Myimme Fortumit ja ostimme Siiliä tilalle

Myimme eksperttisalkustamme kaikki omistamamme Fortumin osakkeet ja ostimme tilalle 6 % painolla First North -listalle listatun IT-palveluyhtiö Siili Solutionsin osakkeita. Siili tarjoaa näkemyksemme mukaan pitkällä aikavälillä hyvän tuottopotentiaalin kohtuullisen pienellä riskillä. Lisäksi pidämme Siilin osaketta tällä hetkellä aliarvostettuna ja odotamme osakkeen saavan nostetta myös arvostustason korjaantumisen kautta. Fortumista kotiutamme voitot, sillä emme näe osakkeen arvostuksessa nousuvaraa tällä hetkellä.

First Northiin lokakuussa 2012 listautunut Siili Solutions on kiinnostava yhdistelmä orgaanista ja yritysostoin tapahtuvaa kannattavaa kasvua. Yhtiö kasvaa Suomen IT-palvelumarkkinassa haastamalla perinteiset IT-jättiläiset erilaisella ja ketterällä toimintamallillaan. Toimintamallissa asiakas maksaa ainoastaan Siilin asiantuntijoiden käytöstä eikä IT-hankkeita ei toimiteta suurina projekteina. Keskeinen ero alan tyypilliseen käytäntöön on myös Siilin asiantuntijoiden palkkamalli. Yhtiön konsulteille maksetaan pääasiassa niiden oman asiakaslaskutuksen perusteella. Palkkamalli on työntekijöille kannustava ja sen ansiosta Siilin konsultit pääsevät alan keskimääräistä korkeampiin ansiotasoihin, mikä houkuttelee alan parhaita osaajia Siilin työntekijöiksi. Palkkamallin johdosta Siilin kulurakenne on hyvin joustava. Kevyt ja ketterä toimintamalli näkyy myös siinä, että yhtiön liiketoiminnan muut kulut ovat kolmanneksen alemmat suhteessa liikevaihtoon kuin toimialalla tyypillisesti.

Siilin koneisto on palkkamallin myötä viritetty siihen, että yhtiö tekee vakaata noin 10 % käyttökatetta kysynnän heilahteluista huolimatta. Se tarkoittaa sijoittajalle pienempää riskitasoa, mutta toisaalta se rajoittaa yhtiön kannattavuuspotentiaalia. Siten Siilin arvonmuodostus tulee syntymään etenkin yhtiön liikevaihdon kasvun kautta. Yhtiö tavoittelee 20 % orgaanista kasvua vuosittain, kun markkina kasvaa muutaman prosentin vauhtia. Kasvu syntyy etenkin kasvusta nykyisten asiakkuuksien sisällä yhtiön pyrkiessä syrjäyttämään asiakkaan nykyisiä vakiintuneempia IT-toimittajia. Tähtäimessä Siilillä ovat suuret asiakkaat, eli kohderyhmäksi on määritelty vaatimattomasti Suomen 500 suurinta yritystä sekä valtion- ja kunnallishallinto. Pienestä koosta huolimatta Siili on kasvattanut toimituskyvykkyytensä ja tarjoamansa sille tasolle, että se pystyy haastamaan ratkaisutoimittajana suurempia IT-taloja. Yhtiön historialliset näytöt sen strategian toimivuudesta ovat vakuuttavia ja kuluvan vuoden näkymät kahden onnistuneen yrityskaupan jälkeen positiiviset.

Ennusteissamme Siilin liikearvopoistoista oikaistu P/E on kuluvalle vuodelle 10x ja EV/EBITDA-luku 7x. Vertailuryhmän vastaavat kertoimet ovat 13x ja 7,6x. Yhtiön vahva tase ja vakaa rahavirta mahdollistavat hyvän osinkovirran ja lähivuosien osinkotuotot ovat ennusteissamme 5-6 %:n tasolla. Huomioiden Siilin kasvunopeus ja liiketoimintamallin pieni riskitaso, mielestämme osaketta tulisi hinnoitella vähintään noin 11-13x tasolla olevilla P/E-luvuilla. Siten arvostustason pelkän normalisoitumisen pitäisi tarjoa osakkeelle hyvää nousuvaraa.

Fortumissa näkemyksemme yhtiöstä ei sinällään ole muuttunut, sillä pidämme Fortumia yhä laadukkaana energiayhtiönä, jolla on kilpailukykyinen tuotantoportfolio. Ulkoiset tekijät yhtiön ympärillä ovat kuitenkin finanssi- ja eurokriisien jälkeen pysyneet haastavina, sillä Pohjoismaiden heikosta talouskehityksestä kumpuava vaisu sähkön kysyntä on painanut sähkön myyntihintoja sekä tulevien vuosien futuurihintoja jo tason 30-35 EUR/MWh tuntumaan. Tämä rajoittaa myös Fortumin tulospotentiaalia selvästi, sillä tehokkuudestaan huolimatta Power&Technology ei näillä sähkön myyntihinnoilla pysty takavuosien tuloskuntoon. Toisaalta Fortum on jäänyt kauas tavoitevauhdista myös Venäjällä (500 MEUR EBIT 2015) ja Russia-divisioonan näkymät vaikuttavat poliittiset riskit ja maan yleiset talousnäkymät huomioiden haastavilta. Nämä lähtökohdat huomioiden pidämme yhtiön tuloskasvunäkymiä lähivuosille vaatimattomina. Arvostustasossakaan emme näe nousuvaraa, sillä Fortumin ennusteidemme mukaiset P/E-kertoimet lähivuosille ovat noin 15x ja EV/EBITDA-kertoimet 9x. Siten pidämme nykyhetkeä jo hyvänä voittojen kotiuttamiseen, vaikka sähköverkkojen myyntiprosessi on yhä kesken ja yhtiö tarjoaa edelleen hyvää yli 6 %:n osinkotuottoa.

Ostohetkestämme Fortumin kurssi vahvistui yli 20 %, minkä lisäksi saimme yhtiöstä kahden kevään osingot (yhteensä 2,1 euroa per osake). Kokonaistuotto vajaan kahden vuoden sijoitusajalle oli noin 36 %, mitä pidämme yhtiön matala riskitaso huomioiden varsin kohtuullisena.

Omistamme osakkeita Siilissä ja Fortumissa

-Inderes

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit