Nallen salonkivaunu lähtöraiteella

Paljon on ehtinyt media kirjoittaa miehestä nimeltä Björn ”Nalle” Wahlroos, joka on herättänyt sekä sanoillaan että teoillaan niin ihastusta kuin myös vihastusta kuulijoiden keskuudessa. Mielipiteiden ja tarkoitushakuisten provokaatioiden sijaan sijoittajan on olennaista keskittyä hetkeksi tosiasioihin, joista hänellä on näyttöjä niin Sammon konsernijohtajana kuin nykyään myös hallituksen puheenjohtajana. Viimeisimmässä Sampo-konsernin vuosikertomuksessa mies toteaa, että yhtiö on vahvempi kuin koskaan.

Vuonna 2010 Sampo-konserni muodostuu kolmesta merkittävästä liiketoiminta-alueesta, jotka ovat henkivakuutusyhtiö Mandatum Life, vahinkovakuutusyhtiö If ja osakkuusyhtiönä toimiva Nordea. Sivulauseessa on syytä mainita, että kaikki edellä mainitut yhtiöt ovat oman alansa johtavia ja kannattavimpia toimijoita, mikä ei liene aivan sattumaa. Nalle on omalla konsernijohtajakaudellaan luonut nykyiset asetelmat – mitään ei ole tullut perintönä. Ilmeisesti Fabianinkadun pääkonttorissa on vaikeaa kuvitella taantumaa, jossa suuri yleisö irtisanoisi joukolla useat vakuutukset ja päivittäiset pankkipalvelut. Vieläpä siinä mittakaavassa, että suurimmatkin toimijat kaatuisivat heikompien luhistuessa ensin alta pois.

Kyseiset finanssisektorin liiketoiminnot tuovat hyvin tasaista, kasvavaa ja vahvasti ennustettavaa rahavirtaa, josta riittää ensi keväälle osinkoennusteeksi jopa kuuden prosentin tuottoa nykykurssiin laskien. Mikä parasta, tulos on edelleen kasvusuunnassa, sillä suurin tulosyksikkö Nordea parantaa luottotappioiden jälkeistä tulostaan kansantalouksien elpyessä. Vielä selkeämmin sanottuna, Nordean kassasta kilahtaa enemmän kuin joka viides euro Nallen sekä luonnollisesti myös Sammon osakkeenomistajien haaviin.

Myös muut tunnusluvut ovat Sammon osakkeen osalta ihanteelliset, mikäli Euroopan taloustilanne pysyy edes kohtuullisella kasvutasolla ilman uutta notkahdusta. Oma ennusteeni vuoden 2010 osakekohtaiseksi tulokseksi on 1,95 euroa per osake. Alkavana vuonna 2011 – mitä mielestäni nykyinen kurssitaso ei lainkaan hinnoittele – EPS alkaa maltillisenkin arvion mukaan kakkosella. Siten osakkeen nykyinen hinta suhteessa tuloksentekokykyyn (p/e) on alle kymmenen!

Villinä korttina Wahlroosin hihassa on jo pitkään huhuiltu yrityskauppamahdollisuus, joka toisi pomminvarmaa kurssinousua Sammolle, sillä osakkeen arvostus on tällä hetkellä hyvin lähellä omaisuuden substanssiarvoa (p/b). Viimeksi vuonna 2006, kun Nalle kumppaneineen myi Sampo Pankkia tanskalaisille, oli kauppasumma arvostettu tasekertoimella 3,6. Mutta eihän se ollut tyhmä joka pyytää.

Alkuvuonna 2010 Pohjoismaiden vahinkovakuutusmarkkinoiden kakkonen Trygvesta maalaili lehtihaastattelussa mahdollisuutta ostaa Sammolta If, mikäli hinta olisi sopiva. Detaljitietona, tällä hetkellä Trygvesta käyttää vakuutuksiensa jakelukanavana Nordeaa, kun taas If myy vakuutuksiaan lähinnä historiallisista syistä Sampo Pankin kautta.

22.12.2010 Nordean nimitysvaliokunta – jonka puheenjohtajana muuten toimii Sampo-konserniin kuuluvan Ifin toimitusjohtaja Törbjörn Magnusson – nimitti Nallesta Nordean seuraavan hallituksen ainoan puheenjohtajaehdokkaan kevään yhtiökokoukselle. Ruotsalaisten lehtitietojen mukaan Trygvestan ja Nordean yhteistyösopimus olisi katkolla seuraavan kerran vuonna 2012. Pääseekö voimainsa tunnossa oleva Nalle sanelemaan tuolloin Sammon omistajien intressejä vahvasti miellyttävät ehdot, joiden valossa Ifille asetettu yhdeksän miljardin euron hintalappu näyttäisi suorastaan houkuttelevalta Trygvestankin silmissä?

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Lue kaikki kommentit (6)

UltraLong23 Joulukuu, 2010Sammossa minua mietityttää sijoitussalkun sisältö. Kovin on bondipainotteinen ja nykyinen korkotaso ei ole mitenkään kestävällä pohjalla. Sampo tuskin tulee siirtämään sijoitustensa painopistettä, joten jossain vaiheessa tuon salkun arvolle käy huonosti. Toki, jos pitävät paperit juoksuajan loppuun asti mikä ei ole kyllä erityisen pitkä keskimäärin (2-3 vuotta), niin mahdolliset tappiot eivät realisoidu.

Onneton tuotto pitkällä aikavälillä on kuitenkin tosiasia, jos tässä ei jumittauduta deflaatioon tai Japanin tyyppiseen stagflaatioon vuosikymmeneksi. Muussa tapauksessa bondisijoittajilla jää luu käteen. Erityisen huonosti uskon käyvän USA:n 10-30v velkakirjoille. Eikä Englantiinkaan kannattaisi varojaan sitoa sen puoleen kuin näihin nyt markkinoiden hampaissa oleviin ongelmamaihin sekä niiden PIIGS/Club Med/ym. Hangaround jäseniin.

Itse luotan osakkeisiin ja hedgenä yleiselle maailmantaloiden sekoilulle toimii kulta ja muut raaka-aineet.

Jukka Oksaharju24 Joulukuu, 2010Luotan yritysjohdon osaamiseen hyvin paljon. Sammon konsernijohto lienee kanssasi aivan samaa mieltä korkotason ja erityisesti inflaation tulevasta kehityksestä. Tämä näkyy esimerkiksi siitä, että suurin osa korkosijoituksista on hyvin lyhyen duraation papereissa. Huolesi sijoitustoiminnan nettotuottojen laskusta on aiheellinen, sillä juuri se on muodostanut viime vuosina yli puolet tuloskasvusta. Vakuuttaminen on kuitenkin perusteiltaan hyvin skaalautuvaa liiketoimintaa, joten suhteellinen kilpailuetu säilyy Ifin osalta. Onhan kyseessä lähes kaksi kertaa suurempi toimija kuin markkinoiden kakkonen Trygvesta, mikäli tarkastellaan vain top linea (vakuutusmaksutulo).

Sampo on edelleen alennuksessa | Nordnet blog FI27 Joulukuu, 2010[…] Nallen salonkivaunu lähtöraiteella […]

Jukka Oksaharju21 Tammikuu, 2011Osake näyttää heräilevän pikku hiljaa. Toisaalta kirjoitusajankohdan jälkeen myös Nordean kurssi on noussut merkittävästi. Näen Sammossa edelleen selvää nousuvaraa. Ennustamani osinko 1,20 euroa per osake antaisi vielä 24 euron kurssitasolla 5% efektiivisen tuoton.

Jukka Oksaharju5 Toukokuu, 2011Tänään julkistetun osavuosituloksen jälkeen Nalle voi varmasti hymyillä kalapuikkoviiksiensä takaa. Salonkivaunu jatkaa matkaansa vahvempana kuin koskaan. Tämän vuoden osakekohtainen tulos saattaa kohota jopa 2,30 euroon, mikä tietää alle 10 P/E-arvostusta nykyisellä kurssitasolla. Tässä yhteydessä on kuitenkin syytä huomioida jo se, ettei tulos edusta enää taantumaa. Yhtiön arvostuksessa piilee kuitenkin aivan selvää nousuvaraa.

If, Nordea ja Tryg | Nordnet Blogi6 Marraskuu, 2012[…] Trygin kolmiodraama alkaa purkautua Ifin ja Nordean suoraviivaisella lähentymisellä. Kirjoitin jo vuonna 2010, […]

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit