Miten rakennetaan osakesalkku, joka tuottaa keskimääräistä paremmin?

Kirjoitus on käännös alunperin Ruotsin Nordnet Blogissa ruotsinkielisenä julkaistusta haastattelusta.

SvD Börsplus on Ruotsissa toimiva osakeanalyysiyhtiö, jonka analyyseistä monet löytyvät maksutta yhtiön Shareville-profiilin seinältä. Kirjoitushetkellä (4.11.2018) SvD Börsplusin Sharevilleen jaetulla mallisalkulla on täydet kolme tähteä, eli se on pärjännyt paremmin kuin 90 % Shareville-salkuista.

Mikä on Börsplusin analyytikoiden salaisuus loistavan menestyksen takana, ja millaisin kriteerein länsinaapurin analyytikot oikein poimivat osakkeita salkkuunsa? Kysyimme näitä SvD Börsplusin analyytikko Peter Bensonilta.

Mikä Börsplus on ja miten se eroaa muista analyysipalveluista?

Ero selittyy yhdistelmällä neljää tekijää:

  1. Määrä: analysoimme useampia yhtiöitä kuin monet muut.
  2. Laatu: uskomme, että analyysimme ovat keskimääräistä laadukkaampia.
  3. Sijoitusfilosofia: sijoitusstrategiaamme kuuluu se, että analysoimme päivittäisiä tapahtumia ja voimme reagoida niihin nopeasti, unohtamatta kuitenkaan riskejä ja fundamentteja, joihin arvonmääritys perustuu ja joihin analyysimme vahvasti keskittyy.
  4. Läpinäkyvyys: annamme riippumatonta neuvontaa ja pidämme tilaajiemme edun aina etusijalla.

Nämä neljä tekijää ovat luoneet kokonaisuuden, joka on toiminut tähän asti erinomaisesti ja josta olemme ylpeitä.

SvD Börsplusin Shareville-salkun kehitys:


Lue lisää Shareville-widgeteistä

Teillä on jo yli 9000 seuraajaa Sharevillessä. Miten niin paljon seuraajia saa?

Börsplus kirjoittaa vuosittain noin 400 analyysiä, jotka lähetämme tilaajillemme. Shareville-seuraajamme saavat näistä reilusti yli 100 kappaletta maksutta, joten ehkä tämä selittää kiinnostusta.

Pääsääntöisesti Shareville-salkut ovat yksityishenkilöiden salkkuja. Miksi Börsplus päätti luoda oman salkun Sharevilleen?

Koska Börsplus kirjoittaa satoja analyysejä vuodessa, voi yksittäisen sijoittajan olla vaikeaa saada kokonaiskuvaa siitä, mitä ajattelemme markkinasta. Shareville-salkku edustaa ajatuksiamme parhaista sijoituskohteista kullakin ajanhetkenä. Vaikka analyysit on pääsääntöisesti varattu maksaville tilaajillemme, niin pidämme läpinäkyvyydestä, jota Sharevilleen jaettu salkku luo toiminnallemme.

Analysoitte monia yhtiöitä. Mitä kriteerejä yhtiön pitää täyttää, jotta se päätyisi salkkuunne?

Haluamme pitää aina vähintään tusinan verran osakkeita salkussamme, ja pyrimme pitämään riskit hajautettuna eri toimialoille ja sektoreille. Näitä kriteerejä noudattaen valitsemme ne osakkeet, joiden riski/tuotto-suhdetta pidämme erityisen houkuttelevana. Emme koskaan sijoita lyhyellä sijoitushorisontilla, mutta jos näkymät muuttuvat, voimme myydä kaikki osakkeet nopeastikin.

SvD Börsplusin Shareville-salkun suurimmat sijoitukset:


Lue lisää Shareville-widgeteistä

Mistä mielenkiintoisia osakkeita löytyy?

Tätä pohdimme joka päivä! Vastaus myös muuttuu ajan saatossa. Usein kannattaa tutkia osakkeita, joita inhotaan, jotka ovat unohdettuja tai/ja alianalysoituja.

Lopuksi: onko pörssiromahdus tulossa? Kannattaako osakkeita vielä omistaa?

Minulla ei ole selkeää vastausta tuohon. Toisaalta löydämme edelleen melko monia osakkeita, jotka vaikuttavat edullisilta “ennustettujen tulosten” valossa. Toisaalta tulosennusteisiin ei tulisi luottaa liikaa, kun ollaan lähellä pitkäkestoisen noususuhdanteen huippua. Markkinalla on paljon uhkia, mutta osakkeille ei ole hyviä vaihtoehtoja. Jos sijoitushorisonttisi on pitkä, kannattaa ainakin osa omistuksista pitää osakkeissa. Mutta kuuluisiko osakepainon olla 75 % vai 25 %, sitä en tiedä. Itselläni noin kolmasosa omistuksista on käteisenä.

Kiitos haastattelusta, Peter!

Tack själv!

Ota Pohjoismaiden parhaat salkut ja sijoituskeskustelut seurantaan

Sharevillessä voit osallistua kätevästi keskusteluun myös pohjoismaisten sijoittajien kanssa, vaikka ruotsi, norja tai tanska ei taipuisikaan aivan täydellisesti. Voit nimittäin kääntää minkä tahansa kirjoituksen englanniksi “Käännä”-painikkeesta:

(Miksi englanniksi? Siksi, että palvelussa käytetyn Google Translator -ohjelman kyky kääntää tekstejä ymmärrettävälle suomelle on ollut puutteellinen. Englanninkielisenä käännöksestä on todettu olevan enemmän hyötyä kuin “siansaksaisesta” suomennoksesta.)

Katso tästä lisää Shareville-käyttäjähaastatteluja!

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit