Huom: artikkelin tiedot ovat vanhentuneet rahasto- ja ETF-hakutoiminnon vastuullisuusfiltterin osalta. Nykyään Nordnetin palvelussa voi seuloa rahastoja niiden SFDR:n mukaisen vastuullisuusluokituksen mukaan. Lue lisää.
Hän on täällä! Tyttäremme syntyi jouluaattona 8 päivää ennen laskettua aikaa. Nyt on reilu kuukausi vietetty arkea yhdessä perheen kanssa ja rutiinien muodostuttua on taas aikaa miettiä lapsellemme sijoittamista. Lapselle tilin avaaminen onnistuu vasta kun hänen nimensä on varmistunut, joten en ihan vielä pääse sijoituksia tekemään. Avaan tässä tekstissä kuitenkin sitä, kuinka tulen jatkossa etsimään vastuullisia sijoituskohteita pienokaiselle. Yksinkertaistettuna koitan seurata alla olevia vaiheita tehdessäni lapsellemme sijoituksia.
1. Mahdollisten sijoituskohteiden löytäminen
Edellisessä tekstissä mainitsinkin, että pyrin tekemään vastuullisia sijoituspäätöksiä etsimällä vastuullisesti tai vaikuttavasti toimivia yrityksiä. Nordnet onkin koonnut yhteen perusperiaatteet siitä mitä vastuullinen sijoittaminen on, aiheeseen liittyviä blogitekstejä sekä esimerkkejä vastuullisista yrityksistä, rahastoista ja ETF:stä. Yleisesti tuntuukin, että tietoja rahastojen vastuullisuudesta on helpompi löytää kuin yksittäisten osakkeiden. Olen erityisen kiinnostunut sopivien osakkeiden löytämisestä, koska näin voin tehdä sijoitukset osakesäästötilin kautta. Toki monet yritykset vastuullisuuteen liittyviä tietoja julkaisevat itse, mutta sijoittajalle on hyvin aikaa vievää lähteä lukemaan yritysten omia kertomuksia aiheesta.
Vaikka olenkin sijoittanut useiden vuosien ajan, on vastuullinen ja vaikuttava sijoittaminen minulle uudempaa. Olen kuitenkin hyvin kiinnostunut aiheesta ja haluan siitä oppia paljon lisää rakentaessani salkkua lapsellemme. Esittelen tässä kirjoituksessa muutamat ideat mistä voitte etsiä vastuullisesti toimivien yritysten osakkeita, mutta samalla kuulen myös hyvin mielelläni sinulta ideoita, joita voin muille jakaa.
ScienceBasedTargets.org on yksi sivustoista, joka ylläpitää listaa yrityksistä, jotka ovat sitoutuneet vähentämään kasvihuonekaasujen määrää Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti “tieteeseen perustuen”. Hankkeessa on mukana yli 730 yritystä ja sivustolla olevan hakutoiminnon avulla voi etsiä yrityksiä nimellä tai vaikkapa pääkonttorien sijainnilla. Tämä on yksi hyvin helppo tapa löytää yrityksiä, jotta pyrkivät hillitsemään ilmastonmuutosta.
Nordetin kautta voi myös etsiä matalan hiiliriskin rahastoja ja ETF:iä (pörssinoteerattuja rahastoja). Nämä perustuvat Morningstar-yhtiön tekemiin vastuullisuusanalyyseihin, joita päivitetään säännöllisesti. Morningstar ylläpitääkin omaa vastuullisuusluokitustaan ja on analysoinut jo yli 34 000 rahastoa maailmanlaajuisesti. Nämä löydät heidän hakutoiminnolla rajaamalla vastuullisuusluokituksen erimerkiksi “neljään tai yli maapalloon”.

Rahastot saavat vastuullisuusmerkintöjä aina hieman eri kriteerien mukaan arvioijasta riippuen. Rahastoihin sisältyy usein kymmeniä tai jopa satoja osakkeita, joista usein esitellään noin 10 suurinta omistusta. Jos siis haluaa poimia suoria osakkeita rahaston ostamisen sijaan, voi näitä helposti löytää katsomalla mitä vastuullisiksi merkityt rahastot sisältävät.

2. Löydettyjen kohteiden sopiminen lapsen salkkuun
Jos olen löytänyt osakkeen vastuulliseksi merkityn rahaston sisältä, haluan vielä varmistaa, että se vastaa omia sijoitusperiaatteitani (esim. Sopiiko kannabisosake sinun salkkuusi, jos se olisikin ympäristöystävällistä?). Vastuullisuusleiman saa usein, kun vähintään 50–70% rahaston omistamista yrityksistä on luokiteltu vastuullisiksi. Periaatteessa ei siis ole taetta, että juuri nuo 10 suurinta omistusta olisivat vastuullisia, mutta pitäisin hyvin erikoisena, jos vastuullisiksi merkittyjen rahastojen isoimmat omistukset eivät täyttäisi vastuullisuuden kriteerejä.
Tähän vaiheeseen kuuluu myös hajauttamisen varmistaminen. Tätä voi tehdä monella tavalla, mutta osakesäästötilille sijoittaessa haluan tehdä sijoituksia tasaisin väliajoin, ostaa eri maanosissa sekä toimialoilla toimivia yrityksiä ja löytää useita sijoituskohteita (en vain keskittyä muutamaan osakkeeseen). Suosittelen lisäksi ostamaan muitakin kuin pelkkiä osakkeita ja eri valuuttoja, mutta nämä tulee tehdä arvo-osuustilin puolella. Salkun rakentamisen alussa hajautukseen ei tarvitse kauheasti kiinnittää huomiota, mutta sitä on jo hyvä alkaa miettimään.

Kun olen todennut löytämäni osakkeen täyttävän omat sijoitusperiaatteeni vastuullisuuden osalta sekä sopivan hajauttamisen näkökulmasta salkkuun, jää jäljellä vielä sijoituksen arvioiminen taloudellisin perustein.
3. Sijoituspäätöksen tekeminen
Yhtiöiden osakkeita ostaessa pitää tehdä arvio siitä, onko osake edullinen vai kallis. Edullisuus tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että uskot osakkeen olevan tulevaisuudessa arvokkaampi eli uskot osakkeen arvonnousuun. Jos taas koet osakkeen olevan kallis, epäilet sen hinnan pysyvän ennallaan, kasvan hyvin hitaasti tai jopa laskevan tulevaisuudessa. Jotkut tekevät teknisiä analyysejä perustuen yritysten raportoimiin lukuihin, kun taas toiset voivat miettiä enemmän mitä yrityksestä kirjoitellaan, kuinka toimiala kehittyy tai mitkä muut yrityksen ulkoiset tekijät vaikuttavat arvoon. Parhaan tuloksen saa varmasti edellisiä yhdistelemällä, mikä tarkoittaa, että osakkeiden arvon määrittämiseen ja analysointiin voi käyttää aikaa vaikka kuinka paljon.
Itse en harrasta sen ihmeellisimpiä analyyseja, vaan luotan analyytikoiden tai muulta kuultuihin suosituksiin (esim. Inderes tekee osakevertailua, joka on kaikkien saatavilla). Tämä johtuu siitä, että en halua käyttää sijoittamiseen älyttömästi aikaa – ajalla on kuitenkin aina vaihtoehtoiskustannus. En myöskään usko omaavani tietoa ja taitoa, jolla peittoaisin ammatikseen analyyseja tekevät ihmiset. Tärkeä on ymmärtää, että tällainen “tiedon puuttuminen” ei haittaa kannattavien sijoitusten tekemisessä. Mielestäni juurikin tämä tekee sijoittamisesta mielenkiintoista, koska sitä voi harrastaa kannattavasti omaamalla vain perustiedot ja -taidot.

On tärkeää aina ymmärtää mihin sijoittaa, mutta pitkällä aikavälillä esimerkiksi omaan 5,5% tuottotavoitteeseeni voi päästä helposti olematta sijoittamisen ammattilainen. Lapselle sijoittaessa sijoitushorisontti on usein pitkä minkä takia odotan innokkaasti osakesäästötilin avaamista. Jukka Lepikkö onkin hyvin tiivistänyt milloin osakesäästötilistä saa parhaat hyödyt irti verotuksen näkökulmasta.
Yhteenveto
Tämä kirjoitus ei kuvaa aivan kaikkia yksityiskohtia mitä otan huomioon sijoituksia tehdessä, enkä aina noudata samaa prosessia, mutta teksti antaa hyvän kuvan siitä kuinka tulen toimimaan pääpiirteittäin. Tässä vielä yhteenvetona samat vaiheet hieman eri sanoin:
- Etsi joukko vastuullisesti toimivia yhtiöitä joihin voisit mahdollisesti sijoittaa
- Tarkista vielä ovatko valitsemasi yritykset sellaisia joihin todella haluat sijoittaa, sekä sopivatko ne tällä hetkellä sinun tai lapsesi sijoitussalkkuun
- Mieti kannattaako sijoitus tehdä nyt vai ehkä myöhemmin riippuen osakkeen hinnasta ja sinun tavoitteistasi
Loppujen lopuksi sijoittamisen ei tarvitse olla tämän monimutkaisempaa, kunhan vain hyväksyy sen, että ei tarvitse tietää aivan kaikkea sijoitusmarkkinoista.
P.S. Voit lukea omasta blogistani miltä vauvan tuloon valmistautuminen ja tyttäremme kanssa eläminen tuntuu tuoreen isän näkökulmasta: www.onnellinenmies.fi tai @onnellinenmies.fi