Siirry pääsisältöön

Neljä askelta kohti tasa-arvoa

Läpinäkyvyys tarkoittaa muun muassa, että sinä saat käsityksen siitä, miten toimimme. Ajoittain olemme ylpeitä siitä, mihin asti olemme jo päässeet mutta samaan aikaan olemme tietoisia siitä, että meillä on vielä parannettavan varaa.

Haluan puhua teille tänään aiheesta, jossa olemme päässeet pitkälle mutta meillä on myös kehittymisen varaa. Haluan kertoa, miten sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu Nordnetissä.

Keskiössä: enemmän naisia johtajiksi

Työskentelemme tietoisesti sukupuolten välisen tasa-arvon eteen. Tavoitteena on tietysti kasvattaa naisten määrää hallituksessa ja johtotasolla, mutta myös koko Nordnetissä. Haluamme ensisijaisesti lisätä naisjohtajien määrää yhteensä, ja rekrytoida enemmän naisia kokonaisuudessaan.

Emme yritä muuttaa koko maailmaa tai olla poliittisesti korrekteja. Tavoitteemme on olla sijoittajien ensimmäinen valinta Pohjoismassa. Päästäksemme tähän tavoitteeseen, täytyy meidän hyödyntää kaikki osaaminen, jonka voimme löytää, sekä luoda hyvä yhteisö, jossa kunnioitetaan ja kuunnellaan toinen toisiaan. Olen vakuuttunut siitä, että tasapuolisempi jako sukupuolten välillä tuottaa paremmat tulokset yhtiölle, mikä luo myös arvoa asiakkaille.

Näin työskentelemme

Tasa-arvon eteen tekemämme työ kiteytyy seuraaviin neljään askeleeseen:

 1. koulutamme johtoryhmää tasa-arvotutkimuksista
 2. asetamme tuloskortin, joka mittaa johtoryhmän toimintaa tasa-arvoon liittyvissä asioissa
 3. olemme kirjanneet laadukkaan tasa-arvoa ajavan suunnitelman sekä toimintasuunnitelman tasa-arvoisien palkkojen puolesta
 4. toteutamme strategista seuraajasuunnitelma – johtajan mahdollinen seuraaja voi olla kumpaa sukupuolta tahansa

Tasa-arvo on kuitenkin paljon enemmän kuin vain nämä neljä askelta. Tuloskortti on esimerkiksi vain mittari. On tärkeää toimia tuloksien valossa ja viedä muutoksia läpi sinnikkäästi. Meidän täytyy myös oppia toisiltamme. Mikä saa osan organisaatiosta menestymään ja mitä muut voisivat siitä oppia?

Nyt kun etsimme uutta innovaatiojohtajaa, olemme aktiivisesti pyrkineet viestinnässä vetoamaan sekä miehiin että naisiin. Mietimme myös kuinka tuoda esiin lahjakkaita naisia ja miehiä tasa-arvoisesti, sekä Nordnetin sisällä että myös ulkopuolella. Pyrimme aina siihen, että rekrytoinnin viime metreillä on mukana niin miehiä että naisia.

Lisää esimerkkejä:

 • GenderTimer -sovelluksella voin seurata kuka puhuu eniten kokouksissa.  Saan hyvän mahdollisuuden analysoida jälkikäteen, mitä voisin tehdä toisin. Voin myös havaita puolueellisen toiminnan, joka pitää korjata.
 • seuraamme tilastoja sairauspoissaoloista ja lastenhoidosta
 • mittaamme vuosittain, kuinka naiset ja miehet viihtyvät Nordnetillä
 • pyrimme tuomaan tasa-arvon näkökulman myös lähtökeskusteluihin

Mitä luvut sanovat?

 • 38 % työntekijöistä on naisia
 • 31 % johtajista on naisia
 • johtoryhmän naiset ansaitsevat 12 % enemmän kuin miehet
 • miehet ja naiset ovat yhtä sitoutuneita työhönsä

Lukumme ovat sekä hyviä että huonoja. Hyviä koska niistä näkyy, että olemme työskennelleet tietoisesti ja keskittyneet oikeisiin asioihin. Luvut näyttivät vääristyneemmiltä vielä vuosi sitten. Niistä näkyy myös, että meillä on vielä tekemistä jäljellä ja että meidän on jatkettava keskittymistä asiaan sekä työskenneltävä määrätietoisesti tullaksemme paremmiksi.

Enemmän naisia ylimpään johtoryhmään

Suurin vastuu on minulla. Ylimmästä johtoryhmästä vain 25 % on naisia. Jos haluamme tasa-arvoisuutta koko yhtiössä, täytyy ylimmän johdon ryhmässä olla tasapainoisempi jakauma. Se onkin yksi henkilökohtaisista tavoitteista työssäni tänä vuonna. Monien tutkimuksien mukaan tasapainoinen ylimmän johdon ryhmä tekee parempia päätöksiä.

Sinnikkyyttä tulevaisuuden työhön

Jatkamme suunnitelman toteuttamista, mutta vauhtia on lisättävä. Ja on oltava sinnikäs. Meidän täytyy edetä nopeammin kuin muu maailma, jotta emme jää paikoillemme.

 

Håkan Nyberg
toimitusjohtaja, Nordnet

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
12 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
24.03.2015 18:31

Kun yrityksen johtoon valitaan henkilöitä sukupuolen, eikä kyvykkyyden mukaan, niin silloin tiedetään, että valintaa ei tehdä osakkeenomistajien eduksi, vaan feministisen ideologian eduksi.

Siinä vaiheessa on hyvä pohtia, että onko hallitus unohtanut varsinaiset tehtävänsä ja alkanut puuhastelemaan osakkaiden rahoilla.

Nimetön
Nimetön
23.03.2015 07:23

Tämä on kyllä aivan hirveää roskaa. Olen yllättynyt siitä, että Nordnet on lähtenyt tällaiseen populistiseen pelleilyyn mukaan.

Nimetön
Nimetön
21.03.2015 09:53

Mikko hyvä, ei Suomi millään muotoa takapajula naisten ja miesten välisissä tasa-arvoasioissa, on aivan uskomatonta väittää näin. Esimerkiksi maailman talousfoorumi vertailee tasa-arvotekijöitä vuosittain, ja Suomi pitää kakkossijaa Islannin jälkeen. Välillä Norja kiilaa väliin, mutta esimerkiksi Ruotsi tulee takana. Foorumi vertailee 135:n maan lukuja esim. terveydenhoidon, koulutuksen ja politiikkaan osallistumisen perusteella. Myös OEDC:n naisten asema-indeksi määrittelee Suomen korkealla, olemme “vasta” viidentenä johtuen palkkauseroista, jotka ovat oikeastaan se Suomen suurin ongelmakohta tasa-arvokysymyksissä (nk. selittämättömät palkkaerot ovat edelleen noin 10 %). Huomioitavaa on että naisten sijoittuminen OECD-maiden listayhtiöiden hallituksissa on jo nyt peräti kolmas, vaikka meillä ei, kuten listaykkösessä Norjassa, ole tähän asiaan… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
21.03.2015 08:42

Aina huvittavaa huomata kuinka täällä Suomen taka-pajulassa äänestetään tasa-arvoa vastaan. Voidaan olla oikein ylpeinä suomalaisia :).

Monesti on niin, että mitä vähemmän ihmiset tietävät asiasta sitä varmempia he siitä ovat…

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.03.2015 11:40

Tasa-arvo on eri asia kuin naisten “positiivinen” tai miesten “negatiivinen” syrjintä. Tokihan tämä blogiteksti noudattelee lain ja yhteiskunnan vaatimuksia, joten sikäli ei ehkä olisi syytä alapeukuttaa juuri tätä tekstiä. Joka tapauksessa tämänkaltaisesta “tasa-arvosta” on varsin lyhyt matka toisen ryhmän syrjintään. Kyllähän se aika paljon kertoo, että naisten pienestä aliedustuksesta johtoryhmässä ollaan huolissaan, mutta miesten alipalkkauksesta samaisessa ryhmässä ei olla huolissaan (tai ei selitetä mistä se johtuu). Kuten pelkkäätappiota jo kirjoitti, Suomea ei voi takapajulaksi näissä asioissa syyttää, ainakaan tällä hetkellä. Toivottavasti emme pilaa naisten asemaa kiintiövirityksillä. Uskon nimittäin, että suurin osa “kanssasisaristani” haluaa tulla valituksi osaamisensa eikä sukupuolensa perusteella. Naisten… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
20.03.2015 09:10

Tässä ei ole kysymys tasaarvosta vain poliitinen kannanotto joka feministininpuolue ajaa. Onneksi voidaan äänestää vaihtamalla.

Nimetön
Nimetön
19.03.2015 12:17

Tasa-arvoisin malli olisi kai rekrytoida naisia ja miehiä mm. hakijamäärän jakautuman mukaisesti. Naisia hakeutuu ja kouluttautuu talousaloille jonkin verran vähemmän kuin miehiä, ja on taas miesten syrjimistä näillä tilastoilla palkata sukupuolia 50/50. Ei voi olla niinkään, että naisilla on miehiä paremmat mahdollisuudet työllistyä vain sukupuolen perusteella. Sukupuolikiintiöistä on järki kaukana. Mitä tähän teidän viestintään tulee, se on kyllä aika asiallista ja neutraalia, ei mitään valittamista. Lähinnä ainoa johon on silmä pistänyt kiinni, on Sharevillen Kirjaudu Sisään -etusivu, jossa näet joitakin n. 40 000:sta salkusta. Siinä ensimmäisenä on pelkästään rivi nättejä nuoria naisia 😉 Eipähän tuo millään muotoa kovasti häiritse, tulee… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
19.03.2015 19:24

Tasa-arvoisin malli olisi kylläkin se, että rekrytoitaisiin pätevin ja ammatillisessa mielessä sopivin, sukupuolesta riippumatta.

Ymmärrän kyllä, että yritysten pitää esiintyä siten, ettei suututeta feministiänkyröitä ja heidän kovaäänisiä seuraajiaan (mm. toimittajat). Mutta hieman huvittaa tämä nuoleskelu, siitä huolimatta. Ja surettaa, koska yrityksissä olisi varmasti tähdellisempääkin tekemistä kuin sukupuolijakojen laskeskelu (entäs ns. kolmas sukupuoli?)

Se mitä en näissä asioissa ymmärrä lainkaan, on se, että kuka nainen haluaa olla kiintiönainen? Kuka haluaa tulla valituksi siksi, että sattuu olemaan “oikeaa” sukupuolta?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.03.2015 00:47

Kaipa ajattelin positiivisen tasa-arvoisesti niin, että naiset ja miehet ovat suunnilleen yhtä hyviä tai huonoja työssään – silloin sukupuolijakauma työelämässä ja rekrytoinnissa olisi lähellä sitä, mikä on alalle kouluttautuneiden jakaumakin. Kyllä sijoittajille varmasti riittäisi tieto, että yritys rekrytoi osaajia sukupuolesta riippumatta, ja että palkkaus on samanarvoinen. Tasa-arvon ylikorostaminen potkii vaan itseään nilkkaan. Olen ollut havainnoivinani jonkinlaista tasa-arvosuuntausta Nordnetissä aiemminkin, esim. blogissa on esitelty naisten sijoitusharrastusta, tytöille ja pojille säästöeroja jne. Itseäni ei kiinnosta kenenkään salkku sen perusteella, mitä sukupuolta omistaja edustaa. (Toki blogikirjoitukset on muuten hyviä!) Onhan tässä Nordnetillä tietysti potentiaalinen asiakaskunta, naiset kun sijoittavat vähemmän… On mielenkiintoista tuo ruotsin… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.03.2015 07:54

“Ei ole sopivaa mainita naisten saavan enemmän palkkaa” Kyllä se minun mielestäni on ihan hyvä sanoa, niinkuin sekin että miehet saavat parempaa palkkaa jostain toisesta hommasta. Mutta pitää korostaa, että jos sukupuolesta riippumatta tehdään yhtä paljon yhtä hyvin samaa työtä, niin tasa-arvon kannalta on ihan yhtä huonoa, oli palkkaero sitten kumpaan suuntaan hyvänsä. Milloin Nordnetin johtoryhmän miehet lähtevät barrikadeille? Sittenkö vasta, kun heitä on myös määrällinen vähemmistö? Milloin näemme otsikot “pankki syrjii johtajatason miehiä? Toki tuo palkkaero voi johtua erilaisista tehtävistä johtuvista erilaisista palkoista (naisilla on keskimäärin hieman vastuullisemmat tehtävät), mutta jos sitä ei avata, se näyttää huonolta. Itseasiassa aika… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
18.03.2015 15:20

“meillä on vielä tekemistä jäljellä”

Hyvä että ongelma tiedostetaan. On melkoinen skandaali, että johtoryhmän naiset ansaitsevat 12 % enemmän kuin miehet.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
19.03.2015 16:51

Alkuperäisellä ruotsinkielisellä tuuttauksella on muuten tällä hetkellä 45 tykkääjää ja 1 ei-tykkääjä.

https://nordnetblog.wpengine.com/4-punkter-for-battre-jamstalldhet/05/03/2015/