Myönteisiä uutisia Orionilta

Orion paransi eilen kuluvan vuoden näkymiään jo toistamiseen tänä vuonna. Uutinen sai osakekurssin loikkaamaan vajaat kolme prosenttia. Sen sijaan syyskuun viimeisen päivän pörssitiedotteen ODM-201-antiandrogeenistä markkinat ohittivat huomiotta, vaikka se kuulostaakin monin tavoin mielenkiintoisemmalta Orionin tulevaisuuden kannalta.

Liikevaihtoennuste pysyi ennallaan ja yhtiö odottaa liikevaihdon olevan hieman korkeampi kuin viime vuonna. Aiemmin yhtiö arvioi liikevoiton olevan hieman korkeampi kuin 2010, mutta nyt yhtiö odottaa sen olevan samalla tasolla kuin huippuvuonna 2011. Mielestämme on huvittavaa, että analyytikot ovat vuodesta toiseen suhtautuneet kielteisesti Orioniin. Keskusteluissa he eivät ole koskaan unohtaneet mainita, että Orionin tärkeimmät patentit umpeutuvat tänä ja ensi vuonna ja ettei yhtiöllä siksi ole tulevaisuutta. Eilisen päivän pörssitiedotteella yhtiö näytti pitkää nenää pessimisteille. Olemme kuitenkin varautuneet siihen, että Orionin kannattavuus laskee jonkin verran tulevaisuudessa, koska Orion on sijoitetun pääoman tuotolla mitattuna pörssin kannattavin yhtiö ja on todennäköistä, että kannattavuus normalisoituu pitkällä aikavälillä. Tästä huolimatta Orion tullee olemaan äärimmäisen kannattava yhtiö jatkossakin.

Lehdistötiedote kliinisten faasien I/II ARADES-tutkimuksen alustavilla tuloksilla ei ollut minkäänlaista vaikutusta pörssikurssiin. Tähän vaikutti varmaan se, että joka toinen sana oli hepreaa suurimmalle osalle sijoittajista. ODM-201 on uudentyyppinen hormonaalinen lääke levinnyttä kastraatioresistenttiä eturauhassyöpää vastaan. Tutkimuksen faasi II on meneillään ja siksi sen osalta julkaistiin alustavia tuloksia 12 viikon käytön jälkeen ESMO 2012 -syöpäkonferenssissa. Tutkimusperiodi on erittäin lyhyt ja uskomme, että yhtiö ilmoittaa myöhemmin tulokset pidemmältä jaksolta. Raportoimalla alustavia tuloksia yhtiö ei yritä nostaa pörssikurssia, kuten IT-yhtiöt tekivät vuosituhannen vaihteessa, vaan tämä johtuu siitä, että tutkijat haluavat julkistaa tutkimustuloksiaan ja tällöin yhtiön on kerrottava sama tieto kaikille.

Tutkimuksen faasi II tehdään pienellä ryhmällä potilaita ja siinä saadaan alustavia tuloksia lääkkeen tehosta. Jos faasi II -tutkimuksilla saadaan positiivinen tulos, jatketaan faasilla III, jossa lääkettä kokeillaan suuremmalla määrällä potilaita. Tässä vaiheessa lääkettä yleensä verrataan vastaavilla potilailla käytössä olevaan standardihoitoon. Tavallisesti tarvitaan vähintään kaksi onnistunutta faasi III -tutkimusta, jotka osoittavat samansuuntaisia tuloksia uuden lääkkeen eduksi ennen kuin se pääsee markkinoille. ODM-201:llä on kuten sanottu vielä pitkä matka markkinoille, mutta olemme ymmärtäneet yhtiön edustajilta, että heillä on suuret odotukset lääkkeen suhteen.

Eturauhassyöpä on ihosyövän jälkeen tavallisin syöpä länsimaisten miesten parissa. Eturauhassyövän hoitomahdollisuudet ovat olleet melko rajallisia ja jos lääke osoittautuu tehokkaaksi, voi sillä olla mahdollisuus menestyä. Syöpälääkkeet saavat tavallisesti nopeammin myyntiluvan kuin muut lääkkeet, koska niiden osalta vaaditaan vähemmän pitkäaikaisseurantoja taudin tappavuuden takia. ODM-201 toimii hieman eri tavalla kuin aikaisemmat hormonaaliset lääkkeet, jonka takia siitä saattaa vielä olla etua potilailla joihin tavalliset hormonaaliset hoidot eivät enää tehoa. Yleensä levinnyttä eturauhassyöpää hoidetaan ensisijaisesti hormoneilla. Sytostaatteja käytetään vasta loppuvaiheessa, mutta alustavissa tutkimuksissa ODM-201 on osoittautunut tehokkaaksi vielä sytostaattihoitojen jälkeenkin.

Omistamme Orionin osakkeita

Tom Lindström

Korjaus: ARADES-tutkimuksesta julkaistiin lehdistötiedote, eikä pörssitiedotetta kuten tekstin aiemmassa versiossa sanottiin.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

laakari10 Lokakuu, 2012

Hyvä, että joku muukin on huomannut jotain olennaista! Olen useaan otteeseen tuonut esiin, että Orion kärsii analyytikkojen alullepanemasta kauhistelusta. Orion nokitti Q2/2012 aikana sijoittajia kompensoimalla USA:ssa rauenneita entakaponin (ja kumppanit) patenttien raukeamista parantamalla selkeästi myyntiään muissa lääkeryhmissä. Erityisesti tehohoitorauhoite deksmedetomidiini oli oivassa vedossa (kauppanimiä Precedex, Dexdor), mutta myös geneeriset (eli samat parkinsonlääkkeet) verrokit halvempana kompesoivat Stalevon myynnin laskua. Sitä paitsi Stalevo on vasta tulossa myyntiin erääseen suureen kansantalouteen, nimittäin Japaniin.

Orion tullee säilyttämään edelleen korkeaa kannattavuutta mittaavat tunnuslukunsa omien toimiensa ansiosta. Tuotekehitysputkessa on tulossa nimittäin muutakin kuin vain tämä ODM-201 (tuotekehittelynimi, ei systeeminen nimi). Nämä muutamat nyt jo markkinoilla olevat lääkkeet mahdollisten uusien tulijoiden kanssa takaavat “korkeaa vallihautaa” Orionin tuotteiden ympärille.

Odotettavissa kuitenkin lienee kassavirran pienenemää, mikä näkyy loivasti laskevana pörssikurssina. Olen melko valmis lisäostoihin, kunhan nämä muutamat näkymät Orionin tulevaisuudesta säilyvät ennallaan.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit