Nokia, putoava puukko

Nokian tulosvaroitus panee kauhuvaroitukset uusiksi.

Nokian tulosvaroitus kertoo yhtiön pahoista ongelmista. Se, että yhtiö menetti varoituksen jälkeen lähes viidenneksen markkina-arvostaan, tuntuu aivan luontevalta reaktiolta siihen nähden, kuinka varoitus vaikuttaa sijoittajien kalkyyleihin.

Stephen Elopin öljylauttapuheen ja Symbian-käyttöjärjestelmän hylkäämisen jälkeen oli ilmeistä, että Nokian tämän vuoden puhelinmyynti kärsisi. Muutokset ovat olleet selvästi suurempi kuin yhtiö itse tai valtaosa sijoittajista on uskonut. Vain pahanilmanlinnut povailivat, että Nokia saattaisi valahtaa jopa tappiolle loppuvuonna. Tulosvaroituksen jälkeen se ei ole enää lainkaan kaukainen skenaario.

Nokia varoitti, että Devices & Services -yksikön liikevoitto voi painua toisella vuosineljänneksellä nollan tuntumaan. Lohtua ei tuntuisi olevan luvassa kolmannellekaan neljännekselle. Nokian ”menetetty vuosi” alkaa tuntua entistä menetetymmältä.

Murrostilanteessa Nokian arvon määritteleminen on ja on jo jonkin aikaa ollut hankalaa. Avuksi on otettu osien summa -laskelmat, joissa tarkastellaan erikseen eri omaisuuserien arvoa ja ynnätään ne yhteen. Nokia jakautuu luontevasti neljään osaan: älypuhelimet, peruspuhelimet, Navteq ja osuus Nokia Siemens Networksistä. Niiden päälle tulee vahva nettokassa.

Osien arvo antaa Nokian osakkeelle kurssitukea. Älypuhelinongelmien vuoksi Nokian tärkein komponentti on peruspuhelimet, joissa sen asema on viime vuosien myrskyistä huolimatta ollut vahva, Toista vuosineljännestä koskeva varoitus iski pahasti juuri siihen, minkä arvoiseksi Nokian peruspuhelintuotannon voi laskea. Kilpailu on laajentunut matalampaan hintaluokkaan, eikä Nokia ole pystynyt pitämään peruspuhelimissa ilmeisesti sen paremmin kappalemääräistä markkinaosuuttaan, hintojaan kuin katteitaankaan. Android-isku on laajentunut edullisempaan hintaluokkaan ja kalvaa Nokian arvokkainta osaa.

Kalkyyleihin pahan sivumaun antaa myös se, että yhtiön valahtaminen tappiolle iskisi myös kassavirtaan. Kassa ei olekaan enää automaattisesti nippu käteistä, jolla voidaan maksaa osinkoja seuraavien vuosien aikana, vaan rahaa, jolla pystytään pitämään yhtiötä pystyssä.

Suuresta epävarmuudesta kielii se, että Nokia ei pystynyt tulosvaroituksensa yhteydessä antamaan arviota koko vuoden kehityksestä. Myös toista neljännestä koskevat sanamuodot olivat korostetun ympäripyöreitä. Sijoittajat eivät pidä epävarmuudesta, mikä näkyi kurssireaktiossa.

Nokia on pitkään kestäneessä huonojen uutisten kierteessä, jonka loppua ei valitettavasti näy. Osakkeenomistajien kannalta tärkeää on, että yhtiön johto ei sorru epätoivoisiin paniikkireaktioihin. Paniikkiratkaisut kun ovat omiaan tuhoamaan omistaja-arvoa. Huomionkipeistä huuteluista huolimatta Nokia ei ole lähelläkään talousvaikeuksia: kassa kestää pitkään, omaisuuseristä on irrotettavissa lisää rahaa. Samalla korjaavien toimien on oltava määrätietoisia. Nokia ei myöskään saa tuudittautua vakaan taloudellisen asemansa varaan, koska se on helppo keino ajautua talousvaikeuksiin.

Nokian lähiajan näkymät ovat tiheän usvan peitossa. Siitä huolimatta näen Nokian osakkeessa enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia enkä myy osakkeita Ekspertti-salkustani nykyisellä hinnalla. Nokia on entistä enemmän arpalappu, mutta kurssilasku on parantanut voiton todennäköisyyttä.

Omistan myös itse Nokiaa.

Karo Hämäläinen

 

Photo credit: Matus Kalisky / Foter / CC BY-NC-ND

 

/Karo Hämäläinen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit