Mitä on tapahtunut kansanosakkeille tuloskauden jälkeen?

Viime vuoden viimeisen neljänneksen tulokset raportoitiin enimmäkseen päättyneen helmikuun aikana. Pörssiyhtiöiltä kuultiin samalla myös osinkoehdotukset alkavalle kevätkaudelle. Viimeisen kuukauden aikana sijoittajat ovat reagoineet paitsi toteutuneisiin tuloksiin ja ehdotettuun voitonjakoon, myös alkaneen vuoden näkymiin. Tarkastelen tässä merkinnässä suomalaisten omistetuimpien osakkeiden, niin sanottujen kansanosakkeiden, omistajamäärien muutoksia kuukauden aikana.

Tämän merkinnän tilastotiedot perustuvat kaikkien Nordnetin suomalaisten asiakkaiden yhteenlaskettuihin omistuksiin. Seuraavassa listaan kymmenen omistetuinta osaketta eri salkkujen lukumäärän mukaan (joissa on vähintään yksi yhtiön osake).

Kansanosakkeiden TOP 10 per 17.3.2015
(muutos vertailupäivään 17.2.2015)

1. Nokia (-3 %)
2. Fortum (+7 %)
3. Talvivaara (0 %)
4. TeliaSonera (+5 %)
5. Nordea (+3 %)
6. Nokian Renkaat (-7 %)
7. Sampo (+6 %)
8. YIT (-1 %)
9. UPM-Kymmene (-1 %)
10. Outokumpu (-6 %)

Huomionarvoista on, että Fortum pois lukien piensijoittajat ovat tuloskauden jälkeen keventäneet omistustaan kaikissa Helsingin pörssin suurissa voimakkaasti Venäjä-sidonnaisissa yhtiöissä. Mainittakoon omistetuimpien kärkikymmenikön ulkopuolelta, että myös keskisuurista Venäjä-yhtiöistä sekä Stockmannin että Tikkurilan omistajamäärät ovat laskeneet kuukaudessa kaksi prosenttia kummassakin.

Alkuvuoden kurssinousijassa, Nokian Renkaissa, omistus on vähentynyt eri salkuilla mitattuna kuukaudessa jopa seitsemän prosenttia. Myyntiaalto on huima kuukausitason luvuksi koko maata koskien.

Moni sijoittaja osti viime vuonna lisää Venäjä-sidonnaisia yhtiöitä poliittisen turbulenssin johdosta, ja kun näiden osakkeet ovat nyt vahvistuneet poliittisen kriisin edelleen jatkuessa, on epäsuhta nostanut kevennyshalut pintaan.

Venäjä-sidonnaisten yhtiöiden segmentissä Nokian Renkaiden ohella erittäin huomattava muutos on nähty osinkoaan selvästi korottaneessa Fortumissa, joka on kasvattanut omistajamääriään vastaavat seitsemän prosenttia. Loikka on huomattava huomioiden, että osake oli jo valmiiksi toiseksi omistetuin.

Osingonjano on kova

Fortumin ohella piensijoittajat ovat kahmineet muitakin osinko-osakkeita. Salkkuihin on lapioitu viimeisen kuukauden aikana lisää TeliaSoneran, Nordean ja Sammon osakkeita. Finanssisektorilla Nallen salonkivaunun kyyti näyttää kelpaavan sijoittajakansalle.

Perusskenaariossa vahvat osinko-osakkeet kasvattavat edelleen suosiotaan lähiviikkoina. Tämä trendi on näkynyt myös niiden kurssikehityksessä erittäin voimakkaasti, kun myös perinteiset korkosijoittajat ovat siirtyneet etsimään vakaita tuottokohteita pörssin verrattain vähäriskisten osingonmaksajien kategoriasta.

Ikisuosikki Nokiasta todettakoon, että kolmen prosentin lasku omistajamäärissä selittynee parhaiten sijoittajien pettymyksellä yhtiön osingonjakoehdotukseen, joka jäi kassaan ja tulostrendiin nähden verrattain maltilliseksi. Toisaalta tässä tapauksessa osinkoehdotus sisältänee yhtiön hallitukselta piiloviestin siitä, että kannattavia investointikohteita on näköpiirissä, eikä voittoa siksi kannata jakaa ulos valtoimenaan.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Nordnetillä oli Suomessa 31.12.2014 110 400 aktiivista asiakasta. Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Sammon, Nokian Renkaiden, Stockmannin, Tikkurilan, TeliaSoneran ja merkittävän määrän Nordean osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Walmart Corporate / Foter / CC BY

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
18.03.2015 10:33

Ainakin kahden firman prosentit väärin… NRE on silmällä katsoen samoissa, kuin kk sitten…ei ainakaan -7% ja varsinkaan UPM ei ole laskenut, vaan noussut oikein kunnolla.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
18.03.2015 10:36

Eiku..sorry…puhutkin omistajamäärien muutoksista. Meen nurkkaan häpeemään! 🙂