Millainen on sinun tuleva eläkkeesi? Pystytkö elämään mukavasti eläkevuosinasi ja tekemään itsellesi mieleisiä asioita: matkustamaan, harrastamaan, kenties syömään ulkona hieman useammin? Voit tarkistaa arvion tulevasta eläkkeestäsi Eläketurvakeskuksen ylläpitämällä Työeläke.fi-sivustolla. Kun olet kirjautunut palveluun verkkopankkitunnuksillasi, näet arvion tulevista eläketuloistasi, tähän tapaan:
Kaukaiset eläkevuodet – miksi niitä pitäisi miettiä?
Harva työikäinen miettii tulevia eläketulojaan, koska eläkevuodet saattava tuntua kaukaisilta. Niiden miettiminen kuitenkin kannattaisi, koska mitä aiemmin alat asiaa miettiä – ja tehdä toimenpiteitä mukavampien eläkevuosien turvaamiseksi – sitä helpompaa eläkevuosiesi tuloihin ja taloudelliseen turvaan on vaikuttaa.
Yksi tehokkaimmista tavoista parantaa eläkevuosien taloudellista liikkumavaraa on alkaa rakentaa sijoitussalkkua. Pitkäjänteisesti osakemarkkinoille säästämällä voit täydentää eläketulojasi merkittävästi – etenkin, jos aloitat säästämisen hyvissä ajoin.
Miksi juuri osakemarkkinoille?
- Siksi, että osakemarkkinat ovat pitkällä, yli sadan vuoden tarkasteluajanjaksolla tuottaneet kaikista omaisuusluokista selvästi parhaiten (lähde: Jeremy Siegel – Stocks For The Long Run, 2012).
- Osakemarkkinoilla korkoa korolle -vaikutus tarjoaa osakesäästäjälle myös eräänlaiseen “turbovaihteen”: ilmiön ansiosta 35 vuoden eläkesäästöt voi saada kasaan jopa 10 vuodessa.
Miten osakemarkkinoille sitten kannattaisi sijoittaa?
Jos olet valmis käyttämään sijoituskohteiden tutkimiseen aikaa, voivat yksittäiset osakesijoitukset olla sinulle hyvä sijoitusstrategia. Tällöin voi olla järkevää tutkia etenkin pitkän osinkohistorian omaavia yhtiöitä, koska tällaisten yhtiöiden jakaman säännöllisen osingon turvin eläkeläisen ei tarvitse myydä omistuksiaan saadakseen lisätuloja eläkkeensä päälle.
Mistä sitten löytäisi vakaita osingonmaksajia? Helsingin pörssissä on monia osingonkasvattajia, mutta myös Yhdysvaltain markkinoilla osingot ovat kovassa huudossa. USA:n markkinoilla on useita yhtiöitä, jotka ovat jakaneet neljännesvuosittain osinkoa, jonka kokonaissummaa yhtiö on lisäksi kasvattanut yhtäjaksoisesti jokaisena vuonna yli 25 vuotta. Tällaisia yhtiöitä kutsutaan osinkoaristokraateiksi. Näihin lukeutuu kirjoitushetkellä esimerkiksi sellaisia monien tuntemia yhtiöitä kuin Coca-Cola, McDonald’s ja Johnson & Johnson. Mennyt ei ole tae tulevasta, mutta ainakin tämänkaltaisilla “osinkoaatelisilla” on historiallisia näyttöjä sijoittajien palkitsemisesta vakain ja kasvavin osingoin. Voit lukea lisää eläköitymisestä osinkotulojen turvin tästä. Huom: yksittäisiin osakesijoituksiin perustuvassa strategiassa on tärkeää muistaa riittävä hajautus riskien minimoimiseksi – älä siis tyydy vain muutaman eri yhtiön osakkeeseen.
Jos sen sijaan et ole kiinnostunut markkinoiden aktiivisesta seuraamisesta, voit luoda hyvin hajautetun salkun sijoittamalla rahastoihin. Nordnetissä et maksa rahastosijoituksista merkintä- tai lunastusmaksuja, ja jo 15 euron summilla pääset alkuun. Itsellesi sopivia rahastoja voit etsiä Nordnetin maksuttomien palveluiden avulla, joita ovat mm. Rahastoneuvoja, Shareville ja top-listat. Kun olet valinnut itsellesi sopivat rahastot, voit myös automatisoida rahastosäästämisen aloittamalla kuukausisäästämisen rahastoihin. Näin saat kätevästi hoidettua myös ajallisen hajauttamisen ilman ylimääräisiä kuluja. Voit myös muuttaa kuukausisäästösuunnitelmaasi koska vain haluat, tai lopettaa sen kokonaan.
Onnea sijoituksiin!
Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.
Paras tapa parantaa eläkevuosien liikkumavaraa on sijoittaa.
Tässä artikkelissa on sijoittajien kokemuksia rahastoista ja osakkeista.
https://www.arvomedia.fi/nordnet/