Siirry pääsisältöön

Mitä ovat kestävät ”älykaupungit”?

Tämä artikkeli on Nordnetin kumppanin tuottama ja sisältää mainoslinkkejä

Sijoittajat ovat vuosia puhuneet niin sanotuista megatrendeistä, eli teknologiaan, ympäristöön, yhteiskuntaan ja talouteen liittyvistä mullistuksista, jotka muuttavat maailmaa. Älykaupungit ja urbanisaatio ovat esimerkkejä näistä mullistuksista.

Megatrendit ovat tapa hahmottaa aikakautemme suuria teemoja, kuten ilmastonmuutosta, teknologisia innovaatioita ja taloudellisen vallan muutoksia.

Nyt kun maailma painii koronapandemian kanssa, yhä useammat ihmiset alkavat oivaltaa, että globaalit voimat voivat vaikuttaa yli kansallisten rajojen. Jotkut sijoittajat ovat alkaneet kysellä, millainen lähestymistapa olisi paras, mikäli he haluavat pysytellä askeleen edellä muuttuvassa maailmassa.

Nostamme tässä artikkelissa esiin yhden globaalin megatrendin, jonka merkitys on kasvanut tämänhetkisen kriisin aikana ja joka edustaa lähivuosien yhtä tärkeää kestävää sijoitusteemaa.

Megatrendistä sijoitusteemaan

Kaupungistumisella eli urbanisaatiolla viitataan siihen, että joka vuosi miljoonia ihmisiä muuttaa maaseudulta ja pikkukaupungeista suurkaupunkeihin eri puolilla maailmaa, sekä siihen, millaisia vaikutuksia tällä muuttoliikkeellä on ympäristöön, kansanterveyteen ja infrastruktuuriin.

On vaikea korostaa liikaa, kuinka tärkeässä asemassa suurkaupungit ovat nykymaailmassa. Niissä asuu puolet kaikista maailman ihmisistä1, ne kuluttavat kaksi kolmasosaa maailman energiasta ja tuottavat 70prosenttia maailman kasvihuonekaasuista2. Kaupunkien väestötiheys on myös maaseutua ja pikkukaupunkeja tiiviimpi, mikä vaikuttaa kansanterveyteen saasteiden ja sairauksien kautta.

Kaupunkien koon ja ympäristöjalanjäljen kasvaessa valtavaksi haasteeksi muodostuvat kestävän kehityksen ja asukkaiden turvallisuuden ylläpito. Kaupunkiympäristön haasteisiin innovatiivisia ratkaisuja kehittävien yritysten voi odottaa kasvavan rivakasti etenkin, kun otetaan huomioon, että maailmassa on jo 33 yli kymmenen miljoonan asukkaan jättikaupunkia3.

Kaupungistumisen megatrendi kasvattaa kaikenlaisen älykkään kaupunkiteknologian merkitystä alkaen mukautuvista liikenteenhallinta- ja katuvalojärjestelmistä lämpötilatestaukseen ja kaupunkipyöriin. Niitä tarvitaan tekemään tulevien vuosien kaupunkielämästä puhtaampaa ja turvallisempaa.

1 McKinsey Global Institute, kesäkuu 2018, Smart Cities: digital solutions for a more livable future
2 C40 Cities, https://www.c40.org/why_cities
3 Yhdistyneet kansakunnat, The World’s Cities in 2018, https://www.un.org/en/events/citiesday/assets/pdf/the_worlds_cities_in_2018_data_booklet.pdf

Älykaupungit: ratkaisuja kaupungistumisen haasteisiin 

Kaupunki-infrastruktuuria on mahdollista kehittää lukuisin tavoin vastaamaan uusiin haasteisiin. Esimerkiksi älykkäät ympäristö-, vesihuolto- ja jätehuoltoratkaisut voivat hyödyntää antureita ja analytiikkaa kulutuksen seurantaan, vuotojen havaitsemiseen, jätteiden hallintaan ja veden laadun seurantaan.

Älykkäät energiaratkaisut voivat edistää kestävää kehitystä pienentämällä kaupunkien sähkönkulutusta älykkäillä mittareilla, sähkön dynaamisella hinnoittelulla, automatisoiduilla katuvaloilla sekä työkaluilla, joilla voidaan seurata ja muuttaa ihmisten käyttäytymistä ulkoisten riskien suhteen.

Teknologia voi myös auttaa kaupunkilaisia elämään turvallisempaa ja terveellisempää elämää. Vuoden2020 alussa Kiinan valtio pyysi koronapandemian ensimmäisessä leviämispaikassa, Wuhanin kaupungissa, asukkaita käyttämään maskeja taudin leviämisen pysäyttämiseksi ja alkoi valvoa katuja drooneilla4.

Älykaupunkiteknologian globaali suunnannäyttäjä, Etelä-Korea, on käyttänyt Smart City Data Hub -nimistä järjestelmää tartunnanjäljitykseen, ja maa on onnistunut hallitsemaan koronavirusepidemiaa erittäin menestyksekkäästi.

The Mobility Revolution- ja Smart Cities, Smart Mobility -kirjojen kirjoittajan Lukas Neckermannin mukaan kaupunkien viranomaiset kaikkialla maailmassa tulevat paneutumaan vuoden 2020 myllerryksen parhaiten taklanneiden kaupunkien toimiin ammentaakseen niistä oppia tulevaisuuden varalle5.

4 Wall Street Journal, toukokuu 2020, https://www.wsj.com/video/china-deploys-drones-citizens-and-big-data-to-tackle-coronavirus
5 Lyxor ETF -yhtiön Thematic ETF Virtual Masterclass -verkkotapahtuman kommentit, 6. toukokuuta 2020

Kuinka älykaupungit voivat parantaa elämänlaatua

Emergency response timesPelastustoimen vasteajat
FatalitiesKuolemantapaukset
Commute timeTyömatkoihin kuluva aika
Disease burdenSairauksien esiintyvyys
Greenhouse gasesKasvihuonekaasut
Water consumptionVedenkulutus
Low estimateArvion alaraja
High estimateArvion yläraja

Kaavion lähde: McKinsey Global Institute, kesäkuu 2018, Smart Cities: digital solutions for a more livable future

Sijoittaja askeleen edellä

Olemme paneutuneet siihen, kuinka urbanisaation kaltaisia laajoja globaaleita muutoksia voidaan hyödyntää sijoitustoiminnassa tunnistamalla yrityksiä, jotka vastaavat muutoksen aiheuttamiin haasteisiin.

Älykaupunkien tapauksessa kyse ei ole ainoastaan teknologiasta. Mikäli halutaan ammentaa teeman koko potentiaalista, on syytä ottaa koko teeman synnyttämä arvoketju huomioon. Kaupungistumisessa se tarkoittaa perinteisiä teollisuus-, liikennöinti- ja yhdyskuntapalveluyrityksiä, jotka ymmärtävät älykaupunkien periaatteet ja sovittavat tuotteitaan, palveluitaan ja liiketoimintamallejaan niiden mukaan.

Lyxor on tarttunut haasteeseen ja kehittänyt tieteellisesti kurinalaisen sijoitustuotteen, jonka avulla voidaan sijoittaa tähän älykaupunkien arvoketjuun – sekä muita sijoitustuotteita, joilla voidaan hyödyntää muista tärkeimmistä megatrendeistä kumpuavia sijoitusteemoja.

Olemme rakentaneet ja tuoneet markkinoille valikoiman MSCI-indekseihin liittyviä ETF-teemarahastoja, jotka käyttävät luonnollisen kielen käsittelyn(NLP) kaltaisia datatieteen menetelmiä kunkin teeman kannalta relevanttien yritysten löytämiseen ja koko arvoketjun hyödyntämiseen. Myös MSCI:n teemoihin keskittyvä asiantuntijapaneeli tarjoaa vuosittain näkemyksiä kunkin teeman kehityksestä. Sovellamme lisäksi ympäristö-, yhteiskunta- ja hallintoseikkoihin (ESG) perustuvaa karsintaa, jotta voimme rakentaa tulevaisuutta yhdessä, kestävästi ja vastuullisesti.

Megatrendeistä juontuvat sijoitusteemat eivät nojaa seuraavan kvartaalin tuloksiin tai viimeisimpiin BKT-lukuihin. Niissä keskitytään rakennemuutoksiin, joiden tulokset näkyvät vuosien ja vuosikymmenten päästä.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

YhteistyökumppaniKumppani
Yhteistyökumppaniemme kirjoituksia

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit