Siirry pääsisältöön

Miten pysyä pörssin vuoristoradan kyydissä?

Vuosi 2015 on lähestymässä loppuaan ja kohtuullinen pörssivuosi on kohta plakkarissa. Perjantaina 11.12.2015 pörssin painorajoitettu tuottoindeksi oli varsin heikon viikon jälkeen vielä 12,1 prosenttia korkeammalla kuin vuoden alussa. Kuluvan vuoden kurssikehitys näyttää siten noudattavan hyvin pitkän aikavälin vauhtia, joka esimerkiksi aikakaudella 1990–2014 oli keskimäärin 10,9 prosenttia vuotta kohti.

Vaikka vuoden kokonaistuotto näyttää vastaavan hyvin normaalitilannetta, vuosi 2015 on ollut sijoittajalle kaikkea muuta kuin helppo. Vuoden sisäiset kurssivaihtelut ovat olleet rajuimmat sen jälkeen kun Euroopan velkakriisi roihusi pahimmillaan vuosina 2011–2012. Sen jälkeen saimme nauttia seesteisen nousujohteisista vuosista, jotka huipentuivat vuoden 2015 alkuneljänneksen hurjaan pörssinousuun.

Tunnelma muuttui pian sen jälkeen varsin synkäksi muun muassa Kiinan talouskehityksestä syntyneen huolen tahdittamana. Pörssivuosi 2015 muistuttaa siten vuoristorataa, jonka kyydissä pysyminen vaati sijoittajalta kosolti kylmäpäisyyttä ja hermojen hallintaa.

Huhtikuun puoliväliin mennessä kurssitaso oli vahvistunut vuoden alusta peräti 24 prosenttia. Siitä alkoi lähes yhtämittainen alamäki, jonka loppuvaiheessa elokuun jälkipuoliskolla kurssit tulivat lähes pystysuoraan alas. Tähän ajoittuu myös vuoden synkin pörssipäivä 24.8.2015, jolloin kurssit heikkenivät keskimäärin yli viisi prosenttia. Lähes puoli vuotta kestäneen laskun pohjamutia kynnettiin tasan kuukausi myöhemmin. Tuottoindeksi oli tuolloin romahtanut 19 prosenttia huhtikuun huipusta.

Yllättävää kyllä lokakuu ja marraskuu olivat jälleen vahvoja nousukuukausia pörssissä, kunnes hermoilu yltyi uudestaan joulukuussa. Ottaen huomioon kurssikehityksen tavanomaisen kausiluonteisuuden olisi odottanut päinvastaista kehitystä eli synkkää syksyä ja iloista nousua vuodenvaihteen lähestyessä.

Osakeindeksi mittaa keskimääräistä kurssikehitystä. Yksittäisten osakkeiden kurssivaihtelut ovat luonnollisesti saattaneet olla huomattavasti rajumpia. Ei ole ollut aivan tavatonta kokea kurssien jopa puolittumista tai kaksinkertaistumista muutamassa kuukaudessa. Markkinapsykologian vuoksi pörssikurssit liioittelevat roimasti uusien tietojen vaikutusta yritysostotilanteessa maksettaviin todellisiin yritysarvoihin. Herää kysymys miten vakain mielin toimiva sijoittaja voi selvitä tällaisessa absurdissa toimintaympäristössä.

Oletamme, että sijoittaja haluaa tehdä osakesijoituksia, jotka pitkällä aikavälillä osoittautuvat mahdollisimman tuottaviksi ilman kohtuutonta riskinottoa. Oletamme myös, että sijoittaja on perehtynyt yhtiöiden toimintaan ja on selvillä siitä, mitä osakkeita hän haluaisi hankkia. Täten hän välttää lyhytaikaisia osakesijoituksia, koska lyhyen aikavälin kurssimuutoksia ei pysty ennustamaan. Vaikka onnistuisi arvaamaan oikein, ensisijaisesti verottaja pitää huolen siitä, ettei toiminta lyö leiville.

Ensin on selvitettävä, onko pörssin keskimääräinen kurssitaso pitkän aikavälin trendin ylä- tai alapuolella. Mikäli pörssin arvostus on keskimääräistä haastavampi, on todennäköistä, että myös sijoittajan havittelemat osakkeet ovat kalliinpuoleiset, mikä lisää kurssiriskiä. On monta tapaa määritellä nykyisten pörssinoteerausten sijoittumista pitkäaikaiseen pörssitrendiin nähden. Esittelimme helppokäyttöisen tavan kirjoituksessamme 11.10.2015 (“Milloin pörssissä on ostajan markkinat?”).

Myös hyvinä pörssivuosina löytyy aliarvostettuja osakkeita. Analyysia pitää täydentää tutkimalla kiinnostavien yritysten osakehinnoittelua. Monet yksinkertaiset tunnusluvut ovat tässä hyvänä apuna, kunhan onnistuu muodostamaan mahdollisimman selkeän kuvan yhtiön tulevaisuuden näkymistä. Esimerkiksi kannattavasti kasvavan yrityksen tavallista korkeampi osinkotuotto voi viitata siihen että osake on aliarvostettu, mutta vaihtoehtoisesti myös siihen että markkinoilla uskotaan tuloksen heikkenevän ja osingon alenevan.

Kun analyysin perusteella päätetään käynnistää osakkeen osto-ohjelmaa, tulee vielä yrittää minimoida kurssiriski. Pitkällä aikavälillä pörssi näyttää toimivan loogisesti, mutta viikkojen ja kuukausien kurssimuutoksissa logiikalla ja maalaisjärjellä on vähän painoarvoa. Vaikka osakkeemme olisi hurjasti aliarvostettu, mikään ei estä sijoittajalauman halpuuttamasta sitä lisää. On kuitenkin lohduttavaa tietää, että pörssin ylilyönnit näyttävät aina tasaantuvan pitkällä aikavälillä.

Kokemuksemme mukaan toimivin lääke kurssien irrationaaliseen poukkoiluun on average down -nimellä tunnettu sijoitusstrategia. Ostot kannattaa aina hajauttaa ajallisesti, koska se pienentää kurssiriskiä. Vaikka kurssit olisivat nyt pohjassa, tiedämme siitä vasta paljon myöhemmin eli jälkikäteen.

Erityisen hyvin average down -strategia toimii laskevassa pörssissä. Jatkuvat ostot entistä alhaisempiin kursseihin johtavat siihen, että osakkeiden keskihankintahinta alenee. Mikäli rahat riittävät kurssien aallonpohjaan asti, keskihankintahinta on pakostakin jo melko lähellä pohjakurssia. Lievänkin kurssitoipumisen jälkeen koko osakepositio on voitolla.

Average down -strategian tehoa voi parantaa siten, että ostoihin käytetään koko ajan samaa rahamäärää. Silloin osakkeita tule ostettua automaattisesti sitä enemmän mitä halvemmalla saa. Ei kannata häkeltyä siitä, että ensin hankittujen osakkeiden hinta näyttäisi korkealta. Ratkaisevaahan on osakeposition keskihankintahinta.

Markkinapsykologian luonteeseen kuuluu, että sekä pörssilaskut että -nousut menevät “pitkäksi”: laskukausien aikana, pörssiromahduksista puhumattakaan, kurssit rojahtavat monin verroin enemmän kuin mitä voidaan järkisyin perustella. Average down -strategiassa on käytännössä pakko aloittaa ostot näennäisesti liian aikaisin, kun ei etukäteen voi tietää milloin osakkeen hinta on pohjassa. Kurssikäänteen tapahduttua osto-ohjelman jatkaminen vaikeutuu tuntuvasti. Kaikki muutkin sijoittajat ilmaantuvat apajille, kun huomataan että osake on lähdössä nousuun poikkeuksellisen alhaiselta tasolta. Ostoja suorittava sijoittaja ei kaipaa kilpailijoita, koska muiden poissaolo takaa, että laatuosakkeita on hankittavissa hyvää tuottoa takaavaan hintaan.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit