Mistä Brexitissä on kysymys?

Britannian pääministerin, David Cameronin masinoima kansanäänestys Britannian kuulumisesta Euroopan Unioniin piti olla läpihuutojuttu. Kesäkuun 23. päivä järjestettävän kansanäänestyksen vahvistamana Cameron ensin neuvotteli Briteille paremmat EU:n jäsenyysehdot, joiden puolestaan piti varmistaa äänestystulos jäsenyyden hyväksi.

Nyt juhannusaaton kynnyksellä äänestyksen lopputulos on kyselyiden valossa vähintäänkin epävarma. Tätä kirjoittaessa Britannian lähtöä, eli Brexit:iä puoltavat äänestäjät ovat johdossa. Populismin nostettua päänsä paikallinen Brexit -keskustelu onkin kasvavassa määrin muuttunut maahanmuuttoa koskevaksi väittelyksi.

Sisämarkkinat

EU:n sisämarkkinoilla (yhtenäismarkkinoilla, “single-market”) tavaratpalvelut ja raha, mutta myös ihmiset liikkuvat yhtä vapaasti maasta toiseen kuin maan sisällä. Lähtemällä Euroopan Unionista Britit välttyisivät EU:n vuosittaisista, noin 16 miljardin euron jäsenmaksuista ja he saisivat “rajojensa hallinnan takaisin”, kuten asia Brexit-kannattajien keskuudessa muotoillaan.

Talousviisastelijoiden keskuudessa ei kuitenkaan ole epäilystä siitä, kannattaako EU:n sisämarkkinoihin kuulua vai ei (yhteinen valuutta ilman yhteistä finanssipolitiikkaa onkin sitten eri juttu) . Tavaroiden, palveluiden, rahan ja ihmisten vapaa liikkuvuus kasvattaa yhteistä kakkua enemmän kuin sen synnyttämät haasteet, kuten jatkuvien rakenteellisten muutosten kivut, sitä nakertavat.

Siksi Brexitin toteutuessa, Cameron ensi töikseen yrittää neuvotella Britannialle vastaavanlaiset oikeudet EU:n sisämarkkinoille kuin mitä EU:hun kuulumattomilla Norjalla ja Sveitsillä on. Pelkona kuitenkin on, että EU:laiset ovat ottaneet kilokaupalla herneitä neniinsä Cameronin puuhasteluiden johdosta. Mahdollisista neuvotteluista tullee vaikeat.

Taloudelliset vaikutukset

Mahdollisessa Brexitissä ei kuitenkaan ole kysymys mistään järisyttävästä, talouksia heilahtavasta asiasta. Riippuen keneltä kysyy, Brexit hidastaisi Britannian talouskasvua hieman, mutta ei pysäyttäisi sitä. EU:lta jäisi puolestaan Britannian jäsenmaksu saamatta, mutta sen aiheuttama lovi EU:n 160 miljardin euron budjetissa (2015) ei ole järisyttävän iso sekään.

Toki paikallisille pienille- ja keskisuurille yrityksille, jotka esimerkiksi laajentuvat uusille vientimarkkinoille voi muutaman vuoden päästä, kun Britannia käytännössä irtoaisi EU:sta, tulla joitain “ylimääräisiä haasteita”, mutta hyvät yhtiöt jatkavat tuloksiensa tekoa olivat he sitten osana Euroopan Unionia tai ei.

Brexitin merkitys

Järisyttävin asia mahdollisessa Brexitissä onkin se, että yksi EU:n merkittävimmistä jäsenistä jättäisi sen. EU:n juuret ovat viimeisen vuosisadan maailmansodissa. Euroopan Unioni synnytettiin estämään historian toistuminen. Haluttiin sitoa Euroopan taloudet yhteen niin, että yhtenäinen riippuvuus estäisi tulevaisuuden sodat.

Tähän nähden maahanmuuttovastaisuus ja Cameronin vehkeily vaikuttaa lähinnä pikkumaiselta. Mahdollisen Brexitin puolivahingossa toteutuminen heittäisi pitkän varjon muun muassa Churchillin perinnölle, jonka eteen niin monet ovat vuosien mittaan töitä tehneet.

 

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
17.06.2016 02:32

Hmm, amazon.uk jäisi eu:n ulkopuolelle, josta voi tulla tulliongelmaa. Muuta ongelmaa en huligaaniexitistä keksi. Tervemenoa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.06.2016 12:43

Ei ole vain Amazon joka jää EU’n ulkopuolelle. Monella Amerikkalaisella yrityksellä on toimipiste Britanniassa jolloin ne pääsevät myymään EU alueelle. Jos Britannia olisi EU alueen ulkopuolella niin EU alueella perittäisiin ALV tuotteista jotka tulee EU alueelle ja mahdollinen tulli. Lisäksi Tuotevastuu siirtyisi sille joka tuo tuotteen EU alueelle.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.06.2016 15:44

Merkittävä osa Iso-Britaniaa porttina Eurooppaan käyttävistä yrityksistä siirtyisi käyttämään Irlantia, joka jo muutenkin on monessa suhteessa sopivampi maa tähän käyttöön. Skotlannin itsenäistymishaaveet saisivat uudelleen tulta.

Nimetön
Nimetön
18.06.2016 17:41

Lienee selvää että EU:n kovimmassa byrokraattiytimessäkin jo tunnistetaan Juoppo-Junckerin ja hänen iloisten muovikassikomissaariensa holtiton, epädemokraattinen ja laiton vallankäyttö. Absoluuttinen valta turmelee absoluuttisesti. Tästä on Brexitissa kyse.