Musta kulta vauhdittaa Venäjää

Termi nimeltä ”peak oil” oli esillä usein ennen vuonna 2008 kohdannutta finanssikriisiä, kun raakaöljyn tynnyrihinta teki päivittäin kaikkien aikojen huippunoteerauksiaan. Teoria liittyy siihen, että maailmanlaajuinen raakaöljyn tarve on osoittautunut hyvin nopeasti kasvavaksi – lähinnä Aasian voimakkaan kasvun vuoksi. Tällä hetkellä maailman kuluttamasta energiasta noin 40% on öljysidonnaista, joten tuotannon määrällinen kasvu näkyy siksi hyvin pian kyseisen raaka-aineen kysyntäpuolella. Taustalla on samanaikaisesti myös se tosiasia, että öljy on planeetaltamme ehtyvä luonnonvara. Rajaton kasvu yksin öljyn varassa ei siten ole ikuisesti mahdollista käytettävissämme olevilla rajallisilla resursseilla. Edellä esitettyjen oletusten perusteella raakaöljyn hinnan ennustetaan kohoavan jyrkästi, kun öljylähteiden pohja tulee vastaan yhä useammilla tuottajilla.

Kriisi alkoi kaksi vuotta sitten syksyllä hyvin nopeasti. Taustapeiliin katsomalla se näyttäisi osittain menneen ohikin – ainakin finanssikriisinä ilmiö on nyt muisto menneisyydestä, vaikka valtioiden velkaantuminen edelleen huolestuttaakin useita sijoittajia. Taloudellinen kasvu on kehittyneillä markkinoilla edelleen vaatimatonta, mutta öljyn hinnan viime aikojen useiden prosenttien nousupyrähdykset antavat ensi merkkejä siitä, että erityisesti maailman suurimman öljyn kuluttajan eli USA:n talousnäkymissä olisi havaittavissa hienoisia merkkejä paremmasta. Mikäli kasvu saa kyseisellä mantereella uutta tuulta purjeisiinsa, voi raakaöljyn tynnyrihinta palata hyvinkin pian päälle sadan dollarin nykyiseltä noin 85 dollarin tasolta.

Sijoittajille on tarjolla useita hyviä vaihtoehtoja hyödyntää positiivista näkemystään öljyn tulevasta hintakehityksestä. Saksan markkinoilla noteerataan ETFS Crude Oil, joka seuraa yksi yhteen WTI-raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan kehitystä. Uskaliaammat ja riskinhaluiset löytävät USA:n markkinoilla noteeratun UCO:n, joka seuraa öljyn hinnan päivämuutosta kolminkertaisesti vivutettuna. Edellä mainitut instrumentit ovat likvidejä esimerkkejä suorista sijoitusmahdollisuuksista positiiviseen hintakehitykseen.

Pitkäjänteisempi sijoittaja voi hakea myös välillistä hyötyä raakaöljyn hinnan noususta, mikäli uskoa ja näkemystä riittää trendinomaiseen tynnyrihinnan vahvistumiseen. Naapurimaamme Venäjä kuuluu nyt ja tulevaisuudessa maailman suurimpiin raakaöljyn tuottajiin, mistä esimerkkinä mainittakoon se, että mm. Suomeen vuonna 2009 tuodusta raakaöljystä lähes 90% oli venäläistä alkuperää. Kohonneet maailmanmarkkinahinnat yhdistettynä kasvavaan kulutustarpeeseen tuovat Venäjälle entistä suurempia öljytuloja, jotka vauhdittavat maan taloudellista kasvua ja erityisesti kehitystä, mikä houkuttelee maahan myös lisää investointeja. Suurten varantojen vuoksi raakaöljyn hintavaihtelut heijastuvat luonnollisesti myös Venäjän pörssiin ja maan rajojen sisällä toimiviin suuryrityksiin. Näissä piilee monia mahdollisuuksia myös yksityissijoittajalle, joka pyrkii hajauttamaan sijoituksiaan maantieteellisesti Suomen ulkopuolelle.

Venäjän markkinaa koskeva hyvin suosittu indeksiosuusvaihtoehto (etf) on Saksassa noteerattu Lyxor ETF Russia, joka sijoittaa suurimpiin venäläisiin yhtiöihin. Kyseisen rahaston suurimmat omistukset ovat tällä hetkellä Lukoil sekä Gazprom, mikä tukee väittämää siitä, että energia näyttelee pääosaa itänaapurissamme. Salkkuun voi ottaa myös toimiala- ja yhtiökohtaista Venäjä-näkemystä. Pohjoismaisissa pörsseissä on kaupankäynnin kohteina useita yhtiöitä, joiden kasvunäkyvät on rakennettu enimmäkseen Venäjän varaan. Helsingin Pörssissä näitä yhtiöitä ovat mm. Nokian Renkaat, YIT ja Stockmann. Tukholmassa noteerataan mm. Park Inn- ja Radisson-hotelliketjuista tunnettu Rezidor Hotel Group, joka laajentaa verkostoaan voimakkaasti idässä. Kööpenhaminassa kauppaa käydään Carlsbergilla, jonka panimotuotteet ovat jo nyt markkinajohtajia venäläisissä suurkaupungeissa.

Kehittyvät markkinat ja kotimaan ulkopuoliset sijoituskohteet ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Venäjään ja öljyyn sijoittavalle toivon paljon malttia ja hyvää riskinsietokykyä. Houkuttelevien tuottomahdollisuuksien lisäksi myös turbulenssia on tiedossa!

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

UltraLong23 Joulukuu, 2010Öljyn hintaa seuraavat ETF:t ovat aika hazardeja. Ne kun perustuvat aina futuureihin ja rahaston pitää siirtää rahat erääntyvistä futuureista eteenpäin ettei joudu ottamaan oikeasti toimitusta vastaan. Tämä maksaa. Lisäksi välistä vedetään hallinointipalkkio.

Vivutetut ETF:t ovat erityisen huonoja pitkäaikaisiin sijoituksiin, sillä ne replikoivat päivän tasolla indeksia vivutettuna ja koska hinta heiluu rajusti, niin rahaston tuotto korreloi voimakkaan negatiivisesti volatiteettiin.

Lyhyiksi pelipapereiksi OK, jos vaan spreadit kohdallaan. Muuten kannattaa välttää mielestäni.

Itse otan mielummin öljyvipua ja peak-oil näkemystä öljy-yhtiöistä ja porauslauttoja vuokraavista firmoista. Kts.

http://thoughtsofaprivateinvestor.blogspot.com/2010/10/end-of-golden-age.html

tai lyhyempänä suomeksi:
http://ultralong.blogit.kauppalehti.fi/blog/20760/oljykriisia-odotellessa

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit