Siirry pääsisältöön

Naisten ja miesten välillä on eroja – myös sijoittamisessa

Tutkimme sukupuolten välisiä eroja sijoittamisessa. Tutkimuksesta kävi ilmi, että miehistä 45 prosentilla on sijoituksia, kun naisilla luku on vain 33 prosenttia. Sekä naisilla että miehillä tavallisin sijoituskohde on sijoitusrahastot, mutta naisilla pankkitili tulee jo toiseksi. Miehillä toisena tulevat suorat osakesijoitukset.

Naiset karttavat siis riskiä siinä missä miehet hakevat sitä. Yli seitsemän kymmenestä suomalaisesta pitää riskiä hakevaa miestä ensisijaisena vastuunkantajana yhteisen talouden tuloista.

Oli vastuunkantaja kuka tahansa, pitkäaikaissäästäjän tulisi aina sijoittaa säästönsä osakkeisiin, esimerkiksi rahastojen kautta. Vain siten saa merkityksellistä vetoapua talouteensa.

Koska naiset karttavat riskiä, joka osakesijoitusten kohdalla kuitenkin laskee ajan myötä, heidän pitkäaikaisten sijoitustensa tuotto-odotukset ovat kättelyssä alhaisemmat kuin miesten. Toisaalta naiset ovat kurinalaisempia ja pitkäjänteisempiä sijoittajia. Miehet käyvät usein aktiivisesti kauppaa kadottaen siten tuotto-odotuksensa ylimääräisiin kuluihin ja yrityksiin ajoittaa markkinoita.

Vastanneista 61 prosentilla ei kuitenkaan ollut sijoituksia ollenkaan. Merkittävimmäksi syyksi molemmat sukupuolet listaavat sen, että rahaa ei riitä sijoitettavaksi (miehet 59 % ja naiset 60 %). Toiseksi yleisin syy sijoitusten puuttumiselle on kiinnostuksen puute ja kolmantena tulee osaamattomuus.

Kuitenkin jo pienellä kuukausisäästöllä voi saada merkittävän pesämunan. Jos esimerkiksi 25-vuotias säästäisi edes 50 euroa kuukaudessa ja saisi keskimäärin 7 prosentin vuotuisen osaketuoton sijoituksillensa, säästöt kasvaisivat 120 000 euroon eläkeikään mennessä. Lisäksi säästäminen ei tarvitse olla vaiketa. Riittää kun aloittaa automaattisen kuukausisäästämisen ja valitsee säästökohteiksi kustannustehokkaat osakerahastot (lue täältä  vausrastumisen kolmesta kulmakivestä).

Enemmistö (77 %) ei myöskään säästä lapsillensa ja niistä jotka säästävät, moni (63 %) hukkaa tuoton saamisen mahdollisuuden jättämällä säästöt pankkitilille. Mikäli säästöt sijoitettaisi osakkeisiin, lapselle saisi jopa vapaaehtoisen eläkeratkaisun muutamalla tonnilla. Kunhan muistaa minimoida kulut.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
06.04.2015 11:57

Onpa tuubaa. 7% keskimääräinen reaalinen nettotuotto on täysin epärealistinen odotus. Käytönnössä nettotuotto on paljon pienempi ja kun inflaatio on 2-3 % vuodessa, putoaa tuossa ajassa (40-50 vuotta) rahan arvo noin neljännekseen. Esimerkissä sijoituksen reaaliarvo on siis vain noin 30,000 euroa kun ottaa hintojen nousun huomioon. Tällainen “pesämuna” ei riitä edes keskihintaisen auton ostoon.

Sijoitusrahastoissa keskimääräinen tuotto jää vielä paljon esimerkkiä huonommaksi. Rahastot tekevät varmaa tuottoa lähinnä rahastonhoitajille, ja tämä sektori onkin paisunut viime aikoina järjettömästi.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.04.2015 10:05

Jeremy Siegelin 210 vuoden pituisen tuottohistorian pohjalta (http://bit.ly/1aeWoDp) tuo 7% reaalituotto on realistinen. Lisäksi esimerkiksi S&P 600 indeksin (joka painottaa pienempiä yhtiöitä) nimellistuotto on ollut jotain 12% luokkaa viimeisen 50 vuoden aikana, jolloin realituotto huitelee jossain 10% paikkeilla. Myös kehittyvillä markkinoilla päästään tuollaisiin tuottolukemiin.

Ja mitä rahastoihin tulee, voit valita sellaisia joiden kulut alittaa 0.1%. Esimerkiksi iSharesin S&P500, kulut 0,07% eikä jaa osinkoja ulos (http://bit.ly/1y00x9c) tai miksei sijoittaa Nordnetin täysin kuluttomiin Superrahastoihin (http://bit.ly/1vzZ04n)?

Kulut syövät tuottoa. Maksamalla mahdollisimman vähän tiedät jo tänään että sijoituksesi on tulevaisuuden parhaimmistoa, jopa kymmenien vuosien päähän => http://bit.ly/1O1DlLJ

Nimetön
Nimetön
04.04.2015 13:05

Tärkeä aihe, mutta miksi kuvitus on niin raivostuttavan stereotyyppinen? Tälläkö tavalla houkutellaan lisää naisia sijoittamisen pariin? Kirjoittaisin pidemmän kommentin, mutta minulla on kiire mennä puhumaan vaaleanpunaisia vauvoista, kynsilakasta ja naimisiinmenosta.