Siirry pääsisältöön

Mitä yhdistelmärahastot ovat ja mitä nykyisessä korkotilanteessa pitäisi tehdä? Salkunhoitaja vastaa.

Uusin heinäkuussa lanseerattuihin Nordnet One -rahastoihin on sijoittanut jo yli 5 800 suomalaista. Haastattelimme rahastojen salkunhoitajaa Henrik Wiklundia yhdistelmärahastoista ja nykyisestä korkotilanteesta. Henrik antoi myös omat vinkkinsä muille sijoittajille. Lue haastattelu.

Kuka olet ja mikä on roolisi Nordnetissä?

Työskentelen Nordnetissä Nordnet One -rahastojen vastaavana salkunhoitajana. Vastaan myös Nordnetin indeksirahastoista, joita hallinnoimme yhdessä strategisten kumppaneidemme kanssa.

Vuosien varrella olen työskennellyt sekä isoissa että pienissä yrityksissä. Minulla on pitkä kokemus rahastojen salkunhoidosta. Tuotekehittäjänä olen työstänyt ja kehittänyt monenlaisia sijoituskohteita aina lyhyen koron rahastoista temaattisiin osakerahastoihin ja hedge-rahastoihin.

On suuri kunnia vastata Nordnetin rahastoista. Saamme monia kysymyksiä rahasto-osuudenomistajiltamme ja on hyvin innostavaa olla vastaamassa näihin konkreettisesti ja kertoa salkunhoidosta lisää. Tiedon jakaminen säästämisestä on tärkeää.

Varsinkin kun on itse kiinnostunut sijoittamisesta, rahastoista ja osakkeista, on Nordnet jännittävä työpaikka, jossa pääsee työskentelemään alan kollegoiden ja kumppaneiden kanssa.

Nordnet One -rahastot ovat yhdistelmärahastoja. Mitä yhdistelmärahastot ovat?

Yhdistelmärahastot sijoittavat useisiin eri omaisuusluokkiin ja/tai maantieteellisiin alueisiin. Nordnet One Rohkea sijoittaa sekä Pohjoismaihin että maailmanlaajuisesti osakkeisiin, sekä kehittyneille että kehittyville markkinoille. Nordnet One Varovainen ja Tasapaino sijoittavat tämän lisäksi korkoihin. Nordnet One -rahastoissa voit valita haluamasi ja itsellesi sopivan riskitason mukaisen osake-/korkojakauman.

Miksi sijoittajan kannattaisi harkita salkkuunsa yhdistelmärahastoja?

Yhdistelmärahastot ovat sijoittajalle helppoja. Sijoittajan tarvitsee vain valita riskinsietokykyynsä ja riskinottohalukkuuteensa perustuva yhdistelmärahasto ja antaa rahaston salkunhoitajan hoitaa loput. Sijoittaja saa jo yhdellä sijoituksella laajasti hajautetun sijoitussalkun, joka sijoittaa eri maantieteellisille alueille, ja Nordnet One Varovainen- ja Tasapaino-rahastoissa myös korkoihin. Sijoittajan ei myöskään tarvitse tehdä muutoksia salkkuunsa itse, vaan salkunhoitaja tasapainottaa rahastoja jatkuvasti. Jos sijoittaja valitsee esim. Tasapaino-rahaston, jonka sijoituksista 60 % on osakkeissa ja 40 % koroissa, rahaston salkunhoitaja hoitaa sijoituksia jatkuvasti niin, että tämä valittu jakauma osakkeiden ja korkojen välillä säilyy.

Nordnetin yhdistelmärahastot ovat myös kustannuksiltaan edullisia. Yhdistelmärahastot sijoittavat rahojaan toisiin rahastoihin ja kun ne sijoittavat Nordnetin omiin rahastoihin, ne saavat hallinnointipalkkiosta 100 %:n alennuksen. Emme peri rahastoista myöskään merkintä-, lunastus- tai säilytysmaksuja.

Rahasto-osuudenomistajille tarjottavat pitkäaikaiset ja vastuulliset sijoitukset ovat mielestäni avain onnistuneeseen salkunhoitoon. Sijoituspäätöksissäni on aina mukana mahdollisen tuoton näkeminen suhteessa riskiin.

Salkunhoito tapahtuu aina rahasto-osuudenomistajien etujen mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että kaikissa sijoituspäätöksissä lähtökohtana on se, mikä on rahasto-osuudenomistajille parasta.

Miten Nordnet One -rahastojen korko-osuutta käytännössä hoidetaan?

Nordnet One -rahastojen korko-osuus koostuu sijoituksista eurooppalaisiin ja globaaleihin luottoihin sekä lyhyt- ja pitkäaikaisiin joukkovelkakirjalainoihin.Korkorahastojen valinnassa käytetään ainoastaan aktiivisia rahastoja.Korkopuolen sijoitukset tehdään yhdessä SEBin kanssa, joka on strateginen kumppanimme kaikissa Nordnetin maissa Nordnet One -rahastojen osalta, ja niitä tasapainotetaan vähintään neljännesvuosittain.

Miltä korkosijoitusmarkkinan nykytilanne mielestäsi näyttää?

Tänä vuonna olemme nähneet muutoksen korkomarkkinoiden käyttäytymisessä talouden laskusuhdanteessa. Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin koemme laskupainetta sekä osakkeissa että koroissa samaan aikaan. Syinä ovat jyrkästi nouseva inflaatio, luotonannon kiristyminen, ja täten nousevat korot. Korkosijoitukset tehdään nyt kuitenkin korkeammalla tuotolla verrattuna nollakorkojen aikaan. Inflaatiokierteen loppu pitäisi nähdä ennen kuin voidaan nähdä huomattavia helpotuksia korkomarkkinoilla. Nordnet One -rahastojen lanseerauksesta lähtien olemme sijoittaneet pienemmän osuuden pitkiin korkoihin verrattuna strategiseen tavoitteeseemme. Olemme myös valinneet monipuolisia korkosijoituksia yhdessä kokeneenrahoituspalveluiden tarjoajan SEBin kanssa.

Miten aloitit sijoittamisen ja miten nykyään sijoitat?

Olen aina ollut kiinnostunut rahoitusmarkkinoista. Lukion jälkeen aloin tehdä töitä ansaitakseni rahaa samalla kun mietin, mitä halusin opiskella. Tämä tapahtui 1990-luvun alussa, kun finanssikriisi pyyhkäisi Ruotsin yli ja osakemarkkinat syöksyivät. Jo aikaisemmin olin sijoittanut suosittuihin jokamiehen rahastoihin, mutta vuonna 1991 tein ensimmäisen osakeostotoimeksiantoni pankissani. Ensimmäiset osakkeeni olivat SEB ja Östgöta Enskilda bank.

Nykyään omat sijoitukseni koostuvat pääasiassa eläkesijoituksista. Nordnetin eläkerahoistani sijoitan suuren osan Ruotsin Nordnet Offensiv SEK -rahastoon (vastaava rahasto Suomessa Nordnet One Rohkea). Muut eläkesijoitukseni sisältävät ruotsalaisia ja USA:laisia Blue chip -osakkeita ja muutamia rahastoja. Pyrin valitsemaan helppohoitoisia sijoituksia ja hajauttamaan arvo- ja kasvuyhtiöihin. Keskimääräiseen salkkuun verrattuna minulla on ehkä enemmän ruotsalaisia kiinteistösijoitusyhtiöitä. Pitkällä aikavälillä näen salkussani arvoa tällaisille yhtiöille, erityisesti jos niillä on vakaa omistajuus. Säästän myös priorisoimalla asuntolainani lyhennyksen. Se on turvallinen sijoitus, sillä vähennän velkaani, varsinkin nyt kun korot nousevat.

Mitä sanoisit uusille sijoittajille, jotka ovat vasta aloittamassa säästämistä?

Kannustan kaikkia hankkimaan ensin käteispuskurin käyttö- tai säästötililleen ja sitten vasta aloittamaan sijoittamisen. Pitkällä aikavälillä kannattaa sijoittamisessa olla mahdollisimman johdonmukainen. Ja johdonmukaisuuteen täydellinen työkalu on kuukausisäästösopimus. Jos et tiedä, mihin sijoittaisit, tutustu vaikka Nordnet One -yhdistelmärahastoihin. Jos taas haluat sijoittaa yksittäisiin osakkeisiin, poimi yhtiöitä, jotka tunnet ja ymmärrät ja aloita vakaista ja todistetusti kannattavista yhtiöistä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Pesonen Mauri
Pesonen Mauri
20.11.2022 05:41

Tärkeä tieto puuttuu.
Paljonko sijoitusrahasto ottaa salkun hoidosta.
Kulut juoksee kokoajan vaikka sijoitus olis miinuksella.
Itsellä oli aikoinaan 5v sijoitusrahastossa.
Sijoitushetkellä luvattiin 7%korkoa.melkein heti korko putosi viiteen.
2.5% meni salkunhoitajalle. 2.5%jäi itselle. Myyntitapahtumasta verottaja vei kolmanneksen.
Sijoitusrahastoissa tienaa ainoastaan salkunhoitajat.
75v ukko ei enää tarvitse säästää eläkepäiviä varten.
Hän käyttää rahanss itse