Siirry pääsisältöön

Mitä uuden tilin huhti-kesäkuussa avanneet ovat ostaneet?

Nordnet Suomeen uuden tilin kuluvan toisen vuosineljänneksen aikana avanneet asiakkaat ovat voimakkaasti panostaneet kustannustehokkaisiin Superrahastoihin sekä fokusoidusti muutamaan Helsingin pörssin suuryhtiöön. Listaan tässä merkinnässä uusien asiakkaiden kymmenen omistetuinta kohdetta kesäkuun alun tarkasteluhetkellä.

Seuraavassa on listaus kymmenestä omistetuimmasta sijoituskohteesta Nordnetin uusien suomalaisten asiakkaiden keskuudessa. Sulkeissa on prosenttiosuus, kuinka suuressa osuudessa uusia salkkuja löytyy vähintään yksi osake tai osuus kyseistä sijoituskohdetta.

1. Nordnet Superrahasto Suomi (32 %)
2. Nokia (15 %)
3. Nordnet Superrahasto Ruotsi (12 %)
4. Fortum (11 %)
5. Nordnet Superrahasto Norja (9 %)
6. Nordnet Superrahasto Tanska (9 %)
7. Nordea (6 %)
8. Kone (6 %)
9. Outokumpu (5 %)
10. Elektrobit (4 %)

Huomionarvoista on, että leijonanosa uusista asiakkaista turvautuu tällä hetkellä ajallisesti hajautettuun strategiaan, jossa sijoitukset kohdistetaan esimerkiksi kuukausiohjelmalla kustannustehokkaaseen rahastoon. Tästä voitaneen päätellä, että uudet sijoittajat ovat yleisellä tasolla skeptisiä alkuvuoden kurssinousun kestävyyteen ja jatkumiseen – he pyrkivät varmistamaan pitkäjänteisellä rahastosäästämisellä keskimäärin kohtuullisen sisäänmenohinnan.

Yhtiökohtaisista valinnoista Nokia kohoaa edelleen ikisuosikin profiililleen ominaisesti omistetuimmaksi yksittäiseksi sijoituskohteeksi. Silti on alleviivattava, että yhtiön kiinnostavuus on pudonnut parissa vuodessa dramaattisesti matkaviestintoiminnosta luopumisen myötä. ”Vanhoina hyvinä aikoina” yli 40 prosentista salkkuja löytyi vähintään yksi Nokian osake. Enää vastaava lukema on uusien asiakkaiden keskuudessa 15 prosenttia. Koko asiakaskannassa osuus on yhä reilut 30 prosenttia mutta lukema laskee jatkuvasti.

Tilasto paljastaa, että uusien asiakkaiden keskuudessa Fortum on Helsingin pörssin selvästi suosituin voimakkaasti Venäjä-sidonnainen yhtiö. Sen osake on yksittäisistä yhtiövalinnoista jopa toiseksi suosituin. Ilmiö pohjautunee osin myös yhtiön vankkaan osingonmaksukykyyn ja valtio-omistajan haluun nostaa osinkoja tuntuvasti jatkossakin.

Venäjä-segmentistä sen sijaan viime vuonna kansanosakkeeksi ja Nordnetin kautta osakekauppaa käyvien piensijoittajien 4. omistetuimmaksi noussut Nokian Renkaat on hyytynyt keväällä 2015 uuden tilin avanneiden keskuudessa omistetuimpien sijaluvulle 36. Tämä on viimevuotiseen huumaan nähden hyvin vaatimaton sijoitus, ja trendimuutosta on mahdollista kuvailla suosion romahtamiseksi. Suurista Venäjä-yhtiöistä YIT:kin on uusien asiakkaiden suosiolistalla vasta sijaluvulla 15.

Björn Wahlroosin puheenjohtamista yhtiöstä Nordea on selvästi kiinnostavin sijoituskohde uusien asiakkaiden keskuudessa. Se on kolmanneksi suosituin kaikista yhtiövalinnoista. Wahlroosin UPM-Kymmene sijoittuu 13:nneksi ja Sampo vasta 14:nneksi. Tästä pääteltäköön, että uudet sijoittajat näkevät Sammon osien arvon näkyvän jo vähintään täysimääräisesti päivän hinnassa, siinä missä Nordeassa uskotaan olevan vielä arvonluontipotentiaalia jäljellä.

Toukokuussa merkittävästä yritysjärjestelystä tiedottanut Elektrobit on noussut kansanosakkeeksi parin viime vuoden aikana. Elektrobit on kevään aikana tilin avanneiden uusien asiakkaiden omistetuimpien sijoituskohteiden kärkikymmenikössä ainoa keskisuuri yhtiö.

Huomionarvoista kärkikymmenikössä on yhtiökohtaisen laadun osalta, että Outokumpu on listalla tällä hetkellä ainoa, joka voidaan luokitella ”osingonmaksukyvyttömäksi käänneyhtiöksi” ja siten lähtökohtaisesti keskimääräistä korkeamman riskiprofiilin sijoituskohteeksi. Muutoin sijoituskohteet näyttävät olevan varsin konservatiivisia.

Listaus on tehty eri salkkujen mukaan, joissa on vähintään yksi osake tai osuus kyseistä sijoituskohdetta. Siten kyse on sijoituskohteiden suosiosta nuppilukumääräisesti uusien sijoittajien keskuudessa.

Euromääräisesti tarkasteltuna uudet sijoittajat ovat tehneet suurimmat keskiostokset kevään aikana Fortumiin (2920 euroa per salkku) ja Nordeaan (2410 euroa per salkku).

Viimeisimmän julkistetun tiedon mukaan Nordnetillä oli Suomessa asiakkaita 115 500 per 31.3.2015. Asiakasmäärän kasvuprosentti oli alkuvuonna 14 (vrt. Q1/2014).

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Sampoa, Nokian Renkaita, Fortumia ja merkittävän määrän Nordeaa kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: LeonidasGR / Foter / CC BY-NC-ND

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
03.06.2015 20:05

Mielenkiintoista, että suurin osa suomalaisista sijoittaa edelleen vain kotimaisiin osakkeisiin. Suomen pörssihän vastaa markkina-arvoltaan vain murto-osaa maailman kaikkien pörssien markkina-arvosta. Fiksumpaa olisi ostaa myös muita ulkomaisia firmoja hajautuksen takia. Esim. itselläni on vain 1 suomalainen osake salkussa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
04.06.2015 08:36

Hinnasto on tietysti yksi syy siihen, miksi Nordnetin asiakkaat keskittyvät kotimaisiin osakkeisiin. Etenkin aloittelijoiden kohdalla myös helppous – on paljon helpompi ottaa selvää firmasta ja seurata sen toimintaa, kun kyseessä on suomalainen firma.

Toinen näkökulma on sitten se, että ulkolaisissa arvopapereissa omistuksien hajonta on suurempaa, jolloin yksittäiset suosikit eivät pärjää tällaisessa tilastossa Helsingin pörssin kiintotähdille.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki