Neljä syytä luottaa Nokiaan

Kansallisen ylpeydenaiheemme Nokian osakekurssi niiasi tänään keskiviikkona viitisen prosenttia. Lasku johtui pitkälti saman toimialan läntiseltä kilpailijalta kantautuneista perin pessimistisistä markkinauutisista ja lyhyen tähtäimen näkymistä. Miksi Nokian omistaminen saattaa kuitenkin olla edelleen riskin väärti?

1. Askel eteenpäin, ei enää perässähiihtäjä

Nokia näyttää saaneen takaisin itseluottamuksensa. Enää se ei yritä kehittää tuotteita, joilla pyrittäisiin olemaan yhtä hyviä kuin muut eli kilpailijat. Ainakin tällainen karu tunne toiminnan laadusta jäi päällimmäisenä mieleen matkaviestinliiketoiminnan viimeisistä vuosista.

Nyt tavoitteena on luoda jotain uutta, mitä muut eivät ole vielä keksineet. Tämä strategia voi onnistuessaan tarjota Nokialle tulevaisuudessa todellista kilpailuetua. Astetta kunnianhimoisempi nykystrategia ei tietenkään ole riskiä vailla, mutta se on uskoakseni omistajan kannalta huomattavasti houkuttelevampi vaihtoehto kuin perässähiihtäjän rooli, jossa siinäkin tavallaan epäonnistuttiin.

2. Nokia voi omin toimin lievittää liikevaihdon laskua

Mielestäni tuoreet markkinauutiset vahvistavat kuvaa siitä, että Nokian ja Alcatel-Lucentin fuusio on ollut hyvä ratkaisu. Toimialan tilanne on käynyt vaikeaksi, mutta nyt Nokialla on meneillään olevan yritysjärjestelyn sulattelun (konsulttijargonilla “integroinnin”) myötä mahdollisuus omilla aktiivisilla toimillaan kompensoida liikevaihdon laskua.

Tällä siis viitataan mahdollisuuteen saavuttaa kilpailijoita helpommin kustannussäästöjä päällekkäisiä toimintoja karsimalla. Myös tuottavuuden nostamiseen pitäisi olla monin paikoin mahdollisuus, eikä pelkästään eurojen säästämisen mielessä vaan myös vaikkapa tuotekehityksessä.

Ja vaikka sitä ei Nokian osakekurssin perusteella äkkiseltään arvaisikaan, on yhtiö antanut pääsääntöisesti vain hyviä viestejä siitä, millä laajuudella ja aikataululla fuusion synergiat toteutuvat.

3. Markkinaosuuksia voi voittaa, kun kilpailija on lirissä

Nokian eurooppalaisella kilpailijalla on ollut jo jonkin aikaa sisäiseksi tulkittavia ongelmia, joista oireena toimii paitsi heikko tuloskehitys myös johtajaruletti.

Toimialalla kuin toimialalla hyvä yhtiö tekee irtiottonsa laskukausilla ja vaikeuksien keskellä. Nokialla on paikka iskeä markkinaosuuksien kasvattamisen mielessä täsmälleen nyt, kun suuri kilpailija latelee markkinoille madonlukuja ja alkaa etsiä uutta säästettävää. Tosin on realismin hengessä sanottava, että Nokialla on eurooppalaisen markkinavaltiastaiston jälkeen vielä erillinen sarka kynnettävänä globaalilla tasolla aasialaisen kilpailun kanssa.

4. Yritysjärjestelyiden track record on viime vuosilta kotipörssin paras

Neljä vuotta sitten pappi oli saada kahvia juodakseen. Halkomallista maailmalle ponnahtanut Nokia kouristeli globaalin matkaviestinkilpailun niska–perse-otteessa.

Sittemmin Nokian osakekurssi on yli kolminkertaistunut pohjalukemistaan. Nykyhallituksensa johdolla Nokia on tehnyt 2010-luvun parhaat suomalaiset yritysjärjestelyt. Se on pyöräyttänyt tasettaan tavalla, joka ei kalpene globaalissa vertailussa kuumiin nimiin.

Kartta- ja paikkatietopalvelu Here-kauppa mukaan lukien Nokian kolmivuotinen yritysjärjestelyvolyymi yltää noin 25 miljardiin euroon. Heren ohella summa koostuu matkaviestinten myynnistä Microsoftille, NSN:n puolikkaan ostosta Siemensiltä ja Alcatel–Lucentin hankinnasta.

Suoritus hakee vertaistaan, sillä Nokian markkina-arvo oli hikiset 5 miljardia euroa kesällä 2012. Sen jälkeen yritysjärjestelyillä on luotu omistajille moninkertainen määrä markkinalähtöistä omistaja-arvoa.

Huomioiden Nokian nykyjohdon toteutuneen suoritustason, voi olettaa kohtuullisen mahdollisuuden olevan myös sen kortin varassa, että yritysjärjestelyiden sarja saa vielä omistajaystävällistä jatkoa lähivuosina.

Riskit pinnassa, mutta myös hinnassa?

Kaikkiaan riskit ovat Nokialla yhä olemassa niin toimialan tasolla kuin yhtiökohtaisesti, fuusionkin moninaiset riemut muistaen. Silti vastinparina on myös tuottopotentiaali muutaman vuoden tähtäimellä.

Mielestäni menestyvä sijoittaja kalastelee salkkuunsa uusia yhtiöitä pääsäännön mukaan juuri silloin, kun yksittäisen kilpailukykyään todennäköisesti vahvistavan yhtiön osakekurssi laskee selvästi syistä, jotka voi perustellusti tulkita yhtiön ulkopuolelta tuleviksi ja jotakuinkin tilapäisiksi. Nykytiedoilla Nokian kohtaama liikevaihdon laskupaine vaikuttaa olevan mallia aika parantaa haavat.

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät sijoitusgurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Sijoita kuin guru -uutuuskirja esittelee kahdeksan osakesijoittamisen arvostetun auktoriteetin periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

SIJOITA KUIN GURU -KIRJAN MYYNTI ON ALKANUT! KIRJAN ESITTELYSIVULLE NORDNETISSÄ PÄÄSET TÄSTÄ LINKISTÄ.

NYT MYÖS PAKETTIHINTAAN KAIKKI KOLME SIJOITUSKIRJAA (SIJOITA KUIN GURU, HAJAUTA TAI HAJOA JA HYVÄSTÄ YHTIÖSTÄ HYVÄÄN SIJOITUKSEEN)! KIRJAPAKETIN TILAUSSIVULLE TÄSTÄ LINKISTÄ.

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista Nokian osakkeita kirjoitushetkellä. Kuitenkin kirjoittajan Shareville-salkussa on Nokian osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: olivierbxl via Foter.com / CC BY-NC-ND

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
11 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
13.10.2016 10:14

ok. Mitä yhtiöitä löytyisi Britanniasta Nordnetin kautta? Valuutta suosii.

Nimetön
Nimetön
13.10.2016 12:47

“Kirjoittaja lähipiireineen ei omista Nokian osakkeita kirjoitushetkellä.”

Ainakin Shareville-salkussasi on Nokian osakkeita?

Nimetön
Nimetön
13.10.2016 13:38

Zlow: Sidonnaisuuksilla olen jo vuosien ajan blogissa tarkoittanut sellaisia omistuksia, joissa minulla on taloudellinen intressi eli omistan niitä omalla rahallani joko suoraan välillisesti. Shareville-salkussa minulla ei ole euroakaan rahaa kiinni, enkä hyödy tai kärsi millään tavoin sen tuottojen mukaan. Samankaltaisia ei oman rahan “näytesalkkuja” minulla on myös esimerkiksi Kauppalehdessä. Lisään kuitenkin erillisen maininnan Shareville-omistuksesta selvyyden vuoksi.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.10.2016 23:00

Ymmärrän. Kysyisin vielä kuitenkin, miksi pitää moisia “omistuksia” muiden / joidenkin toisten rahoilla siellä sun täällä? Onko se osa työnantajien vaatimaa markkinointia vai mitä?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.10.2016 23:19

Zlow: Käytännössä sijoitustoimintani seuraaminen ei ole mahdollista Sharevillessä siksi, että useimmat salkuistani ovat säilytyksessä eri rahoituslaitoksissa ja varainhoitotahoilla. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että muulla sijoitustoiminnallani, kuten neljällä asunnolla, täytyy olla vakuuksia. Mielestäni nykyratkaisu mahdollistaa sen, että ajallisten rajoitteiden puitteissa pystyn silti osallistumaan Sharevillessä käytävään keskusteluun (nykyisellään valitettavan harvoin). Kauppalehdessä vuodelta 2013 perua oleva mallisalkku perustettiin toimituksen aloitteesta julkaistessani Hajauta tai hajoa -kirjan kolme vuotta sitten.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.10.2016 11:19

Okei, kiitos selvennyksestä.

Nimetön
Nimetön
14.10.2016 12:57

Onko sinulla Jukka muuta omaisuutta kuin ne neljä velkakorsua, tai muita tuloja kuin Buffet- fanikirjan rojaltit? Näistä Nordnetin mainoksistakin taitaa joku kyllä ropo kilahtaa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.10.2016 13:17

Suur Sioittaja: Eivät ne asunnot kovin velkaisia enää ole. On minulla osuuksia listaamattomista yhtiöistä ja pörssinoteerattuja osakkeita. Vuodelta 2015 tulleen verotuspäätöksen mukaan henkilökohtaiset tulot olivat noin 110.000 euroa. Sen lisäksi laskutan tänä vuonna 12 kuukauden aikana varainhoitoa ja yritysjohtoa koskevasta konsultaatiosta useamman sata tuhatta euroa omaan osakeyhtiööni. Tarkkaa lukemaa en anna, koska lisäkseni yhtiössä on toinenkin osakas. Luvut tietenkin ovat julkisia sitten, kun palautan tilinpäätöksen 30.4.2017 mennessä. Minun tuloina konsultaation laskutukset näkyvät sinä vuonna, kun päätän nostaa rahat osinkoina omalle tililleni.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.10.2016 19:25

Kiitoksia kommentista, en arvannut että luet näitä, saati että vastaisit noinkin alatyyliseen viestiin. Paljonko arvelisit nettovarallisuutesi olevan? 110 00€ on ihan hyvä perusliksa, paljonko tuli po-tuloja? Edellinen verojuorukerta taisi mainita 10 000€.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.10.2016 20:05

Alkuvuonna arvioin sen ylittäneen miljoonan. Pääomatuloja tuli viime vuonna suoraan omiin nimiin aavistuksen alle 30 000 euroa. Tämän päälle lasken omassa seurannassa samaan kastiin sijoitusyhtiön salkkuun tulleet osingot (ne näkyvät tietenkin minun tulojeni sijaan vain yhtiön tuloina ennen kuin nostan ne itselleni osinkoina). Jonkin verran viime vuonna oli myös muita passiivisia tuloja, jotka sijoitin eteenpäin korkoa korolle ja siksi ne näkyvät vasta sitten, kun aikanaan nostan rahat itselleni. Näiden summien sijaan mielestäni lopulta olennaisinta on osinkojen kasvun kulmakerroin, joka on säilynyt hyvänä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.12.2016 21:21

Mites kun sul on omien juttujes mukaan varallisuus suurinpiirtein tuplaantunut joka vuosi. Voi olla aika hankala saavuttaa kun sijoittaa osinkoyhtiöihin?
Lisäksi 110t ansiotulot on just sopivasti alle rajan mikä pitäis näkyä julkisissa verotiedoissa.. 😉 mut jos olis yhtään pääomatuloja, niinkuin pitäis olla asuntosijoittajalla, ja muutenkin moisella varallisuuden kasvulla, niin eipä silti Jukka näy kateuskalentereissa. Etkö voisi vain tunnustaa että sul on sadantonnin salkku, 60t vuositulot, ja helvetin suuri ego.