Siirry pääsisältöön

Mikä erottaa EU:n tulevaisuuden ja Japanin kohtalon toisistaan?

Matalan korkotason pitkittyessä moni on alkanut pohtia, kulkeeko EU Japanin polkua? Pörssikurssien romahdettua 90-luvun alussa lähes kaikki Japanilaiset yritykset olivat ylivelkaantuneita ja niitä lainoittaneet pankit roskapankkeja. Keskuspankki kansallisti pankkeja, piti korot alhaalla ja harrasti määrällistä elvytystä. Yritykset päättivät nilkuttaa itsensä kuiville. Vuoteen 1998 mennessä Japanilaiset yritykset olivatkin sitten nettosäästäjiä. Makselivat pois edellisellä vuosikymmenellä nostetut lainansa. Yksi erä kerrallaan. Kun investointeja ei tehty, tuotantotavat ja tuottavuus polki paikallaan. Pitkään. Muu maailma ajoi entisen johtotähden ohi.

EU:ssa keskuspankki pitää korot alhaalla ja harrastaa määrällistä elvytystä, eikä yritykset investoi. Vaikka seuraus on sama kuin Japanissa, syy on erilainen. Eurooppalaiset yritykset eivät investoi, koska heillä on jo nyt ylikapasiteettia. Miksi investoida tehokkaampaan tuotantoon kun kysyntä pystytään tyydyttämään nykyisillä menetelmillä? Yritysten kannalta on parempi karsia kuluja, minimoida investoinnit ja lypsää olemassa olevaa tuotantoratkaisua kaatopaikalle asti. Tällaiseen tilanteeseen halpa raha ei auta. Ei sitten millään. Näin ollen eurooppalainen tuottavuus ei parane, eikä ilmastonmuutosta torjuta.

Siispä kuvaan astuu kunnianhimoinen Euroopan Green Deal. Tämä viherpiperrykselle kuulostava suunnitelma on tuhannen voltin sähkösokki Euroopan taloudelle. Talouskasvua kestävän kehityksen investoinneilla. 1000 miljardin euron edestä. Rahan lisäksi viranomaisilta voidaan odottaa hyvää tahtoa ja poliitikoilta rakenteellisia muutoksia, “We need a just transition for all. Or it won’t work at all”. Yritykset jotka tuottavat puhtaampaa energiaa, liikennettä, ruokaa, ilmaa, vettä ja maaperää, parempaa terveyttä, kierrätettyä tavaraa ja remontoituja koteja, kouluja ja sairaaloita tulevat saamaan kuun taivaalta. Uudet investoinnit tällaiseen tuotantoon nostaa eurooppalaista tuottavuutta ja siten talouden tulevaisuusnäkymät kuoleman laaksosta.

Yritykset näillä aloilla saavat nyt historiallisen sysäyksen menestyksellensä. Sijoitukset näillä aloilla toimiviin yrityksiin puolestaan myötätuulta. Voidaankin puhua Euroopan Green Deal nimisestä megatrendistä. Sellainen on helppo nähdä ja se jatkuu pitkään. Maailmanhistoriassa on harvoin nähty tällaista ponnistusta tuottavuuden parantamiseen. Tämä on sinun “once-in-a-lifetime” tilaisuutesi, pohdit sitten yrittäjäksi ryhtymistä tai pitkäjäntesen säästämisen aloittamista. Siinä sivussa parannat jälkipolville jäävää maailmaa.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
03.02.2020 23:22

tupla

Nimetön
Nimetön
03.02.2020 23:22

Eurooppa jää Kiinan, Yhdysvaltojen ja nousevien mahtien jalkoihin viherpiiperryksineen.