Missä vaiheessa on nykyinen nousumarkkina?

Lukaisin viime viikolla kertauksena Peter Lynchin klassikkoteoksen One Up on Wall Street. Teoksessa Lynch kuvaa esimerkin kautta pörssin suhdannekierron ilmenemistä sijoittajien keskuudessa. Mielestäni kirjan esimerkki on yleisellä tasolla valaiseva, joten jaan sen keskeisimmän sisällön tässä merkinnässä vapaasti sovellettuna.

Lynch kertoo teoksessaan niin sanotusta ”cocktail theorystä”, joka lienee hänen oman kokemuksensa tuotantoa. Teoriansa hän jakaa neljään eri päävaiheeseen, jotka esittelen tässä vaiheessa cocktail-juhlissa tapahtuvan esimerkkitilanteen kautta.

Vaihe 1

Ensimmäisessä vaiheessa teoriaa käynnistyy pörssin nousumarkkina (ilmoittamatta itsestään). Tätä ennen kurssit ovat laskeneet jo pidemmän aikaa, ainakin yleisindeksin tasolla tarkasteltuna. Heikko lähihistorian kurssikehitys osakkeiden hintamuutoksilla mitattuna on saanut sijoittajat pessimistisiksi, eikä kukaan usko uuden nousun käynnistymiseen lähiaikoina. Ihmiset eivät myöskään juttele keskenään osakkeista, koska niistä ei ole viime aikoina ollut saatavilla nopeita pikavoittoja.

Kun ensimmäisessä vaiheessa ohikulkijat kyselevät cocktail-juhlissa Lynchiltä, mitä hän tekee työkseen ja kuulevat tämän työskentelevän osakerahaston varainhoitajana, he nyökkäävät kohteliaasti ja kävelevät seuraavan tuttavuuden, hammaslääkärin luokse.

Jos ohikulkijat eivät välittömästi vaihda seuruetta, he Lynchin mukaan vaihtavat keskustelussa aihetta esimerkiksi illan koripallo-otteluun tai säähän. Tämän jälkeen ohikulkijat jatkavat matkaansa eteenpäin juttelemaan lähettyvillä drinkkiä siemailevalle edellä mainitulle hammaslääkärille.

Teorian ensimmäinen vaihe opettaa Lynchin mielestä, että silloin, kun kymmenen ihmistä keskustelee osakkeiden sijaan mieluummin plakista hammaslääkärin kanssa, on aika ladata salkku täyteen osakesijoituksia.

Vaihe 2

Toisessa vaiheessa ohikulkijat, jotka kyselevät Lynchiltä hänen ammattinsa perään, jäävät hieman pidemmäksi aikaa juttelemaan. Tässäkin vaiheessa keskustelu ajautuu Lynchin mukaan varsin nopeasti ohikulkijan toimesta lähinnä siihen suuntaan, miten vaarallisia ja riskipitoisia osakkeet ovat. Lyhyen keskustelun jälkeen ohikulkijat jatkavat vaellustaan kohti hammaslääkäriä ja plakkikeskusteluja.

Teorian toisessa vaiheessa osakkeet ovat Lynchin mukaan nousseet jo vähintään 15 prosenttia pohjalukemistaan, mutta vain harva kiinnittää siihen vielä paljoa huomiota.

Vaihe 3

Kolmannessa vaiheessa osakkeet ovat kohonneet jo 30 prosenttia ensimmäisestä vaiheesta. Merkittävä osa hammaslääkärin ympärillä parveilleista jutustelijoista on palannut ja jopa piirittänyt varainhoitaja Lynchin cocktail-juhlissa.

Osa innokkaimmista vetää Lynchin hieman sivummalle kyselläkseen sermin takana, mitä osakkeita kannattaisi juuri nyt ostaa salkkuun. Vaiheen 3 aikana jopa hammaslääkäri tulee kysymään samat kysymykset. Tässä vaiheessa lähes jokainen juhliin osallistunut on vastikään sijoittanut jotenkin, keskustelun liikkuessa lyhyen aikavälin sijoitustuottojen ja näkymien ympärillä.

Vaihe 4

Neljännessä vaiheessa kaikki illan juhlijat ovat käyneet vähintään kertaalleen pitkän jutustelun Lynchin kanssa osakemarkkinoista ja kuumista yhtiöistä. Vaiheen kuitenkin huipentaa se, että osa jutustelijoista tulee kertomaan Lynchille, mitä pörssistä pitäisi juuri nyt ostaa. Jopa hammaslääkärillä on kolmesta neljään vinkkiä kerrottavana.

Lynchin seurattua hammaslääkärin vinkkejä seuraavien päivien lehdistä, ovat kaikki kuumat osakkeet järjestäen nousseet.

Teorian neljännessä eli viimeisessä vaiheessa osakkeet ovat karanneet tai viimeistään silloin karkaamassa irti reaalitaloudesta. Lynchin mukaan tilanteessa, jossa naapurit kertovat hänelle mitä salkkuun pitäisi ostaa – ja vielä kun nämä osakkeet jatkavat hetken nousuaan – ovat markkinat saavuttaneet lyhyen aikavälin huippunsa ja käsillä on viimeinen hetki myydä osakkeet (tai keventää niiden painoa) ennen seuraavaa romahdusta.

Warren Buffettin sanoin: “You can’t buy what is popular and do well.”

Jokaisella lukijalla lienee omat kokemuksensa lähipiirin, tuttavien ja naapureiden kiinnostuksesta sijoittamista kohtaan. Joten kysymys kuuluu, mitä menestyvän sijoittajan pitäisi todellisuudessa tehdä juuri nyt Lynchin esimerkkiä soveltaen?

Henkilökohtaisesti äänestäisin vaihetta 4.

SIJOITUSKIRJAT OVAT SAATAVILLA HUHTIKUUSSA SIGNEERATTUINA TARJOUSHINNOIN! (hinnat sisältävät postituksen ja ALV:n):

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

Siirry tilauslomakkeelle

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Don McCullough / Foter / CC BY

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
11 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
18.04.2015 13:03

Teorian siirrossa käytäntöön ongelma on siinä, että tuon saman johtopäätöksen olisi voinut tehdä jo vuosi tai pari (ja aika monta nousuprosenttia) sitten.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
18.04.2015 21:49

En voi olla muistelematta yhtä Nordnet-Forumin Sampoa koskevaa keskusteluketjua. Siinä Sammon kurssin saavuttaessa tasalukuja, esim. 30 ja 35, ilmaantui keskustelijoita/sijoittajia, jotka pitivät juuri saavutettua kurssia tasona, jossa Sammot on viisainta laittaa myyntiin voittojen kotiuttamiseksi. Ja uusia huippuja on tullut tuon tuosta…

Nimetön
Nimetön
18.04.2015 19:57

Ja suunilleen tasan vuosi sitten Oksaharju täällä kehotti varaamaan paljon käteistä, kun kohta romahtaa. Kun tarpeeksi pitkään jankkaa samaa, niin lopulta saa olla oikeassa. Samalla unohtuu kaikki ne kerrat kun ennustukset meni pieleen.

Tietysti tällaista lietsomalla kilahtaa myös ihan kivasti euroja Nordnetin kassaan, kun saadaan väki paniikissa myymään.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
19.04.2015 11:26

Eihän niitä osakkeita nyt kannata kaikkia kerralla paniikissa myydä. Kun myy erissä aina vaikka 10% nousun välein, saa aika hyvän hinnan, vaikka nyt ei ihan huippuun osuisikaan. Ja välttyy myymästä halvalla, jos kurssit romahtaakin. Ostettava alkoi loppua jo vuosi sitten, mutta aika harva osake nyt on niin korkealla, että siitä ehdottomasti kannattaa luopua.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
19.04.2015 13:25

Höps. Viime vuosi tarjosi lukemattomia erinomaisia oston paikkoja.

Nimetön
Nimetön
18.04.2015 22:08

Mutta tämä kerta on erilainen, koska korot.

Nimetön
Nimetön
19.04.2015 12:02

Mahtavaa jälkiviisautta ja kurssien manipulointia. Nehän syöksyivat jo perjantaina ottaen vauhtia edellispäivinä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
19.04.2015 12:18

-2% = syöksy?

Palataan asiaan sitten kun se on -20 %…

(jotenkin tuntuu, että osalle porukasta pörssin normaali päivittäinen heilunta on ihan outo ja kummallinen juttu – kauhea kriisi pukkaa päälle heti, jos päivämuutos on jotain muuta kuin vakio +1%)

Nimetön
Nimetön
19.04.2015 13:15

Johdannaiskauppahan pörssejä nykyään ohjaa. Mitä ihmeellisemmät selitykset kurssimuutoksille keksitään liki päivittäin tapahtuneen jälkeen. Pikanousut ja -laskut aiheutetaan warranttien vastaostoilla ja myynneillä. Nytkin viikko pakkonousua ja sitten pari päivää alas ja isku perjantaina Euroopan lounastunnin aikana. Saksan DAX-indeksiä vietiin etunenässä. Muut seurasivat syöksyn alettua. Apua saadaan jenkeistä tarvittaessa. Joten sopivaan aikaan oli taas markkinoita ohjaava kirjoitus, kun pudotus oli jo näkyvissä. Kun pelkääjiä on riittävästi voidaan kurssi salamannopeasti kääntää. Normaalia hinnanmuodostusta osakekaupan kautta ei ole ollut enää 20 vuoteen. Johdannaisilla ohjataan indeksejä ja osakkeita markkinatakaajien ja “oikeiden” omistajatahojen etujen suuntaan. Miten muuten indeksin kulkisivat päivittäin vastoin avoimia vastuita ja kävisivät koukkaamassa… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
20.04.2015 17:06

Nyt pikku hiljaa alkaa Oksaharjun asiantuntijakirjoituksiin kyllästyä. Kirjojen markkinointia ja ” kaupanteon vilkastuttamista”?

Nimetön
Nimetön
25.04.2015 20:00

Kurssit ovat irtaantuneet reaalitaloudesta. On täysin selvää, että markkina korjaa tämän gäpin. Yleensä korjausliikettä edeltää kasvava volatiliteetti indekseissä. Viimeisen kuukauden aikana heilahtelut ovat olleet juuri sen kaltaisia eli kotiuta voitot kun vielä voit. Itse putsasin salkun ja seuraavan kerran ostan, kun kurssit ovat reippaasti alempana. Markkinoilla on taipumus liioitella paniikkivaiheessakin eli kylmähermoisella on luvassa kivoja oston paikkoja. Katsotaanpas vain.