Momentum- vai arvostrategia

Minua itseäni kiinnostaa sijoitusstrategiat. Minua ei kiinnosta niiden yritysten liiketoimintaan perehtyminen, joilla teen kauppaa. Itseasiassa yritän parhaani mukaan olla tietämättä niiden liiketoimista yhtään mitään. Sellaisen analyysin tekeminen olisi kuin legoilla leikkimistä eikä sillä saadakaan mitään todellista lisäarvoa. Jokunen kaksi vuotta olen pohtinut indeksimomentum- ja arvostrategian ajoittamista ja olen nyt päässyt loppupäätöksiin.

Pari kuukautta sitten kerroin reippaasta ostosreissustani pörssiin, jolloin otin käyttöön kansainväliset indeksimomentum- ja arvostrategiat.  Käytännön erot näiden strategioiden välillä ovat seuraavat:

(1) Momentum-strategiat ovat agressiivisempia: salkun koostumusta joudutaan usein vaihtamaan ja ostot pitää tehdä kaupankäyntisignaalin jälkeen nopeasti.

(2) Momentum-strategiat vievät tavallisesti likviditeettiä markkinoilta, kun taas arvostrategialle sitä pikemminkin tuodaan.

Vallinneessa markkinaympäristössä ensimmäisen ero johti  momentumin kannalta ongelmaan, joka oli strategian robustisuus. Koska volatiliteetti oli kova, yhtenä päivänä tietty ETF-kuului listalle ja toisena se olisi pitänyt poistaa.–> liikaa epävarmaa kauppaa.

Toinen ero johti myös ongelmaan momentumin kannalta ja sitä pahensi itse ensin mainittu ongelma; ETF-rahastojen bid-ask spreadit olivat liian suuria ja hyviä fillejä oli vaikea saada aikaan.

Arvostrategiani onnistui aika hyvin ja muutenkin oli tosi kivaa käydä kauppaa viimeisen kahden kuukauden aikana, mutta momentum-strategiani todellakin epäonnistui ja tästä johtuen ylituottoni jäivät kahden kuukauden aikana ainoastaan tyydyttäviksi.

Momentumin perusteella menin vielä huonoihin sijoituskohteisiin kahden kuukauden aikana ja tämä johti noin 2-4 prosentin tappioihin ylituottojeni kannalta pääosin syyskuussa.

Toistaalta olin aikamoinen sopulisika, koska ajoitin momentumstrategiani väärin ja tiesin ennalta, että se toimii laskumarkkinoissa huonosti.Alla olen vielä havainnollistanut epäonnistumistani salkkuni (sininen viiva) ja Vanguard Total World Stock Index ETF:n (VT) välillä, jota käytän suorituskykyni tarkkailuun. Klikkaa kuvaa, jotta näet sen kokonaan.

Tyhmää ei pidä tehdä uudestaan, joten tästä lähtien volatiliteetin ollessa vähänkin korkea pyrin välttämään momentum-strategioita.

J. Vahe & J. Peltomäki: Omalla Rahalla

/Jarkko Peltomäki

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Kohti taloudellista riippumattomuutta29 Lokakuu, 2011

Itse asiassa näiden yhdistelmästä on myös mielenkiintoista aineistoa olemassa. Kirjoittele mailiin jos haluat kuulla lisää.

Utelias31 Lokakuu, 2011“Minua ei kiinnosta niiden yritysten liiketoimintaan perehtyminen, joilla teen kauppaa. Itseasiassa yritän parhaani mukaan olla tietämättä niiden liiketoimista yhtään mitään. Sellaisen analyysin tekeminen olisi kuin legoilla leikkimistä eikä sillä saadakaan mitään todellista lisäarvoa”

Voisitko hieman avata tätä sinällään aika kovaa väitettä!?

Jarkko Peltomäki31 Lokakuu, 2011Kohti taloudellista riippumattomuutta:

Kyllä. Itseasiassa tein myös sen virheen, että en ottanut momentumia huomioon arvostrategiaa tehdessä –> Tankkasin Euroopan osakkeet väärään aikaan jne. Kyllä tuo momentumhomma meni reisilleen, vaikka ei se totaalinen epäonnistuminen ollut. Jos sinulla jotain aineistoa tms. lähetä toki sähköpostia. Sullahan on nimimerkki. Uuden Ruotsin osoitteen löydät Googlettamalla.

Jarkko Peltomäki31 Lokakuu, 2011Utelias:

Oikeutettu kysymys kovaan väitteeseen. Alla joitain perusteluitani:

(1) Aktiivisella sijoittamisella ei keskimäärin voi voittaa passiivista sijoittamista. Siten jonkin yhtiön pohtiminen on aina lähtökohdiltaan turhaa.

(2) Jos alan pohtimaan jotakin yhtiötä ja teen siitä mielipiteeni, oma taitoni kiteytyy ks. osakkeeseen. Myöhemmin tämä myös vaikuttaisi sijoitustoimintaan ja etenkin myyntipäätöksiin, koska myydessäni osakkeen myönnän myös oman arvioni huonoksi. En edes yritä muistaa sijoittamieni yritysten nimiä vaan pidän vain tikkerit mielessäni. Tällä pyrin helpottamaan tappiollisten sijoitusteni myymistä. Ennen kaikkea tietämättömyyteen pyrkiminen on omien virheideni minimoimista.

(3) Absoluuttinen tuoton määrittäminen on subjektiivista, mikä johtaa helposti behavioristisiin virheisiin arvioijan kohdalla.

(4) Ok. arvioijat tekevät virheitä ja osa osakkeista on aliarvostettuja. Jos haluaa markkinan voittaa on kyse silloin toisten aktiivisten sijoittajien voittamisesta. Täten sellainen sijoitustoiminta, jolla pyritään voittamaan markkina, tulee olla aina relatiivista. Pelkät tunnuluvut yms. riittävät.

(5) Noh.. mitä jos kovalla työllä löytää yhden hyvän osakkeen? Miten sitten muut osakkeet..? Miten ehdit hallitsemaan kokonaisuutta ja laajaa sijoitusvalikoimaa. Yritysten vatvominen on kuin puutarhan hoito; kovalla työllä voit kasvattaa yhdestä kasvista hienon, mutta loppu puutarha on levällään–> mieluummin laaja sato, kuin yksi hyvin viljelty kasvi.

(6) Missä on tukeva evidenssi sille, että osakkeita aktiivisesti arvioivat analyytikot/rahastot, voittaisivat markkinat?

Sattuma2 Marraskuu, 2011Tuota, tuota, minulle ei selvinnyt mitä kirjoittaja tarkoittaa termeillä momentum- ja arvostrategia. Kirjoittajan arvostrategiakin näyttää olevan erilainen kuin vaikkapa Lindströmeillä?

Jarkko Peltomäki2 Marraskuu, 2011Sattuma:

Onko arvostrategia sama asia kuin arvosijoittaminen?

Jarno3 Marraskuu, 2011Itse olen hieman hämmästynyt näistä sijoitusalan termeistä, niillä yleensä hämätään. Arvosijoittaminen on mielestäni kontrasijoittamista (ei muuta), sijoitetaan niihin osakkeisiin minkä tulevaisuuteen markkinat eivät usko. Siksi ne ovat halpoja monilla mekaanisilla mittareilla arvioituna. Arvo sanaa en käyttäisi, siinä on liikaa arvolatausta ja poikani nimikin on Arvo.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit