Mitä osinko-osakkeita Jukka Oksaharju ostaisi nyt?

 
Miltä osinkokevät näyttää Nordnetin osakestrategin silmin? Mitä yhtiöitä kannattaa erityisesti pitää silmällä nyt, kun yhtiöt alkavat pian maksamaan kevään osinkojaan?
Haastattelimme Jukka Oksaharjua kevään osinko-osakkeista.
 

Miten vuoden 2017 osinkokausi on lähtenyt liikkeelle?

Markkinat ovat nyt hirveän euforiset. Yhdysvaltain pörssi on kaikkien aikojen huipussaan. Keski-Euroopassa, Saksassa pörssi on kaikkien aikojen huippuja lähellä ja Helsingin pörssi on noussut pitkän aikaa, etenkin Trumpin vaalivoiton jälkeen.

Viimeisen parin vuoden aikana on nähty seuraavaa: osakkeille vaihtoehtoiset sijoituskohteet eli korot ovat laskeneet, pörssiin on tullut rahaa ja keskuspankit ovat elvyttäneet.

Tämän kaiken rinnalle tulee vielä maailman johtavan talouden finanssielvys, Trumpin erilaiset infrahankkeet sekä verojen alennukset ja pankkisääntelyn keventäminen. Kolmipyörässä on nyt kaikki pyörät paikoillaan ja markkina on noussut sen mukaisesti.

Osinkokaudessa on nyt sellainen tunnelma, että sijoittajat odottavat kasvavia osinkoja ja etenkin kasvavaa tuloskehitystä alkaneena vuonna, jotta myös kevään 2018 osingot olisivat kasvavia.
 

Kevään kolme osinkotärppiä?

Lähtisin rakentamaan kolmikkoa, jossa on vähän eri tyyppisiä osinko-osakkeita.

Fortum esimerkkinä maksaa 7 % osinkoa tämän hetken kurssille. Osingon kasvunäkymä on heikonlainen, koska yhtiön osinko on tällä hetkellä tulokseen nähden ylälaidalla. Yhtiö kuitenkin maksaa hyvän osingon nykykurssille, vaikka kasvunäkymä on hieman heikompi.

Tikkurila ei nostanut osinkoa viime vuoteen nähden, mutta ennustaa tuloskasvua ja Venäjän markkinoiden asteittaista toipumista, jolloin nykyhetken kohtuullinen osinko voi saada kasvuelementin ensi vuonna ja kenties siitä eteenpäin.

Pienemmistä yhtiöistä esimerkiksi käy Raisio. Yhtiö on jo kymmenen vuotta kasvattanut vuosi toisensa jälkeen osakekohtaista osinkoaan, eli sijoittajan omaan hankintahintaan nähden osinkotuotto on joka vuosi kasvanut asteittain.

Juuri Tämän tyyppisiä yhtiöitä pitäisi pitkässä juoksussa salkussa olla: ajan mittaan vain tuloskasvu mahdollistaa osinkokasvun. Raisio on myös onnistunut kansainvälistymisessä.
 

Pettymyksiä osinkokaudessa?

Pettymykset liittyvät siihen, että yhtiöt maksavat tuloksiin nähden ehkä jopa liikaa osinkoja, eli investoinnit kasvuun ovat varsin vaatimattomia. Yhtiöt toki tekevät korvausinvestointeja: vanhoja romuja entisöidään, jotta nykyinen markkina-asema voidaan säilyttää ja yhtiöt pitävät yllä nykyistä kannattavuutta ja liiketoimintansa kokoluokkaa.

Kasvuun tähtääviä investointeja ei välttämättä ole riittävästi. Yhtiöiden osingonjakosuhde – eli paljonko osingot ovat suhteessa nettotuloksiin – on jopa 75 % Helsingin pörssin suuryhtiöiden kohdalla. Mieluummin näkisin enemmän investointeja, koska yhtiön tuloskasvu muodostuu lähtökohtaisesti uusien investointien tuotosta. Jos investointeja ei tehdä, niin tuloskasvunäkymät kärsivät suurien osinkojen takia.

Nyt meillä on markkinatilanne, jossa nollakorot ovat tuoneet pörssiin paljon varovaista rahaa ja yhtiöitä on palkittu vakaudesta. Korkeat osingot ovat tuoneet vakautta, mutta mitä tapahtuu kun osakkeille vaihtoehtoinen korkotuotto kasvaa ja pörssissä vakaudesta ei enää palkitakaan, vaan pitää osoittaa kasvua? Silloin on myöhäistä investoida. Investoinnit pitäisi tehdä nyt.

Katso myös:
• Lisää Oksaharjun ajatuksia osingoista ja sijoittamisesta Nordnet Blogissa
• Kevään parhaat osingonmaksajat

Nordnet
Nordnet
Nordnetin työntekijät

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit