Nokia ja vaatekauppahinnoittelu

Pahoittelut lukijoille, oli vielä pakko kirjottaa Nokiasta 1 lyhyt kommentti.

Ohessa muutama malliesimerkki siitä miten Nokian epärelevanttia kurssikehitystä käytetään johtamaan lukijaa harhaan ja kohti illuusiota siitä, että Nokia olisi halpa, koska sen kurssi on matalammalla tasolla kuin XX vuotta sitten:

http://www.talouselama.fi/sijoittaminen/article583089.ece

Nokia vajosi Windows 98 syntymän tasolle” -Talouselämä

http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/omaraha/uutiset.jsp?oid=20110261791

Nokia alimillaan 12 vuoteen” -Kauppalehti

Kuten viimeksi totesin tämä illuusi on hyvin vaarallinen. Itse kutsun tätä illuusiota vaatekauppahinnoitteluksi. Vaatekauppahinnoittelulla tarkoitan sitä, että kun ihminen menee kauppaan ja näkee paidan olevan -50 % hän olettaa automaattisesti tekevensä hyvät kaupat, onhan paita 50% halvempi kuin normaalisti. Tämä logiikka toimii siksi, että ostaja tietää tarkkaan mikä paidan normaali hinta on (se lukee hintalapussa). Osakkeissa sama ajattelu ei toimi jos sijoittajalla ei ole ankkuroituna osakkeen oikeaa arvoa hyvin tarkasti mielessään (kuten vaatekaupan asiakkaalla on paidasta). Nokian tapauksessa väitän, että se on fair valuen määrittäminen on tällä hetkellä mahdotonta ja näin ollen vaatekauppahinnoittelu ei toimi. Sijoittajat, välttäkää markkinoiden hälinää liittyen Nokian edullisuuteen ja  älkää ostako Nokiaa perustuen sen kurssikehitykseen, perustakaa ostopäätös analyysiin ja tuleviin kassavirtoihin!

 

/One Up on OMXH

 

Kommentteja vanhasta Nordnet Blogista:

Nordnet Thomas31 Toukokuu, 2011

Osuttiin naulan kantaan, kuten Oksaharju ehti jo huomauttaa kommentoidessaan aiempaa juttuaan.

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit