Siirry pääsisältöön

Näillä ominaisuuksilla koronakriisissä

Joku kysyi, mihin kannattaa sijoittaa keskellä koronakriisiä. Mikäli olet määrätietoinen kuukausisäästäjä, sinun ei kannata nyt hötkyillä, vaan pysyä valitsemallasi tiellä. Jos mietit, mihin kohdistaa mahdollisia lisäsijoituksia, kohdista niitä seuraavanlaisia ominaisuuksia omaaviin yrityksiin – joko suoraan tai kustannustehokkaiden indeksirahastojen kautta.

Alustatalous

Tuskin kenellekään tulee yllätyksenä, että useimmilla alustataloutta hyödyntävillä yrityksillä menee nyt hyvin. Kun ihmiset eivät kuluta kivijalkakaupoissa, nämä menevät verkkoon, elokuvien sijasta suoratoistokanaville ja tapaamisten sijaan sosiaalisen median alustoille.

Alustataloudessa on kyse siitä, että joku on luonnut alustan – eräänlaisen ekosysteemin – jonka puitteissa käydään kauppaa (Amazon, Alibaba, Tori.fi, Oikotie), tuotetaan palveluja (App Store, Airbnb, Uber, PayPal) tai seurustellaan (Facebook, Twitter, Instagram, Tinder).

Yhtä lailla jonkin tuntemattomamman yrityksen liiketoimintamalli voi täyttää alustatalouden tunnusmerkit. Alustataloudessa käyttäjämäärän kasvu pienentää kiinteiden kulujen osuutta liikevaihdosta ja kasvattaa siten tuottavuutta. Toki osa nykyisistä alustatalousyrityksistäkin kärsivät koronaviruksen aiheuttamasta sosiaalisesta eristäytymisestä (kuten Airbnb, Uber, TripAdvisor, jne.).

Tuottavuuden kasvattajat

Japanin menetetyistä vuosikymmenistä olemme oppineet, että oikeaa kasvua ja tervettä inflaatiota saadaan aikaiseksi vain tuottavuutta parantavilla investoinneilla. Raha- ja finanssipolitiikalla pystytään pitämään letkuissa makaava potilas elossa, mutta liikkeelle saamiseksi tarvitaan tuottavuuden paranemista. Eli sitä, että vähemmällä saadaan aikaiseksi enemmän.

Tuottavuuden kasvattaminen vaatii enenevässä määrin määrätietoista panostamista, investointeja ja jatkuvaa kehittymistä. EU:n Green Dealillä haetaan talouskasvua kestävän kehityksen investointien, ja tuottavuuden kasvattamisen kautta. Myös markkinaosuuksien kasvattajat pystyvät jossakin määrin saamaan korkoa korolle -tuottoa jo tehdyille, kiinteiksi kuluiksi luonnehdittaville sijoituksille.

Megatrendit

Yritykset, jotka toimivat megatrendin ytimessä, purjehtivat eräänlaisessa myötätuulessa. Megatrendejä ovat esimerkiksi kestävä kehitys (ESG), digitalisoituminen, robotiikka, tekoäly tai ihmiskunnan vanhentuminen. Tällaisia trendejä on helppo todeta ja ne säilyvät usein pitkään, koska trendin omaisesti kyseessä on isosta muutoksesta, jossa kestää aikansa. Usein kymmeniä vuosia.

Megatrendinsä kehityksen ytimessä toimivat yritykset, jotka hyötyvät kyseisen megatrendin jalkautuessa maailmaan. Sitä mukaa kun ihmiskunta vanhenee, kaikki vanhushuollon ympärillä hääräävät liiketoimet hyötyvät suhteellisesti kasvavasta kysynnästä. Ihmiskunta hyötyy vastuullisesti toimivista yrityksistä, jotka puolestaan hyötyvät sijoittajien kohdistaessa sijoituksensa vastuullisiin yrityksiin.

Joten

Ennennäkemättömän myrskyn riehuessa maailman talouksissa sellaiset liiketoimet, jotka omaavat yllämainittuja ominaisuuksista pärjäävät, tai jopa kasvavat paremmin. Sijoituksia voi tehdä yksittäisiin yrityksiin tai sitten ryhmään yrityksiä (esimerkiksi indeksirahastojen avulla), joihin valikoituu vain tiettyjä ominaisuuksia (esim. ESG) omaavia yrityksiä.

Hermostunutta markkinatilannetta voi varsin hyvin hyödyntää tällaisten pitkäaikaisten sijoitusten tekemiseen.

Katso myös:

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
20.05.2020 09:48

Elikkäs unohtakaa ne Small cap valuet ja kulujen minimoinnit, fyrkat kiinni Nasdaq 100:aan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.05.2020 11:49

Nasdaq 100 paras indeksi maailmanlaajuisesti nyt ja aina