Siirry pääsisältöön

Nokia palasi salkkuun

Kansallisen ylpeydenaiheemme Nokian osakekurssi on niiannut syvään. Silti yhtiön viesti keskipitkän aikavälin kehityshankkeiden euromääräisistä tavoitteista ja aikataulujen toteutumisesta on yhä rohkaisevaa. Kärsivällisyyttä näiden hedelmien kypsymisen odottamiseen saati sitten niiden toteutumiseen uskomiseen markkinoilla ei näytä juuri nyt olevan. Havaitessani oman arvioni pohjalta epäsuhdan liiketoiminnan kilpailukyvyn kehityksen ja osakekurssin kehityksen välillä, ostin tänään Nokiaa.

Minulla on Nokiaan pitkäaikainen suhde aina sijoitustoimintani alusta asti. Tunneside se ei kuitenkaan ole. Nokia oli ensimmäinen osakeostokseni vuosituhannen alussa. Myin kuitenkin osakkeet vuonna 2006 eli kymmenen vuotta sitten. Silloin hinta oli suurin piirtein 14 euroa osakkeelta. Noin vuosi osakemyyntini jälkeen Nokian kurssi kaksinkertaistui lähes 30 euroon osakkeelta. Sitten kymmenisen vuotta vierähti, ja tänään palasin omalla rahalla yhtiön omistajakuntaan keskihintaan 3,97 euroa.

Nokian osakekurssi oli noin 7,50 euron paikkeilla silloin, kun Alcatel–Lucent -kaupasta tiedotettiin. Sittemmin osake on romahtanut 45 prosenttia, vaikka järjestelyn logiikka vaikuttaisi edelleen olevan järkevä useamman vuoden tähtäimellä tarkasteltuna. Tänään yhdistymisen mahdollisiin synergioihin pääsee huomattavasti huokeammin käsiksi. Vailla riskiä Nokia ei ole, mutta tuoton ja riskin välinen suhde on mielestäni loikannut mielenkiintoisiin sfääreihin viimeaikaisen kurssilaskun myötä.

Minulla ei ole mitään käsitystä siitä, milloin Nokian osakekurssi mahdollisesti kääntyy. Uskon siihen, että yhtiö kehittyy jatkuvasti oikeaan suuntaan ja siihen, että osake seuraa ennemmin tai myöhemmin yhtiön todellista kehitystä. Nokian kurssikäyrän arvaamisen tai suhteellisen arvostamisen (suhteessa muihin pörssiyhtiöihin) sijaan olen pyrkinyt hahmottamaan Nokian absoluuttista arvoa (osingonmaksukykyä ja sen kasvua), joka on mielestäni hyvällä todennäköisyydellä nykyhintaa korkeampi useamman vuoden tähtäimellä. Ruutia on yhä kellarissa lisäostoihin.

Edeltävästä voi päätellä, että näen osakekurssin mahdollistavana tekijänä. Siksi on syytä pyrkiä ymmärtämään, miksi Nokiaa nyt lyödään pörssissä. Uskon, että syitä on useita. Niistä valtaosan tulkitsen kuitenkin olevan mallia ”aika parantaa haavat”. Toisin sanoen moni saa päänsärkyä kuluvan kvartaalin heikoista näkymistä, ensi vuoden varovaisesta ohjeistuksesta tai toimialan teknologiariskistä, joka tietenkin on myös oikeasti varteenotettava riski.

Henkilökohtaisesti pyrin tekemään oman salkun sijoitukset vuosiksi eteenpäin, joten en katso kannaltani kovinkaan olennaisiksi riskeiksi edellä mainituista muita kuin teknologian. Sen suhteen olen luottavainen siihen, että meneillään olevassa yhdistymisessä saavutetaan paitsi kustannushyötyjä myös osaamissynergioita tuotekehityksessä. Kvartaalin ja seuraavan tilikauden ohjeistuksen tulkitsen nykytiedon valossa johtuvan pitkälti yhtiön ulkoisista syistä, kuten suhdanteista ja toimialan sykleistä. Ne korjautuvat yleensä ajan kanssa, ja arvosijoittaja ostaa silloin, kun virta on vielä vastainen.

Tämän päivän osakekurssilla ja konsensusennusteella Nokia tuottaa ensi vuonna noin neljän prosentin osinkotuoton uudelle sijoitukselle. Se vastaa Helsingin pörssin viitekehyksessä melko tarkkaan keskiarvoa. Useamman vuoden tähtäimellä pidän Nokian kasvunäkymiä keskimääräistä parempina.

Tämä merkintä ei ole sijoitusanalyysi, ei yhtiöanalyysi eikä suositus. Pyrin kirjoittamaan numeroiden kanssa Nokiasta pidemmän katsauksen myöhemmässä vaiheessa. Pidin kuitenkin tarpeellisena kertoa nyt lyhyesti ajatuksiani ja sidonnaisuuteni muutoksen yhtiössä, jota jonkin verran myös kommentoin.

ISÄNPÄIVÄTARJOUS SIJOITUSKIRJOISTA! Mitä sijoitushistorian menestyneimmät sijoitusgurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Sijoita kuin guru -uutuuskirja esittelee kahdeksan osakesijoittamisen arvostetun auktoriteetin periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

SIJOITA KUIN GURU -KIRJAN ESITTELYSIVULLE NORDNETISSÄ PÄÄSET TÄSTÄ LINKISTÄ.

NYT MYÖS PAKETTIHINTAAN KAIKKI KOLME SIJOITUSKIRJAA (SIJOITA KUIN GURU, HAJAUTA TAI HAJOA JA HYVÄSTÄ YHTIÖSTÄ HYVÄÄN SIJOITUKSEEN)! KIRJAPAKETIN TILAUSSIVULLE TÄSTÄ LINKISTÄ.

Kirjoittaja omistaa Nokian osakkeita kirjoitushetkellä. Myös kirjoittajan Shareville-salkussa on Nokian osakkeita kirjoitushetkellä. Kirjoittaja pitää mahdollisena Nokia-ostojen jatkamista lähiaikoina. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: olivierbxl via Foter.com / CC BY-NC-ND

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit