Musta aukko ja valkoinen kääpiö

 

Viimeisten vuosien aikana olemme kohdanneet erilaisia markkinatilanteita. 2008 oli tietysti totaalinen kaaos, mutta mieleen ovat jäänet myös vuosien 2010 ja 2011 kriisit, jolloin osakkeiden hinnat heiluivat useita prosentteja. Mielestäni silloin oli mukava sijoittaa.

Useat kansainväliset osakeindeksit erkanivat viimeisten vuosien aikana toisistaan. Huonojen sijoituskohteiden ääripäänä on ollut odotetusti Kiina, kun taas hyvien osakesijoitusten ääripääksi on muodostunut S&P 500-osakeindeksi.

Sieltä siis se tuotto on tullut ja minäkin haluan tuottoa sieltä? Ehkä jopa ehtisin vielä mukaan, kun kyseinen indeksi tekee uuden nimellisen ennätyspisteluvun? S&P 500-indeksistä onkin nyt muodostumassa se markkinoiden musta aukko, joka imee spekulatiivista rahaa virtaa muista sijoituksista. Sijoittajien käyttämä velkavipu ja sisäpiirien myynnit kertovat juuri tästä. Saman asian huomaa myös ETF-rahastojen osuusmäärien muutoksista 1.3.2013- (Lähde: IndexUniverse):

Top Creations
Net Flows ($,mm)
SPY SPDR S&P 500 2,496.35
IVV iShares Core S&P 500 2,257.90
BSV Vanguard Short-Term Bond 1,802.74
EWJ iShares MSCI Japan 1,537.06
Top Redemptions
Net Flows ($,mm)
EEM iShares MSCI Emerging Markets -4,189.34
GLD SPDR Gold -3,677.30
VWO Vanguard FTSE Emerging Markets -2,155.25
EFA iShares MSCI EAFE -1,307.45

 

Tavoitteeni on ennen kaikkea hyötyä volatiliteetista ja hetkellisesti ylimyydyistä kohteista long/short-sijoituksilla. Ensimmäiset  long/short-positiot olivat GDXJ ja NUGT. Näistä mielestäni GDXJ oli virhe ja pidän parempana valikoitujen osakkeiden käyttämistä long-positoita varten. NUGT on erinomainen vipurahasto lyhyeksi myytäväksi, koska sen osakkeiden lainaaminen maksaa vain noin 1 %. Jos huomioidaan sijoituskohteen volatiliteetti, tämän vipurahaston osakelainat ovat selvästi alihinnoiteltuja, koska short-positioiden tuotto-odotus on korkea osakelainan kustannuksiin nähden. Jatkan siis NUGT:n lyhyeksi myymistä ja olen vaihtanut lähes kaikki positiot GDXJ:ssä yksittäisiin osakkeisiin. Nyt myös kultaan liittyvien sijoituskohteiden volatiliteetin ollessa yli 5 % olen pyrkinyt hyötymään hinnoittelueroista eri pörssinoteerattujen rahastojen rahastojen välillä. Siksi olen myös lyhyeksi myynyt GLD:tä.Kiinnostavinta tässä tilanteessa on kuitenkin se, että tämä musta aukko aiheuttaa volatiliteettia sen ympärillä olevissa sijoituskohteissa, joista se imee likviditeettiä. Ajoittain mm. USA:n kuntasektorin bondeihin sijoittavat CEF:t ovat olleet huomattavan halpoja niiden sijoitusten arvoon nähden. Sitten on tietysti kulta ja siihen liittyvät osakkeet, joista on tullut täysin epämiellyttävä sijoituskohde sijoittajille. Toisaalta kullasta on tullut himmenevä tähti ja valkoinen kääpiö. Itse otin ensimmäiset positiot näissä sijoituskohteissa ja nyt volatiliteetin lisääntyessä aion käyttää resurssejani näihin sijoituskohteisiin.

 

Kultaan liittyvät long-positiot tällä hetkellä:

Sprott Physical Gold Trust (PHYS),  Central GoldTrust (GTU), IAMGOLD Corp. (IAG), Nevsun Resources Ltd. (NSU), Newmont Mining Corp. (NEM),  DRDGOLD Ltd. (DRD), Compa (BVN)

Market Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ)

Kultaan liittyvät short-positiot tällä hetkellä:

SPDR Gold Shares (GLD)

Direxion Daily Gold Miners Bull 3X Shrs (NUGT)

Lisäksi yllä mainittujen osakkeiden OTM osto-optioita.

Strategiani tavoitteena on tällä hetkellä pääasiassa poimia osakkeita, jotka ovat relatiivisesti aliarvostettuja ja pystyvät kestämään kullan hinnan laskun. Samalla pyrin hyötymään volatiliteetista ja sen seurauksena aiheutuvista hinnoittelueroista. Kokonaisuudessaan tämä on varsin piristävä markkinatilanne.

Jotkut lukijat vaativat nähdä minun sijoitustoimintani tuottoja, joten se myös tuossa alla. En siis ole räjäyttänyt tiliäni ja sen seurauksena vähentänyt tai lopettanut näiden juttujen kirjoittamista;) Yksinkertaisesti ei vain ole ollut aikaa.

 

Lopuksi totean, että S&P 500-indeksi on nyt ottamassa kullan hintaan vuosina 2010-2012 liittyvän spekulatiivisen rooliin. Aivan kuten 2011 hehkuteltiin kaikkea kultaan liittyvää näennäistä turvaa ym., nyt S&P 500-indeksin osalla huomio keskittyy epäolennaisiin ennätyslukuihin, mitä tosin ruokkii irrationaalisuutta ja saattaa luoda kuplan.

Pitkällä aikavälillä monet S&P 500-indeksin vauhdista jääneet sijoitukset tulevat olemaan turvallisempia sijoituskohteita, koska niihin ei ole pakkautunut  nyt kullasta S&P 500-indeksin osakkeisiin virtaavaa spekulatiivista rahaa. Tästä syystä uskon myös, että markkinan mahdollisesti romahtaessa OMXH saattaa laskea vähemmän kuin S&P 500-indeksi.

 

/Jarkko Peltomäki

 

 

 

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
14.04.2013 10:57

Omistatko fyysistä kultaa?

Nimetön
Nimetön
15.04.2013 10:23

Ei muita kultasijoituksia kuin kirjoituksessa mainitut.