Myyntejä: Vestas ja YIT

Myimme tänään experttisalkustamme Vestasin ja YIT:n osakkeet. Sijoitusten yhteispaino oli salkussamme noin 7 % ja myyntien jälkeen salkkumme käteispaino nousee melko korkealle noin 17 %:iin. Emme lähtökohtaisesti ole halua pitää käteistä erityisen suuressa painossa, sillä pidämme osakkeiden tuotto-odotusta ensi vuoden osalta edelleen kohtuullisena varsinkin osakepoimijan näkökannalta.

Vestasin ja YIT:n myyntien taustalla on hyvin erilaiset syyt. Vestasin tapauksessa osake on mielestämme nykyhinnalla pitkälti oikein arvostettu ja nykyistä korkeampi arvostus vaatisi taakseen suotuisia poliittisia päätöksiä ja yhtiön uusien tuotteiden onnistuneita lanseerauksia. Olemme keventäneet Vestasin painoa salkussamme jo aikaisemmin (1.8.2013 ja 16.4.2014) ja loppujen osakkeiden myynti oli siten looginen jatke aiemmille myynneille.

Vestas-sijoituksemme on ollut melkoinen vuoristorata sen alusta asti. Ostimme osaketta alun perin noin 3 vuotta sitten useammassa erässä keskihinnalla 85 DKK (Tanskan kruunu). Myimme Vestasia ensimmäisen kerran hintaan 110 DKK syksyllä 2013 ja edellisen kerran syksyllä 2014 221 DKK:n hintaan. Nyt tehtyjen myyntien myötä positiomme keskimyyntihinnaksi muodostui noin 180 DKK ja kokonaistuotoksi hieman yli 110 %. Vuosituottona tämä tarkoittaa hieman alle 30 %, mikä on luonnollisesti erittäin hyvä taso. Vaikka sijoitus oli lukujen valossa hyvin onnistunut, emme ole siihen täysin tyytyväisiä. Yhtiön laatu ei lopulta vastannut täysin odotuksiamme ja myös poliittinen riski oli alun perin selvästi ennakoimaamme suurempi.

YIT:n osalta tilanne on täysin toinen. Luovumme positiosta 52 %:n tappiolla alle vuoden omistuksen jälkeen. Myynnin taustalla on Venäjän rajusti heikentynyt tilanne ja Suomen vielä aiempaakin heikommat markkinanäkymät. Ruplan viimeaikainen täydellinen romahdus ja Venäjän rajusti heikentyneet talousnäkymät ovat nostaneet maahan ja sen asuntomarkkinoihin kohdistuvat riskit täysin uudelle tasolle. Tämä riskiprofiilin raju nousu yhdistettynä YIT:n korkeaan velkataakkaan nostaa myös YIT:n osakkeen riskitasoa selvästi. Näin ollen näimme tässä tilanteessa parhaaksi luopua osakkeista ja hyväksyä tappiomme. Korostamme kuitenkin, että nykyinen kurssi ei heijastele millään tavalla YIT:n käypää arvoa tai pitkän aikavälin potentiaalia. Toisaalta osakkeen riskiprofiili on tällä hetkellä sietämättömän korkea emmekä näe osakkeessa nousuvaraa lyhyellä aikavälillä. Lisäksi nykyinen kriisi saattaa tarjota vielä parempia ostopaikkoja myöhemmin.

Myyntien jälkeen salkkumme käteispaino nousee noin 17 prosenttiin. Kun huomioidaan, että tulemme keväällä saamaan myös hyvät osingot, salkkumme käteispaino nousee kevään aikana lähes 20 %:iin ilman uusia toimeksiantoja. Emme ole halukkaita pitämään käteispainoamme näin korkeana, sillä pidämme osakkeiden tuotto-odotusta ensi vuoden osalta edelleen kohtuullisena varsinkin osakepoimijan näkökulmasta. Kotimaisessa pörssissä on tällä hetkellä selvästi havaittavissa ilmiö, missä suuret (OMXH25) yhtiöt ovat lähes kautta linjan haastavasti hinnoiteltuja erityisesti suhteessa pienempiin yhtiöihin. Suurien yhtiöiden arvostustasot ovat mielestämme korkeita, kun vastaavasti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä on useita erittäin houkuttelevasti hinnoiteltuja kohteita. Uskomme, että yksi selittävä tekijä tämän taustalla on isojen toimijoiden (mm. eläkeraha) tarve nostaa osakepainojaan laskevien korkotuottojen kompensoimiseksi. Näiden toimijoiden suuri koko rajaa niiden sijoitusavaruuden yleensä vain kaikista suurimpiin ja korkeimman likviditeetin omaaviin osakkeisiin. Sama ilmiö on havaittavissa myös Suomen ulkopuolella, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa valtaosa Dow Jonesin 30 yhtiöistä on erittäin haastavasti hinnoiteltu. Uskomme että tulevat sijoituksemme tulevat painottumaan entistä enemmän pieniin yhtiöihin. Pienistä yhtiöistä olemme myös historiallisesti saaneet salkkumme parhaat tuotot. Esimerkkeinä voidaan mainita Stonesoft, Revenio Group, Pandora ja Basware.

Omistamamme osakkeita Reveniossa ja Baswaressa.

-Inderes

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit