Nokia myy puhelinliiketoimintansa halvalla

Nokia ilmoitti tänään myyvänsä puhelinliiketoimintansa Microsoftille. Uutinen ei ole täysin ennalta-arvaamaton, koska kirjoitimme muun muassa kommentissamme ”Kallasvuo sai potkut” (10.9.2010), että emme olisi yllättyneitä vaikka Microsoft ja Nokia lähentyisivät toisiaan. Viisi kuukautta myöhemmin uutisoitiin, että Nokia siirtyy käyttämään Windows Phonea älypuhelintensa käyttöjärjestelmänä. Tämän jälkeen on tiedotusvälineissä liikkunut huhuja, että Microsoft ostaa Nokian puhelinliiketoiminnan. Huhut vahvistuivat kevään ja kesän mittaan.

Nokia myy puhelinliiketoimintansa Microsoftille 5,44 miljardilla eurolla, mikä vastaa noin 1,45 euro osaketta kohti. Hinta muodostuu 3,79 miljardista eurosta puhelinliiketoiminnasta ja 1,65 miljardia eurosta Nokian patenttien lisensseistä. Myyntihinta vastaa noin puolta Nokian markkina-arvosta ja myyty liiketoiminta vastaa taas noin puolta Nokian liikevaihdosta.

Mielestämme myyntihinta tuntuu alhaiselta. Maksettu hinta vastaa noin puolta Nokian markkina-arvosta ja myydyn liiketoiminnan liikevaihto on samaten noin puolet yhtiön koko liikevaihdosta, mutta tiedämme myös, että yritysostajat maksavat lähestulkoon aina preemiota ostaakseen yhtiön pörssistä. Onnistuneissa yrityskaupoissa preemio on keskimäärin ollut noin 40 prosenttia. Siksi olisimme odottaneet, että Microsoft olisi maksanut vastaavassa suuruusluokassa olevan preemion ostetusta liiketoiminnasta.

Mielestämme kaupan ajoituskin on erittäin huono Nokian näkökulmasta. Nokia on vihdoin ja viimein saanut aikaiseksi käänteen alenevassa trendissään ja halvempien Window-puhelimien myynti on saanut tuulta purjeisiin. Tästä syystä Nokian Windows-puhelimissa on enemmän potentiaalia kuin pitkiin aikoihin, mutta nyt tulevaisuudenpotentiaali luovutetaan Microsoftille lähes pikkurahalla. Eikö yhtiö usko puhelinliiketoimintansa tulevaisuuteen?

Toinen syy kaupan ajoitukseen on, että Nokia on huomattavasti huonommassa kunnossa kuin mitä sijoittajat ovat uskoneet ja että yhtiöllä on akuutti tarve rahalle kehittääkseen liiketoimintaansa. Emme halua uskoa, että Nokia on näin huonossa kunnossa, mutta ainoastaan kriisiyhtiö olisi valmis myymään keskeisiä osia liiketoiminnastaan vastaavaan hintaan.

Monet sijoittajat ovat pohtineet, onko Elop troijalainen hevonen, jonka ainoa tarkoitus oli tuhota Nokia ja myydä se halvalla Microsoftille. Kauppa herättää taas monen epäilyksen, koska hän tuli Microsoftilta ja palaa Microsoftille yrityskaupan seurauksena sen jälkeen kun Nokian markkina-arvo on romahtanut. Mielestämme ajatus siitä, että hänen ainoa tehtävänsä oli myydä Nokia Microsoftille, on kaukaa haettu, koska Nokia, jolla on 30 prosentin markkinaosuus, olisi paljon arvokkaampi Microsoftille kuin Nokia, jolla on 10 prosentin markkinaosuus. Spekulaatiot Elopista tuskin päättyvät kauppaan ja luultavasti emme saa koskaan tietää asian todellista laitaa.

Omistamme Nokian osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
04.09.2013 11:12

Kuinka järkevää tässä on tuijottaa pelkkää liikevaihtoa, kun myytävä liiketoiminta on ollut tappiollista jo hyvän aikaa? Microsoftin osalta markkinareaktio oli ainakin hyvin selkeä: 7 miljardin dollarin kaupan kunniaksi MSFT:n markkina-arvosta hävisi melkein 13 miljardia. Mr. Marketin mukaan Nokian puhelinliiketoimintaa ei siis olisi kannattanut ottaa edes ilmaiseksi, ja tuolle rahalle olisi parempaa käyttöä löytynyt vaikka Redmondin kompleksin pannuhuoneessa.