Siirry pääsisältöön

Näin montaa eri osaketta salkustasi tulisi löytyä

Hajauttaminen on kenties ainoa “ilmainen lounas”, joka markkinoilla on saatavilla. Kannattaakin siis huolehtia, että tämä ilmainen lounas tulee hyödynnettyä kunnolla!

Yleisimmät kysymykset etenkin aloittelevien sijoittajien mielissä ovat: “Onko salkussani riittävästi osakkeita” ja “Onko salkkuni riittävän hajautettu?”. Usein vastaus kysymyksiin on ei.

Viime vuosina monet uudet sijoittajat ovat tulleet osakemarkkinoille, ja sijoitusharrastus alkaa usein siitä, että ostetaan yhtä tai kahta eri osaketta salkkuun ja jäädään katsomaan, miten niille käy. Sijoittajan ei kuitenkaan kannattaisi tyytyä vain pariin osakkeeseen, vaikka se saattaisi tuntua houkuttelevalta – etenkin jos ne ovat hiljattain kehittyneet hyvin.

Kun salkussasi on useampia osakkeita, vähennät salkkusi yhtiökohtaista riskiä. Yllä olevasta graafista näet, miten tehokkaasti hajautuksen vaikutus toimii silloin, kun salkussasi on vasta kourallinen osakkeita.

Jos salkussasi on yksi osake, salkkusi altistuu kyseisen yhtiön osakkeen arvonvaihtelulle 100-prosenttisesti. Jos sen sijaan salkussasi on 15 eri osaketta, salkkusi altistus yksittäiselle osakkeelle on vain 7 %.

Mallia sijoitusrahastoilta

Lainsäädäntö edellyttää tavallisilta sijoitusrahastoilta vähintään 16 eri osakkeen omistusta, jotta rahaston hajautus on riittävä. Jos siis haluat rakentaa “oman sijoitusrahastosi” sijoittamalla yksittäisiin osakkeisiin, on tämä hyvä peukalosääntö: pidä salkussasi vähintään 16 eri osaketta ja nuku yösi hyvin!

Miten hyvin sinun salkkusi on hajautettu? Kirjaudu sisään ja katso se salkkuraportistasi!

Lue lisää vinkkejä hajauttamiseen tästä. Inspiraatiota sijoitusten hajauttamiseen voit hakea esimerkiksi Sharevillen top-sijoittajien valinnoista.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
08.02.2019 21:46

Nää on näitä iänikuisia lässytyksiä. Tee näin, älä noin. Vai että ihan 16 osaketta. Miltä kuulostaisi 16 käskyä? Suurin riski on seurata anaallyytikoiden jatkuvasti vaihtuvia suosituksia ja toteuttaa osakehankintojaan niiden perusteella. Tuottavampi tapa tutkimusten mukaan voisi olla hankkia kotieläimeksi tikkaa heittävä apina, joka toimisi edullisella banaanipalkalla. Tottaakai osakkeilla voi treidailla ja yrittää hyödyntää pieniäkin kurssiheilahteluja, mutta mitä helvetin elämää se sellainen on. Istua perse hikisenä soffalla, naama kiinni ruudussa ja kylmä sormi hermostuneesi näppäimellä, että kyllä nyt lähtee! Voi helvata teitä onnettomia pullanaamoja ja kravattikauloja, jotka tuhlaatte elämänne pörssin oudossa kumpuilussa. Mitä siitä, jos kurssi heiluu kuin se kuuluisa suoros… Lue lisää >>