Siirry pääsisältöön

Nimimerkki Criipi myi turhat tavaransa ja alkoi säästämään indeksirahastoihin

Nordnetin sosiaalisessa sijoitusverkostossa Sharevillessä vaikuttaa nimimerkki Criipi. Millainen tyyppi nimimerkin takana luuraa? Otimme selvää!

Moi Criipi! Kerro hieman taustaa itsestäsi – kuka olet ja mistä tulet?

Olen 34-vuotias uusioperheen mies Helsingistä. Olen lähtöisin Lapista, missä on totuttu säästämään muttei sijoittamaan. Kotikasvatukseen on kuulunut aina säästäminen “pahan päivän varalle”. Säästäminen ja säästäväisyys ovat se paras oppi, mitä vanhemmat ovat minulle siirtäneet. Koskaan ei ole ollut lapsuudessa puutetta mistään, vaikka näin jälkeenpäin kuulleena ja tajunneena aika tiukilla on oltu. Lapsena tämä ei ole kuitenkaan näkynyt millään tavalla.

Muutama vuosi taaksepäin tajusin omassa kulutuksessani myös sen, ettei ihminen oikeastaan muuta tarvitse kuin siistin pukeutumisen ja hyvän käytöksen, joten myin kaiken ylimääräisen omaisuuden ja jätin ainoastaan välttämättömimmät tavarat, joilla pärjää. Tavaran määrä yllätti, vaikka omasta mielestä sitä ei juurikaan ollut. Ihminen nykypäivänä turruttaa tunteensa materiaan, vaikka tärkeämpää olisi henkinen pääoma, ystävät ja perhe. Raha taas on vaihdon väline ja työkalu päivittäisten tarpeiden tyydyttämiseen. Jotain, mitä jokaisen pitäisi ymmärtää kunnioittaa sen verran, että sitä riittäisi omiin käyttötarpeisiin.

Sijoitussalkkusi on ollut muiden sijoittajien seurattavana Sharevillessä vuodesta 2016 lähtien. Milloin ja miten aikanaan kiinnostuit sijoittamisesta?

Olen ammatiltani tekninen tukkumyyjä ja keskittynyt jälleenmyyntimarkkinaan viimeiset 12 vuotta. Tämä osaltaan selittää tämän [Shareville-salkustani löytyvän] Tokmannin sijoituskohteena. Se oli ensimmäinen suora osake, jota olen ostanut.

Yksi ensimmäisistä kosketuksistani sijoittamiseen on 90-luvun loppupuolelta, kun sijoitin teknologiarahastoihin 500 markkaa, mutta pää ei kestänyt ja ne myytiin pois muutaman kuukauden jälkeen. Jatkoin tämän jälkeen vain säästämislinjalla.

Seuraavan kerran sitten lähdin mukaan markkinalle vasta 22-vuotiaana, samoihin aikoihin kun ostin ensimmäisen asuntoni ja halusin saada tuottoa säästöille. Tuolloin sijoitin kuukausisäästösuunnitelman kautta pankin korkeakuluisiin rahastoihin. Vuonna 2016 ymmärsin kulujen merkityksen, siirryin Nordnetin asiakkaaksi ja hankin salkkuuni edullisia indeksirahastoja, joita olen suositellut myös ystävilleni. Kummipoikaanikin olen innostanut niin, että myös hän avasi tilin teille.

Säästämisen ja sijoittamisen ideologian ymmärtäminen nuorena on minusta äärimmäisen tärkeää, jotta joskus myöhemmällä iällä voisi elää stressitöntä ja vapaata elämää. Omassa nuoruudessani ei ollut ketään tai mitään kanavaa, mistä olisi sijoittamisesta mitään tietoa saanut. Ehkä 90-luvun lama oli myös niin kauhea, että tästä muodostui syvät stigmat vanhempaan väestöön sijoittamisen osalta. Vasta nyt, vuonna 2019 olen alkanut kiinnostumaan sijoittamisesta kunnolla ja alkanut ottamaan selvää, miten tämä homma toimii. Tätä samaa innostusta olen yrittänyt saada ympärillä oleviinkin.

Säästämisen ja sijoittamisen ideologian ymmärtäminen nuorena on minusta äärimmäisen tärkeää, jotta joskus myöhemmällä iällä voisi elää stressitöntä ja vapaata elämää.

Criipi

Oletko hyödyntänyt Sharevilleä muuten sijoituspäätöksissäsi? Mikä Sharevillessä on mielestäsi parasta?

Shareville ja muut sosiaalisen median kanavat ovat aktiivisessa seurannassa ja sieltä poimin ajatuksia markkinasta ja sijoituskohteista. Nykyään on todella paljon tietoa tarjolla sijoittamisesta, mikä on hyvä asia. Sharevillestä haen tukea omille ajatuksilleni ja olen kokenut sen hyväksi, maanläheiseksi kanavaksi, jossa sekä tavalliset sijoittajat että ammattilaiset keskustelevat. Kaipaisin kuitenkin enemmän suosituksia ja näkemyksiä mikä toimiala ja maa sijoituskohteena olisi paras, onko teillä tähän mitään?

Vastaus: Emme voi lainsäädännön asettamien rajoitusten vuoksi jakaa varsinaisia sijoitusvinkkejä, eli spekuloida sillä, mikä olisi mielestämme paras kohde, mutta olemme keränneet tietoa eri toimialoista ja megatrendeistä sivustolle www.nordnet.fi/toimialat. Varsinaisia sijoitussuosituksia löydät esimerkiksi Nordnetin yhteistyökumppanien Inderesin ja Evlin analyysikirjastoista. Kannattaa myös hyödyntää toukokuun 2019 loppuun asti voimassa oleva tarjous Inderesin analyysikirjaston maksuttomasta käytöstä. Lue lisää tarjouksesta tästä.

Entä muut Nordnetin tarjoamat sovellukset ja työkalut, kuten Nordnet-mobiilisovellus? Käytätkö sitä?

Nordnetin mobiilisovellusta käytän aktiivisesti ja se on mielestäni erittäin hyvä. Muihin työkaluihin en ole vielä tutustunut ja näistä kiinnostaisi saada enemmän tietoa, että miten niitä käytetään. Itse mielelläni haluaisin teiltä enemmän sähköpostia, jossa olisi vinkkejä eri työkalujen käyttöön sekä uutisia markkinasta.

Vastaus: Kiitos palautteesta. Aktiivisille sijoittajille löytyy esimerkiksi lisämaksulliset Infrontin Web Trader– ja Active Trader -sovellukset, joiden avulla markkinoiden koko kuva on jatkuvasti näpeissäsi. Tästä linkistä voit lukea myös muista Active Trader -eduistamme. Mitä markkinauutisiin tulee, niin tiedotamme niistä mm. aamukirjeessämme ja Twitterissä. Kannattaa laittaa molemmat tilaukseen!

Salkustasi löytyy kirjoitushetkellä Tokmannia, Lehto Groupia sekä liuta indeksirahastoja. Kerro hieman tarkemmin sijoitusstrategiastasi/-tyylistäsi!

Sijoitusstategiani on vasta muotoutumassa, koska olen vasta tänä vuonna alkanut erityisesti kiinnostumaan sijoittamisesta ja tajunnut, että tämä on ainoa tie vaurastua korkeakouluttamattomalta. Ajatuksenani kuitenkin on kuukausittain laittaa indeksirahastoihin se suurin ja määrätietoisin raha. Suorissa osakkeissa olen tähän asti mennyt aivan tunteella. Seuraavat 20 vuotta on tarkoitus laittaa säästöjä indeksirahastoihin kuukausittain sekä etsiä kasvuyhtiöitä, joihin lähteä isommilla summilla hakemaan isoa tuottoa – ja samalla oppia se vaikea myymisen taito.

Lopuksi vielä vinkkisi vasta sijoittamisen aloittamista harkitseville?

Sijoittamista ei kannata epäräidä kyllä päivääkään – sijoittamiseen pitää vain saada luotettavalta taholta oikeaa tietoa. Kuukausisäästämistä indeksirahastoihin olen suositellut ensikosketukseksi sijoittamiseen yksinkertaisuuden ja helppouden takia. Monet ovatkin lähteneet mukaan 😉

Kiinnostuksen tasosta riippuen toivottavasti hyvin moni lähtisi mukaan joko indeksiä seuraten tai sitten suorina omistuksina, mutta kunhan lähtee. Tänään tehdään tulevaisuuden aikuisia, jotka haluavat säästää – sekä ympärillä olevaa luontoa että varallisuutta.

Lue lisää sijoittajatarinoita tästä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki