Siirry pääsisältöön

Muutoksia välittäjätunnuksen näkyvyydessä pohjoismaisissa pörsseissä

Artikkeli on julkaistu alunperin 8.4.2019 ja päivitetty 3.3.2020.

Välittäjätunnuksen näkyvyys kaupankäyntikoodeilla (tikkerillä) Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa muuttuu keskiviikosta 1.4.2020 alkaen. Välittäjän kaupankäyntitunnus ei enää näy tikkerillä niiden osakkeiden osalta, jotka kuuluvat OMXH25-, OMXC25- tai OMXS30 -indekseihin tai kuuluvat Large Cap -segmenttiin. Mid- ja Small-cap sekä First North -osakkeissa välittäjätunnus pysyy näkyvissä entiseen tapaan. Oslon pörssissä välittäjien kaupankäyntitunnukset ovat olleet poissa näkyvistä tilastoissa jo 27.11.2017 alkaen.

Nordnetin palvelussa voit nähdä, minkä välittäjien kautta pörssikauppoja on tehty. Näet tiedot instrumenttikohtaisissa näkymissä otsikon “Välittäjätilasto”-alla (ks. esim. Rovio). Jatkossa entistä suurempi osa näistä välittäjätilaston kaupoista tulee olemaan anonyymejä.

Miksi välittäjätilastot muuttuvat entistä anonyymimmäksi?

Pörssin liiketoimintaan kohdistuu tänä päivänä enemmän kilpailua kuin aiemmin. Tämä johtuu osittain EU-lainsäädännöstä, joka on avannut toimialaa kilpailulle ja purkanut toimialan monopolirakenteita.

Tänä päivänä pörssikauppa on fragmentoitunutta. Se tarkoittaa käytännössä, että vaikka asettaisit toimeksiannon Nasdaq Helsingissä listatulle osakkeelle, niin kauppa saattaa toteutua muun markkinapaikan kuin Nasdaq Helsingin kautta. Nordnet pyrkii toteuttamaan asiakkaidensa toimeksiannot aina parhaalla mahdollisella tavalla Smart Order Routing -toiminnon avulla. Tällöin toimeksianto ohjataan sille markkinalle, jossa kaupan voi toteuttaa parhaaseen mahdolliseen hintaan.

Yhä suurempi osa kaupankäynnistä tapahtuu algoritmipohjaisesti. Tällöin on edullista toimia sellaisen markkinapaikan kautta, jossa välittäjätilastot ovat anonyymejä, koska vastapuolen on vaikeampaa tehdä tulkintoja välittäjätilastoista ja pyrkiä ennakoimaan markkinaliikkeitä. Ymmärrettävästi Nasdaq, kuten muutkin pörssioperaattorit, haluavat pitää mahdollisimman suuren osan kaupankäynnistä omalla alustallaan ja omilla servereillään. Välittäjätilaston anonyymius on nopeatempoisessa päiväkaupassa kilpailuvaltti.

Välittäjätilastoilla vähän merkitystä pitkäjänteiselle sijoittajalle

Jos sijoitat pitkäjänteisesti, välittäjätilastojen anonyymiudella on vähän merkitystä. Sen sijaan päiväkauppaa käyville välittäjätilastot ovat tärkeä työkalu, josta saa 1.4.2020 alkaen hieman vähemmän hyötyä irti kuin aiemmin.

Lisätietoa välittäjätunnusten näkyvyyden muutoksesta Nasdaqin tiedotteesta (englanniksi).

Nordnet
Nordnetin työntekijät

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
08.04.2019 12:00

Välittäjätunnuksen häviäminen tekee pörssikaupasta entistä näkymättömämpää, mikä lisää entisestään
väärinkäytön mahdollisuuksia anonyymien välittäjien toimesta. Jokainen kauppa pitäisi olla selkeästi
jäljitettävissä ja todennettavissa.