Nämä kaksi yhtiötä ovat OMXH:n todennäköisimmät lisäosingon maksajat vuonna 2013

Hallitus on päättänyt tehdä muutoksia osinko- ja yhtiöverotukseen. Kehysriihen jälkeisen tiedotuksen mukaan osinkojen verovapaa osa poistuu kokonaan. Aiemmin yksityishenkilöiden saamasta pörssiyhtiön maksamasta osingosta 70 prosenttia on ollut veronalaista pääomatuloa ja 30 prosenttia verovapaata tuloa. Ensi vuonna pörssiyhtiöiden maksamat verot ovat kehysriihen mukaan kokonaan veronalaista pääomatuloa.

Osinkoverotuksen linjamuutos perustaa omistajaystävällisille, vahvan taseen ja hyvän tuloskunnon pörssiyhtiöille mahdollisuuden jakaa osakkeenomistajilleen lisäosinkoa ennen veromuutoksen voimaanastumista. Ilmiö korostuu uskoakseni erityisesti yhtiöissä, joiden kotimaisista omistajakunnista löytyy lukuisia kasvollisia henkilöomistajia.

Merkinnän osakevalinnat perustuvat yhtiöiden alhaiseen nettovelkaisuuteen (gearing) ja myönteiseen liiketoiminnan tulostrendiin (molemmat yhtiöt tekevät parhaillaan ennätystulosta). Lisäksi valikoituja kohdeyhtiöitä johtavat omistaja-arvon kasvattamiseen orientoituneet yritysjohtajat, jotka uskoakseni huomioivat osakkeenomistajan näkökulman tulevassa veromuutoksessa.

Lisäosinkotarkastelussa tärkeää on mielestäni myös se, että yhtiö ei ole jakanut viime vuosien aikana osinkoa keskimäärin enemmän kuin liiketoiminta on tuottanut nettotulosta. Jos yhtiö sen sijaan olisi jakanut voittoa enemmän kuin se on ansainnut, jouduttaisiin mahdolliset lisäosingot rahoittamaan mitä todennäköisimmin yhtiön tuloksellisuuteen nähden kestämättömällä velanotolla, mikä ei ole lähtökohtaisesti osakkeenomistajien etu.

Siirryn seuraavaksi yhtiökohtaiseen listaukseen.

Sampo

Nalle Wahlroosin ohjastaman salonkivaunun kyydissä on mahdollista tottua vuodesta toiseen kasvavaan osakekohtaiseen osinkovirtaan euromääräisesti. Sampo-konserni on korottanut nykyisen konsernijohtaja Kari Stadighin valtakauden aikana joka vuosi osakekohtaista voitonjakoaan, eikä myöskään tämä kevät tee sarjaan poikkeusta.

Samanaikaisesti Sampo-konsernin osakkuusyhtiö Nordea suunnittelee kasvattavansa omaa voitonjakosuhdettaan merkittävästi, mikä toteutuessaan kasvattaa Sampon kassaa tulevina vuosina hyvin tuntuvasti.

Suhdanteesta toiseen vakavaraisena tunnettu Sampo-konserni on ilman verotuksen muutostakin ajautumassa ylikapitalisoitumiseen vaaraan – voittoa on jaettava enemmän omistajille tavalla tai toisella, mikäli kannattavia yritysostokohteita ei ole näköpiirissä.

Sampo on viime vuosien aikana ylläpitänyt rahoituksellista liikkumavaraa siltä varalta, että konserni joutuu tukemaan Ruotsin valtion myyntihanketta Nordean osalta. Kuluvan maaliskuun alussa järjestetyssä pääomamarkkinapäivässä Nordean johto antoi kuitenkin ymmärtää, että valtiollista myyntihanketta voidaan tukea myös itse Nordean voittovaroilla omien osakkeiden takaisinoston muodossa.

Tässä skenaariossa Sampon ei tarvitsisi enää korvamerkitä oman kassansa likviditeettiä Nordea-ostoihin, vaan kyseinen pääoma voitaisiin jakaa ylimääräisenä osinkona Sampon osakkeenomistajille.

Nokian Renkaat

Odotin Nokian Renkailta lisäosinkoa jo ennen tietoa osinkoverotuksen muutoksesta. Konsernitasolla Nokian Renkaiden oman pääoman tuotto (ROE) asettui tilikaudelta 2012 noin 25 prosenttiin. Vuosituloksestaan yhtiö on perinteisesti jakanut keskimäärin noin 40 prosenttia osingon muodossa osakkeenomistajille.

Nettotuloksesta jäljelle jäävälle 60 prosentille yhtiö on löytänyt säännönmukaisesti erinomaisen hyvin kannattavia investointikohteita, joiden generoimien tuottojen avulla korkea oman pääoman tuottokyky on säilynyt erinomaisena konsernitasolla.

Nyt kuitenkin sekä eurooppalainen automyynti että suhdannevaihe näyttävät epävarmoilta ja massiivisia investointeja Serbiaan lykätään. Toisaalta yhtiöllä on olemassa hyödyntämätöntä tuotantokapasiteettia merkittävästi markkinatilanteen äkillisen kohenemisen varalle. Yritysjohdon mukaan Nokian Renkailla on valmius nostaa tuotantomääriään tänä ja ensi vuonna jopa 50 prosenttia ilman investointeja uusiin tuotantolaitoksiin.

Nokian Renkaiden nettovelattoman taseen ja lähivuosien osalta jo suoritettujen kasvuinvestointien näkökulmasta on ehdottomasti osakkeenomistajien etu, että yhtiö jakaa ylimääräisen pääoman kassastaan voitonjakona. Perustan näkökulmani siihen, että käteiselle on käytännössä mahdotonta saada yhtiön oman pääoman tuottoa (25 prosenttia) vastaavaa vuotuista korkotuottoa.

Lopuksi on vielä todettava, että Kone ja Vaisala olisivat päätyneet lisäosinkoehdokkaiden listalle, jos yhtiöt eivät olisi viime kuukausien aikana jo etupainotteisesti ehdottaneet lisäosingon jakamista omistajilleen. Omistajaystävällisestä historiastaan tunnettu Orion olisi myös lukeutunut lisäosinkoehdokkaisiin, jos yhtiön tulosnäkymä olisi rohkaisevampi.

Kirjoittajan toisen sijoituskirjan Hajauta tai hajoa (311 s.) ennakkomyynti on alkanut!

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja omistaa kirjoitushetkellä tekstissä mainituista lisäosinkoehdokkaista Sampoa. Muista tekstissä mainituista yhtiöistä kirjoittaja omistaa merkittävän määrän Nordeaa. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju). Kuvamateriaalin lähde thirdrailforum.blogspot.com.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
22.03.2013 15:19

Allekirjoituksesta huomioin, et omista enää nokian renkaita? Miksi?

Nimetön
Nimetön
22.03.2013 19:42

ilmeisesti myös nordea pantu lihoiksi?

Nimetön
Nimetön
27.03.2013 16:40

Kirjauduin tälle sivulle siin nyt ja kuulostelen mitä täällä tapahtuu kun tuolla pörssin puolella tuntuu kurssit menevän kuin lehmän häntä!
-mitä mieltä olette paljon etteplan putoo ensi yönnä!
terv,reiska

Nimetön
Nimetön
13.05.2013 18:09

Pohdiskelija & lukija: En voi valitettavasti tällä hetkellä kommentoida omia sijoituksiani tai yksittäistä yhtiötä sijoituskohteena, jotta kukaan ei vahingossakaan tulkitse tekstiäni suositukseksi. Koska tässä merkinnässä kuitenkin käsittelin Nordeaa, niin todettakoon, etten ole myynyt salkustani yhtään Nordean osaketta pariin vuoteen.