitystä siitä miten Nokian WP-puhelimet mahdollisesti otetaan vastaan markkinoilla. Voisimme kuvitella Microsoftin tukevan Nokian puhelinmyyntiä Yhdysvalloissa vastaavanlaisilla kampanjoilla.

Nokian nykyinen osakekurssi heijastaa suurta epävarmuutta yhtiön tulevaisuuden suhteen erittäin korkean diskonttokoron muodossa. Kun epävarmuus pienenee tulee osakekurssi nousemaan, edellyttäen ettei yhtiön tulevaisuutta koskevia kielteisiä uutisia julkaista. Uskomme kuitenkin, että osake voi heiketä vielä hieman ja että näemme mahdollisesti alimmat kurssit kesän aikana.

Omistamme osakkeita Nokiassa.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit