Myimme loput Applen osakkeet

Olemme myyneet loputkin Apple omistuksemme eksperttisalkustamme 450 dollarin hintaan. Tuottoa reilun puolentoista vuoden omistukselle kertyi osittain suotuisten valuuttakurssien ansiosta noin 25 %, vaikka myynti oli jälkeenpäin katsottuna kiistatta myöhässä. Myyntimme johtuu tutkimuksemme koko älypuhelinsektoria koskevasta negatiivisesta näkemyksestä. Pidämme Applen osakkeen arvostustasoa hyvin houkuttelevana, mutta toimialan dynamiikan nopea muutos on nostanut yhtiön riskiprofiilin liian korkeaksi.

Apple on osakkeena nyt joko arvoyhtiö tai arvoansa. Yhtiö arvostuskertoimet näyttävät huokeilta: viimeisen 12 kuukauden tuloksesta laskettu P/E on 10x ja muhkean kassan huomioiva EV/EBITDA vain 6x. Jopa heikon kilpailuedun bulkkirautaa tuottava Dell ostettiin pörssistä pois paremmilla kertoimilla. Miksi Apple ei olisi siis houkutteleva osake? Vastaus piilee siinä, että vaarallinen ja vaikeasti ennustettava e-komponentti (earnings) on kenties saavuttanut huippunsa. Kun P/E-kertoimia lasketaan epänormaalin suotuisissa markkinaolosuhteissa tehdyillä historiallisilla tuloksilla, ajaudutaan helposti vaarallisiin johtopäätöksiin. Kirjoitimme osittain samaa teemaa sivuten älypuhelinvalmistaja HTC:sta reilu vuosi sitten analyysin, joka on osunut kohtuullisen hyvin (https://www.nordnet.fi/mux/web/analys/experterna/expert/kommentar.html?expert=INDERES&id=4520).

Olemme korostaneet älypuhelinmarkkinan olevan nopeasti muuttuva toimiala, joka vaatii sijoittajilta nopealiikkeisyyttä. Osta ja pidä -strategiat ovat vaarallisia toimialalla, jossa kilpailuedun kestävyys mitataan tyypillisesti kuukausissa. Arviomme mukaan älypuhelinmarkkinalla voimakkaimman kasvuvaiheen mukanaan tuomat huippumarginaalien vuodet ovat nyt takana. Valmistajien marginaalit tulevat normalisoitumaan alemmille tasoille kilpailun kiristymisen, tuotteiden bulkkiutumisen sekä kasvun hidastumisen myötä. Markkinalle haluavien uusien tulokkaiden ja heikoimpien valmistajien välillä käydään ankarat pudotuspelit siitä, ketkä ovat markkinalla pitkällä aikavälillä mukana ja ketkä eivät. Applen tuloksesta ja liikevaihdosta suuren osan muodostaa yksittäinen tuote eli iPhone, jonka myynnin ja marginaalien ennustettavuus on vaikeaa. Jos iPhonen kasvu hiipuu ja marginaalit jatkavat viimeisimmän neljänneksen tavoin kuristumistaan kilpailun kiristymisen myötä, Applen osakkeen P/E luku nousee nopeasti korkeammalle nykyiseltä halvalta vaikuttavalta tasolta. Applen tuotantoketjusta on kantautunut alkuvuonna ajoittain huolestuttavia huhuja tilausmääristä.

Kilpailun kiristymiseen ja samalla Applen iPhone-marginaalien kuristumiseen tulee vaikuttamaan etenkin kolme tekijää. Ensimmäinen on Samsung, joka näyttää lupaavasti olevan ottamassa haltuun älypuhelinmarkkinan kärkituotteen titteliä Galaxy S4:llä. Apple ei pysty enää kuorimaan kermaa ylimmästä parhaiden katteiden segmentistä vastaavalla tavalla kuin viime vuosina. Toinen voima on kiinalaiset valmistajat, jotka kiristävät hintapainetta läpi toimialan. Kiinalaisista etenkin Huaweilla ja ZTE:llä on voimakkaita pyrkimyksiä luoda omaa brändiä älypuhelinten high-end segmenttiin, mikä tulee lisäämään hintapainetta ylimmässä hintaluokassa. Kolmas tekijä on yksinkertaisesti markkinoiden kyllästyminen. Kaikki kuluttajat eivät ole enää valmiita maksamaan puhelimesta 600 euroa, jos se ei tarjoa merkittäviä parannuksia 300 euron puhelimeen nähden. Muutamia vuosia sitten ero oli selvempi ja ominaisuuksista kannatti maksaa. Kiinalaisvalmistajilta aletaan nyt nähdä high-end -älypuhelimen ominaisuudet täyttäviä laitteita hinnoilla, jotka yllättävät kerta toisensa jälkeen. Nämä valmistajat lähtevät voimalla ulkomaille, kun niiden valtavan kotimarkkinan voimakkain kysyntäpiikki on pian saatu tyydytettyä.

Emme pysty ennustamaan, tuleeko Applelta seuraava Category Killer -tuote, joka nostaa yhtiön tuloksen (e) jälleen kasvuun, jolloin nykyisen 10x P/E:n hintaan myyminen saisi meidät katumaan myyntiä. Tiedämme vain, että älypuhelinmarkkinalta e-komponentin kasvun saavuttaminen tulee käymään erittäin vaikeaksi.

Tällä hetkellä älypuhelinmarkkinan houkuttelevin sijoituskohde on keskihintainen älypuhelin. Kuluttajat ovat suurimpia voittajia toimialan hintakilpailun kiristyessä.

Omistamme Applen osakkeita.

-Inderes

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit