Myrskyssä on mahdollisuus

Osakemarkkinoiden epävakaudessa on kaksi hyvää puolta. Yritän pitää ne mielessäni.

Viime kesänä taivastelin osakemarkkinoita ja mietin, että paremmat tuotot saa myymällä ylijäänyttä tavaraansa kirpputorilla. Tästä kesästä ei näytä tulevan yhtään edellistä rauhallisempi. Talouskriisi rieputtaa osakekursseja edelleen miten tahtoo.

Kurssien heilunnassa on pienen sijoittajan kannalta kaksi hyvää puolta.

1. Volatiliteetti

Volatiliteetti tarkoittaa osakkeen kurssin heilahtelua tiettynä aikana. Mitä voimakkaammin osakkeen arvo laskee ja nousee, sitä suurempi on volatiliteetti. Jos osakemarkkinoita pystyy seuramaan kesällä tarkasti ja tekemään nopeita osto- ja myyntipäätöksiä, volasta voi hyötyä tekemällä pikavoittoja.

Tähän sijoitustaktiikkaan luottavan on pidettävä silmänsä ja näppinsä kiinni syklisissä osakkeissa, eli sellaisissa, jotka tunnetusti seuraavat yleisiä markkinaliikkeitä ja suhdanteita.

2. Ajallinen hajautus

Holdarin sydäntä kirvelee, kun hyvien yritysten markkinahinnat sen kuin laskevat. Osta ja pidä –sijoitusfilosofiaa toteuttavalle nyt jos koskaan on hyvä tilaisuus ostaa laskussa, eli hankkia hyvinä pitämiään yhtiöitä tai yhtiötä ale-hintaan.

Jos jotakin mieliosaketta on tullut ostettua hyvinä aikoina, eikä halua myydä tappiolla, voi tehdä juuri päinvastoin ja ostaa lisää. Näin hajauttaa ajallisesti eli alentaa omistamiensa osakkeiden keskihintaa.

Jos useammssa erässä ostettuja osakkeita joskus tulevaisuudessa sitten pistää myyntiin, myyntijärjestys määräytyy oston mukaan. Verottaja laskee myyntivoitonveron vanhimmasta osakkeesta tuoreempaan first in – first out -periaatteella, ei esimerkiksi keskihinnasta.

Vanhan nyrkkisäännön mukaan pitkään salkkuun sopivat niin sanotut defensiiviset osakkeet, eli sellaiset joka huonoina aikoina laskevat muita osakkeita keskimääräistä vähemmän.

Uudelle sijoittajalle meneillään oleva aika on loistava mahdollisuus opiskella sitä miten pörssi toimii ja testailla minkälaista riskiä on valmis sietämään. Vaikka kriisi tässä vaiheessa tuntuu kestäneen ikuisuuden ja koko soppa vaikuttaa ainutlaatuiselta sekoilulta, tosiasia on, että sellaiselta kriisit joka kerta tuntuvat. Muuten niitä ei sanottaisi kriiseiksi.

Tämän minäkin yritän pitää mielessäni. Muistan myös sen, että koskaan en sijoita osakkeisiin viimeisiä varojana, ainoastaan sen verran kuin olen valmis menettämään. Näiden sääntöjen turvin aion viettää lokoisan ja murehtimisvapaan loman.

 

/Ninni Myllyoja

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

TT10 Kesäkuu, 2012

Volatiliteetti on sijoittajan ystävä, sillä se mahdollistaa monesti hyvien yritysten ostamisen kohtuuhintaan eikä sillä tarvitse pelkästään mahdollistaa pikavoittoja vaan sitä kannattaa hyödyntää myös pitempiaikaiseen sijoittamiseen. En tiedä paljon useamman sijoitussalkun ylläpitäminen maksaa, mutta mikäli on riittävästi rahaa niin kannattaa harkita myös sitä vaihtoehtoa, sillä siten voi maksaa vähemmän veroa myymällä myöhemmin hankitut osakkeet mikäli useammassa salkussa on saman yrityksen osakkeita.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit