Tällä viikolla koitti kuukausien odotuksen jälkeen yksi vuoden odotetuimmista tapahtumista – USA:n presidentinvaalit. Tämänkertaisten vaalien poikkeuksellisesta merkityksestä kertoo myös amerikkalaisten harvinaisen korkeaksi noussut äänestysinto. Äänioikeuttaan käytti prosentuaalisesti suurin määrä ihmisiä sitten vuoden 1900 presidentinvaalien. Myös osakemarkkinoiden näkökulmasta vaalien lopputulokseen oli ladattu paljon ennakko-odotuksia. Kahden ehdokkaan linja suhteessa pääomamarkkinoihin ja liiketoiminnan verottamiseen poikkeaa nimittäin melko paljon toisistaan. Tärkeäksi vaaleissa muodostui myös uusien edustajien valitseminen senaattiin sekä edustajainhuoneeseen ja näiden kaikkien kolmen päätösvaltaa käyttävän instanssin kokoonpano puoluenäkökulmasta.
Tarkastelen tässä kirjoituksessa yleisesti vastaavien merkittävien uutistapahtumien vaikutusta osakemarkkinoihin ja sitä, kuinka aktiivinen sijoittaja voi hyötyä ja ennakoida kurssiliikkeitä. Muita merkitykseltään samankaltaisia uutistapahtumia voivat olla vaalien lisäksi esimerkiksi merkittävä muutos rahapolitiikkaan, lainsäädäntöön tai kauppasopimuksiin. Näille kaikille ominaista on uutistapahtuman ennustettavuus, eli päätöstä osataan odottaa tiettynä ajankohtana ja siten markkinat ehtivät jo hinnoittelemaan todennäköistä lopputulosta kursseihin (vrt. yllättävä uutistapahtuma, esim. luonnonkatastrofi).
Kiinnitä huomiota markkinadynamiikkaan ennen ja jälkeen itse uutistapahtuman
Kun uutistapahtuma, sen ajankohta sekä eri vaihtoehdot ovat tiedossa, markkinat diskonttaavat jo etukäteen sen vaikutuksia osakekursseihin. Merkittävää epävarmuutta aiheuttavissa tapauksissa moni instituutio, ammattitreidaaja ja myös yksityissijoittajat saattavat päätyä vähentämään osakemarkkinariskiään ennen uutisen julkistamista. Tämä aiheuttaa muutoksia markkinadynamiikkaan sekä kysynnän ja tarjonnan väliseen tasapainoon, joka viime kädessä määrittää vallitsevan hintatason markkinoilla. Kun ostajien määrä laskee ja/tai myyjien määrä kasvaa, osakkeiden hinta laskee. Sama toimii myös toisinpäin: jos odotuksissa on lähtökohtaisesti markkinoiden kannalta hyvinkin positiivinen uutinen, riskiä lisätään ennen uutisjulkistusta ja hinnat nousevat.
Viime viikkojen kurssigraafia tutkiessa voidaan nähdä, että osakemarkkinat (S&P 500) laskivat lähes yhtäjaksoisesti kolme viikkoa ennen vaaleja. Treidaajan näkökulmasta ja hintakäyttäytymistä tarkkaan seuranneena voin myös kommentoida, että ostajat loistivat poissaolollaan vaaleja edeltävät viikot. Kaikki pienetkin nousuyrityksen torpattiin myyjien toimesta, eivätkä ostajat pystyneet puolustamaan tärkeitä tukitasoja kuin hetken aikaa. Myyntipaine näkyy alla olevalla päivägraafilla myös useiden kynttilöiden päälle jääneillä hännillä, jotka kertovat hinnan käyneen korkeammalla, mutta myyjien painaneen sen alemmaksi päivän loppuun mennessä. Sijoittajien epävarmuus lähestyvistä vaaleista näkyi siis selkeästi osakemarkkinariskin laskemisen kautta.

Osakemarkkinariskin laskeminen on myös historiallisesti ollut sijoittajien normaali käytösmalli ennen presidentinvaaleja. Alla olevasta kuvasta näkyy selvästi, kuinka rahavirrat osakemarkkinarahastoihin laskevat ennen vaaleja ja lähtevät yleensä nousuun heti vaalipäivästä lähtien. Ostajat siis palaavat markkinoille, kun epävarmuus hellittää.

Talousmedia tulkitsee ja selittää markkinareaktioita väärin
Talousmedia pyrkii yleensä selittämään sijoittajien reaktiota uutiseen vain yhden päivän markkinareaktion perusteella. Uutisoinnissa ei oteta huomioon kaikkia markkinadynamiikkaan vaikuttavia tekijöitä tai kurssikehitystä ennen uutistapahtumaa. Tällöin reaktio uutiseen voi yhden päivän kurssimuutosta tarkastelemalla vaikuttaa erikoiselta.

Omasta näkökulmastani vaaleihin oli ladattu poikkeuksellisen paljon epävarmuutta (jopa mahdollisuus laajamittaisiin väkivaltaisuuksiin) ja jotta edellisten viikkojen aikana nähty noin 10 % kurssilasku olisi entisestään voimistunut, jotain melko dramaattista olisi pitänyt tapahtua. Kun vaalien luomasta epävarmuudesta päästiin ohi ja sijoittajat tapansa mukaan alkoivat palauttamaan salkkuihinsa osakemarkkinariskiä, osakkeet kääntyivät takaisin nousutrendiin. Markkinoiden ollessa vahvassa nousutrendissä lyhyen aikavälin laskut osoittautuvat usein hyviksi ostopaikoiksi, kuten kirjoitin viime viikon markkinakatsauksessani (“Vuoden paras hetki ostaa osakkeita?“).
Tärkeät uutistapahtumat ajoittuvat usein trendikäännöksiin
Toinen syy, miksi sijoittajat tai esimerkiksi talousmedia ovat ymmällään markkinareaktiosta uutiseen on se, että markkinoita liikuttavat tahot usein aktivoituvat tekemään allokaatiomuutoksia vasta merkittävien uutistapahtumien jälkeen. Kun epävarmuus häviää ja lyhyen aikavälin uutistapahtumasta käännetään katse tulevaisuuteen, osakkeiden hinnoittelu voi näyttää jälleen houkuttelevalta, etenkin jos ne ovat laskeneet selvästi kohti uutistapahtumaa. Tällä kertaa osakkeet olivat laskeneet yli 10 % syyskuun alun huipuista ja P/E-kerroin ensi vuoden tulosennusteilla oli tippunut takaisin alle kahdenkymmenen. Nykyisessä sijoitusympäristössä tuo yli 5 % tulostuotto vaikutti taas houkuttelevalta, kun muista yleisimmistä sijoituskohteista ei ole saatavissa lähellekään yhtä korkeaa tuottoa. Näin olleen lyhyen aikavälin laskutrendi kääntyi takaisin siihen nousutrendiin, joka maaliskuun koronapohjilta käynnistyi.

Merkitykseltään suuria uutistapahtumia treidatessa itse uutista merkityksellisempää voi siis olla sijoittajien käyttäytyminen ennen uutista sekä uutisen jälkeen, kun katse käännetään lyhyestä aikavälistä takaisin seuraavaan vuoteen. Näin ollen kokonaisuutta kannattaa tarkastella hinnan muutosten kautta, missä tekninen analyysi on avainasemassa. On myös hyvä tiedostaa, että osakemarkkinoiden hinnoitteluun vaikuttavat joka päivä sadat eri tekijät. Vaikka median huomio on vain yhdessä asiassa ja tämän asian kautta pyritään selittämään markkinan liikkeitä, se ei ole ainoa markkinahintaan vaikuttava tekijä.
Tärkeää tietoa riskeistä. Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.
Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaLepikko). Blogi sisältää Nordnetin markkinointilinkkejä.