Siirry pääsisältöön

Näin sijoitan itseeni ja perheen hyvinvointiin

Minulta kysytään usein kuinka minä itse sijoitan. Aloitan yleensä vastaamalla siihen kertomalla ensin syyt, miksi koen tärkeäksi pohtia päivittäistä rahankäyttöä ja miksi ylipäätään säästän ja sijoitan. Sen jälkeen onkin helpompi kertoa esimerkkien kautta mihin sijoitan.

Tässä on kolme syytä, miksi säästän:

  • Haluan turvata tulevaisuudessa hyvät ja huonot päivät itselleni sekä perheelleni.
  • Minun on säästettävä omasta palkasta, koska minulla ei ole suuria perintörahoja odottamassa.
  • Olen yrittäjähenkinen ja valmis tekemään itse töitä niin sijoitusten kuin menestyksenkin eteen.

Kun puhun ihmisten kanssa yllämainituista syistä, huomaan aika monella olevan samankaltaisia ajatuksia. Sijoitussalkussani on vajaat 50 % varoista sijoitettuna osakkeisiin, reilut 40 % on ETF:issä ja loput noin 8 % Superrahastossa. Tämän lisäksi olen sijoittanut pörssin ulkopuolisiin yrityksiin. Säästän kuukausittain ETF:iin ja niiden osuus tuleekin todennäköisesti nousemaan sijoitussalkussani entisestään.

Toivon, etten joudu suuresti koskemaan säästöihini lähiaikoina, mutta olen joutunut vuosien varrella niinkin tekemään. Onneksi silloin oli mistä ottaa, kun talonrakennusprojektista tulikin suunniteltua isompi. Tästäkin puhun usein mielelläni. Perinteinen “eläkettä varten” ei ole ainoa tapa säästää, sillä elämäntilanteet vaihtelevat.

Koska säästän pitkäjänteisesti, olen aika levollisin mielin siitä, että kurssien heilahtelu kuuluu osakesijoittamiseen.

Sijoittamisessa vaikeinta on mielestäni aloittaminen. Se vaatii yleensä kulutustottumusten muuttamista ja jostain luopumista. Jos en säästäisi, voisin ehkä matkustaa enemmän. Muutos vaatii kurinalaisuutta, mutta voin kokemuksesta sanoa, että aika nopeasti siitä tulee tapa ja voit jopa nostaa kuukausittaista säästösummaasi. Olen myös arjessa valinnut sen, missä pihistän ja mihin panostan, jotta elämä ei ole pelkkää säästämistä.

Tein ensimmäiset sijoitukset vuonna 1999, joten olen nähnyt IT-kuplan, finanssikriisin ja nyt pitkän nousumarkkinan. Koska säästän pitkäjänteisesti, olen aika levollisin mielin siitä, että kurssien heilahtelu kuuluu osakesijoittamiseen.

Sijoita itseesi.

Minulle sijoita itseesi tarkoittaa kontrollia omasta taloudenhallinnasta, järkeviä arjen valintoja, sijoittamista tulevaisuuteen ja valittuihin nautintoihin. Jokaisella meillä on omat syynsä ja sinun tulkintasi on varmasti erilainen kuin minulla. Ehkä haaveilet taloudellisesta riippumattomuudesta, kesämökistä, puskurista pahan päivän varalle tai pelkästään nautit sijoittamisen tuomasta jännityksestä.

Nordnetissä haluamme auttaa sinut kohti omaa tavoitettasi. Haluamme tehdä sinusta niin hyvän sijoittajan kuin mahdollista. Koulutustarjontamme on laaja. Saat sijoitusideoita Nordnet-koulusta, blogista, YouTube-kanavalta, sosiaalisesta sijoitusverkostosta Sharevillestä, suositusta podcastista #rahapodista tai vaikkapa tekemällä Rahastoneuvoja-testin.

Kasvatetaan yhdessä säästöjämme – tavoitteenamme on auttaa sinua saavuttamaan unelmasi. Kerro oma tavoitteesi tai syy säästää kommentoimalla alle tai ota yhteyttä esimerkiksi Twitterissä, josta löydät minut @SuviTuppurainen. Voit myös seurata minua Sharevillessä, jossa nimimerkkini on Sheryl.

Sherylin Shareville-salkun suurimmat sijoitukset:

Lue lisää Shareville-widgeteistä

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
30.09.2018 16:58

Jos kovasti haluatte auttaa, niin voisitteko ystävällisesti laskea ulkomaille sijoittamisen kuluja? Näin olisi köyhillä aloittelijoillakin varaa sijoittaa suoraan ulkomaille.