Myös Nixu matkalla pörssiin

Kyberturvayhtiö Nixun yleisöanti on meneillään parhaillaan. Anti alkoi jo torstaina (20.11.2014) ja yhtiö tarjoaa osakkeitaan merkittäväksi 4,40 euron kappalehintaan. Annin on alustavasti suunniteltu päättyvän 4.12., mutta se voidaan päättää aikaisintaan jo huomenna tiistaina 25.11. Yhtiön tarkoitus on listautua First North -listalle ja kerätä 4,99 miljoonaa euroa uutta pääomaa markkinoilta.

Nixu on konsulttiyhtiö, joka tarjoaa pääasiassa kyberturvapalveluita. Yhtiö sanoo itse, että sen missio on varmistaa digitaalisen yhteiskunnan toimivuus. Siinä missä F-Securen ja Stonesoften tietoturvatuotteiden tarkoitus on nostaa suojaustasoa ja samalla tehdä kohteesta mielenkiinnottomampi hyökkäyskohde kuin matalamman suojaustason omaavasta naapurista, on Nixun palvelujen tarkoitus rakentaa järjestelmä, joka on itsessään turvallinen.

Mielestämme Nixun toiminta-alue on erittäin mielenkiintoinen ja ala on nopean kasvun vaiheessa. Kyberturvamarkkina on kuitenkin erittäin pirstaloitunut ja yhtiön oman käsityksensä mukaan heillä on Pohjoismaiden suurin kyberturva-asiantuntijatiimi. Yleisesti ottaen on turvallisempaa hypätä samaan kelkkaan markkinajohtajan tai alan suurimman yhtiön kanssa, koska on todennäköisempää, että se on yksi voittajista.

Nixulla on erittäin vahva markkina-asema Suomessa. Yhtiö on myynyt palvelujaan 63:lle Suomen sadasta suurimmasta yhtiöstä. Tämä tarkoittaakin, että yhtiön on etsittävä kasvua muilta maantieteellisiltä alueilta. Annin yhteydessä yhtiö onkin ilmoittanut, että sen tavoite on kasvaa Pohjois-Euroopan suurimmaksi toimijaksi omalla sektorillaan.

Yhtiön tavoite on kasvaa keskipitkällä aikavälillä yli 15 prosenttia vuodessa, mikä ylittää selvästi markkinoiden keskimääräisen kasvunopeuden. Emme pidä kasvutavoitetta kuitenkaan epärealistisena, koska yrityskaupat kuuluvat yhtiön kasvustrategiaan. Yhtiö tavoittelee myös yli kymmenen prosentin käyttökatetta keskipitkällä aikavälillä.

Yhtiön listautumisen ensisijainen tavoite on mahdollistaa yhtiön kasvustrategia, nopeuttaa kasvua, tehdä yhtiöstä tunnetumpi ja vahvistaa pääomarakennetta. Suurin osa tavoitteista liittyy pääomaan. Tällöin herääkin kysymys, miksi yhtiö jakoi keväällä noin 889.000 euroa osinkoa, joka on lähes kolme kertaa viime vuoden tuloksen verran? Eikö näitä rahoja tarvita yhtiön strategian toteuttamiseen?

Nixun osakkeilla on voinut käydä kauppaa Privanetissä. Viimeisimmällä toteutuneella kaupalla toukokuusta yhtiön markkina-arvo oli 10 miljoonaa euroa. Listautumisannin hinnalla yhtiön arvo on 22 miljoonaa euroa. Panorama Partnersin osto oli tuskin niin edullinen, että markkina-arvo enemmän kuin kaksinkertaistuu.

Annin hinnoittelu on melko kova verrattuna pörssin muiden IT-yhtiöiden arvostustasoon. Osinkotuotostakaan ei muodostu järisyttävän korkeaa, mutta toisaalta Nixu on kasvuyhtiö, mitä ei voi sanoa monesta muusta pörssin IT-yhtiöstä. Osinkotuotto tulee kasvamaan samaan tahtiin kuin yhtiö kasvaa ja tulos paranee. Nixun osinkopolitiikka on jakaa 30–70 prosenttia tuloksesta osinkona.

Sen sijaan, että olisimme yrittäneet arvioida Nixun liiketoiminnan arvoa, päätimme laskea, millä tuottovaatimuksella saadaan osakkeen hinnaksi 4,40 euroa. Teimme laskutoimituksen diskontatulla osinkomallilla parametreja vaihdellen. Mallin etuna esimerkiksi diskontattuun kassavirtamalliin on, että se on huomattavasti yksinkertaisempi ja siinä on vähemmän muuttujia.

Saamamme tuottovaatimuksen mediaani oli hieman alle kahdeksan prosenttia, mikä on samaa suuruusluokkaa kuin pörssin keskimääräinen tuottovaatimus. Pidämme tätä hieman liian matalana, jotta sijoitus olisi poikkeuksellisen mielenkiintoinen. Nixu on pieni epälikvidi yhtiö, jonka kasvunopeudessa ja strategian onnistumisessa on paljon epävarmuutta. Jotta osake olisi ollut erittäin mielenkiintoinen, olisi tuottovaatimuksen pitänyt olla vähintään kymmenen prosenttia ja mielellään selvästi sen yli.

Emme omista Nixun osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit