Muutamia yleishavaintoja Helsingin pörssistä

Suomi-sijoittaja tarkastelee potentiaalisia ostokohteita usein kotimarkkinalähtöisesti. Henkilökohtaisesti pyrin poimimaan aina yksittäisiä laatuyhtiöitä kokonaisten indeksien sijaan, mutta välillä lienee virkistävää tarkastella myös kokonaisen osakeindeksin koostumusta. Helsingin pörssin kaikkien yhtiöiden yhteenlaskettu markkina-arvo on tällä hetkellä 214,4 miljardia euroa. Tarkastelen tässä merkinnässä yleisesti kotipörssimme rakennetta ja ennakoin hieman lähiaikojen mahdollista kehityskaarta suurten yhtiöiden keskinäisessä kehityksessä suhteessa toisiinsa.

On varsin kiistatonta, että Helsingin pörssi on maailman mittakaavassa eräänlainen reunamarkkina, jonka yhtiövalikoima on rajallinen. Esimerkiksi auto-, ase-, kosmetiikka ja tupakkateollisuus puuttuvat sijoituskohteiden kotimaisesta valikoimasta juuri nyt kokonaan.

Myös menestyvien suuryhtiöidemme määrä on kansainvälisessä pörssitarkastelussa verrattain pieni, minkä johdosta kymmenen tämän hetken arvokkaimman yhtiömme yhteenlaskettu markkina-arvo edustaa koko Helsingin pörssin markkina-arvosta 74,1 prosenttia. Toisin sanoen pörssin yleiskehitykseen vaikuttaa erittäin merkittävällä tavalla kahden käden sormilla laskettava määrä yhtiöitä.

Kovin suuria muutoksia Helsingin pörssin yhtiövalikoiman rakenteeseen ei liene tulossa lähiaikoina, johtuen lähinnä pörssilistautumisen yleisistä esteistä esimerkiksi verotuksen kannustavuuteen liittyen. Luonnollisesti kuitenkin Fazerin ja Pauligin tapaiset yhtiöt olisivat erinomainen piristysruiske sekä kansankapitalisimille että kotimaiselle pörssimarkkinalle.

Helsingin pörssin markkina-arvoltaan suurimmat yhtiöt ovat tällä hetkellä seuraavat:

1. Nordea 39,0 miljardia euroa
2. Nokia 23,7 miljardia euroa
3. TeliaSonera 22,0 miljardia euroa
4. Sampo 20,4 miljardia euroa
5. Kone 16,7 miljardia euroa
6. Fortum 15,8 miljardia euroa
7. Wärtsilä 6,4 miljardia euroa
8. UPM-Kymmene 5,8 miljardia euroa
9. Stora Enso 4,9 miljardia euroa
10. Neste Oil 4,1 miljardia euroa

Edeltävä listaus kuvaa yhtiöiden osakekantojen nykyisiä markkina-arvoja, joten se ei ota huomioon yhtiöiden taseiden korollisia nettovelkoja.

Pohjoismaiden suurin pankki, Nordea, on kiistatta myös markkina-arvoltaan Helsingin pörssissä listattujen yhtiöiden selvästi suurin toimija. Yhtiöoikeudelliselta kotipaikaltaan Nordea on luonnollisesti ruotsalainen, mutta tässä tarkastelussa pankki lasketaan mukaan Helsingin pörssin rinnakkaislistauksensa vuoksi.

Nordean osake on laskenut yli 15 prosenttia kuluvan vuoden huippulukemistaan, vaikka pankin tuloskehitys on nousujohteista ja liiketoiminnan kustannustalkoot etenevät suunnitellusti. Ottaen huomioon Nordean yli kuuden prosentin konsensuksen mukaisen osinkoennusteen ensi keväälle, on vaikea nähdä, miten pankki voisi menettää lähiaikoina selvän kärkisijansa. Pankkikriisin leimahtamisen se todennäköisesti vaatisi, mutta siinä skenaariossa muidenkin yhtiöiden osakekantojen markkina-arvot ottaisivat osumaa, tasaten tilannetta.

Nokia on saanut liiketoimintapalettinsa jälleen kilpailukykyiseen asentoon, ja yhtiö on palannut tukevasti osingonmaksukykyiseksi. Yhtiön viimeisimmät osavuosikatsaukset myös viestivät edelleen vahvana jatkuvasta liiketaloudellisesta kehityskaaresta, joten synkkää pudotusta ei Nokialle uskalla ennakoida lähitulevaisuudessa.

Voin tässä yhteydessä myös reilusti tunnustaa, etten olisi uskonut Nokian tällaiseen nousuun vielä pari vuotta sitten – joskin näen, että yhtiön omistaja-arvon kehityksen käänne on saanut alkunsa ennen kaikkea epäorgaanisen kasvun puolella yritysjärjestelyin, ei niinkään operatiivisella puolella, vaikka sekin on suoriutunut varsin vahvasti.

Yrityskauppakulttuurillemme poikkeavasti näyttää siltä, että nykymuotoinen Nokia on tehnyt molemmat 2010-luvun parhaista suomalaisista yrityskaupoista, ainakin Helsingin pörssin yhtiöiden viitekehyksessä: ensin hiipuvan matkaviestintoiminnon myynti h-hetkellä Microsoftille, ja toisaalta käytännössä edeltävän myynnin kanssa samanaikaisesti suoritettu verkkoyksikön sataprosenttinen haltuunotto.

Nokian hyvästä kehitysurasta huolimatta rohkenen ennakoida, että vuoden kuluttua TeliaSonera on Helsingin pörssin toiseksi arvokkain yhtiö. Perustan näkemyksen keskeisesti teleoperaattorin nykyhetken verrattain alhaiseen lähtöarvostukseen.

TeliaSonera maksanee lähivuosina noin seitsemän prosentin osinkotuottoa nykykurssilleen, joten mikäli yhtiön liiketoiminnasta kantautuu markkinoille orastaviakin positiivisia signaaleita tuloskasvuun kääntymisen suhteen, lienee 10–20 prosentin tasokorjaus tosiasia osakekannan markkina-arvoon. Tästä yksinkertaisesta lähtökohdasta käsin olen hankkinut yhtiön osakkeita itselleni viime aikoina.

Finanssikonserni Sammon osake on kohonnut parin viime vuoden aikana nopeammin kuin yhtiön osakekohtainen tulos ja osinko. Tästä johtuen sinänsä erittäin laadukkaasta ja hyvin johdetusta liiketoiminnasta saa maksaa tänään lähihistoriaa korkeampia arvostuskertoimia. Konkreettisimmin tämä näkyy efektiivisen osinkotuoton laskuna uusille Sampoon kohdistuville sijoituksille, joskin jälleen ensi keväänä osakekohtainen voitonjako kohonnee selvästi, vaikuttaen tuottoprosenttiin.

Koska pitkässä juoksussa osingonjaon kehityskaari määrittää myös osakekannan markkina-arvon kehitystä, lienee luontevaa olettaa, etteivät Sammon seuraavat pari vuotta ole samanlaista nousukiitoa kuin pari viimeisintä. Toivon tietysti osakkeenomistajana olevani väärässä tämän suhteen, mutta osien summa -laskelman perusteella Sammon vakuutustoiminnoilla alkaa olla jo huikea hintalappu. Toisin sanoen liiketaloudellisin mittarein erinomainen yritysjärjestelykään ei toisi todennäköisesti enää rakettinousua Sammon markkina-arvoon, koska ”kaikki mahdollinen hyvä alkaa olla jo hinnassa” lyhyellä tähtäimellä.

Helsingin pörssin viidenneksi arvokkaimman yhtiön tittelistä kisaavat Kone ja Fortum. Ensin mainitun osakekurssi on lentänyt vaakatasossa viimeisen vuoden ajan, huolimatta ennätyksellisestä tuloskehityksestä. Aasian kasvuvauhdin jatkuessa verrattain hyvänä – olettaen, että shokkeja ei ilmaannu – uskon Koneen pitävän Fortumin takanaan myös tulevan vuoden aikana.

Fortumin lyhyen tähtäimen kiitoa heikentänee yhtiön miljardi-investointi Venäjälle, joka kärsii nyt paitsi poliittisesta epävarmuudesta ja siitä seuranneesta riskipreemioiden kasvusta, myös ruplan vajoamisesta ja itämarkkinoille asetetusta tulostavoitteesta jäämisestä. Kuitenkin Fortumin pääomistajan, Suomen valtion, sammumaton osinkojano pitänee jonkinlaista huolta kurssitasosta, erityisesti osinkokevään lähestyessä aikanaan.

Helsingin pörssin markkina-arvolla mitattuna kymmenen kärjen ulkopuolelle jäävät tällä hetkellä niukalla marginaalilla seuraavat yhtiöt:

11. Metso 4,1 miljardia euroa
12. Orion 3,8 miljardia euroa
13. Nokian Renkaat 3,3 miljardia euroa
14. Elisa 3,3 miljardia euroa

Kymmenen kärjen ulkopuolelta näen lähivuosien aikana parhaat kasvumahdollisuudet ”viiden miljardin euron” kerhoon Metsolla ja Nokian Renkailla. Ensin mainitulla ongelma on toimialakohtaisesti suhdanteesta kiinni, siinä missä viimeksi mainitulla kyse on ennen kaikkea Venäjän tilanteen kehittymisestä.

Kaikkiaan molempien mainittujen yhtiöiden liiketoimintaideat, tuotteet ja palvelut ovat erittäin järkeviä ja todisteellisesti jo kannattavuutensa osoittaneita. Mainitut yhtiöt ovat toki nykyhinnoin myös kiinnostavia yritysostokohteita ulkomaisin silmin.

Myös Orion ja Elisa lukeutuvat silmissäni verrattain hyviin yhtiöihin, mutta niitä vaivaa sama tauti kuin Sampoa: nollakorkojen aikakausi on kirittänyt osakekursseja liiketoimintojen todellisia kasvuvauhteja ripeämmin, joten jatkossa näiden yhtiöiden arvostustason nousulle ei ole realistista asettaa samanlaisia nousuodotuksia kuin joita lähihistoriassa olemme nähneet realisoituvan.

Mainittakoon lopuksi, että kaikki tässä merkinnässä mainitut Helsingin pörssin arvokkaimmat yhtiöt ovat osingonmaksajia, valtaosa jopa erinomaisia sellaisia. Se kertonee jotain osingonjaon ja sijoituksen markkina-arvon välisestä kohtalonyhteydestä.

SIJOITUSKIRJAT NYT ALENNETUIN HINNOIN!

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

Siirry tilauslomakkeelle

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä. Kirjat postitetaan kampanja-aikana kahden arkipäivän sisällä tilauksesta. Pakettitilauksessa kirjat voidaan pyydettäessä postittaa myös eri toimitusosoitteisiin (lasku voi mennä tarvittaessa kolmanteen).

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia loppuvuoden 2014 ajan.

Kirjoittaja omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Sammon, Elisan, TeliaSoneran, Nokian Renkaiden ja merkittävän määrän Nordean osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Stuck in Customs / Foter / CC BY-NC-SA

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit