Missä vaiheessa on nousumarkkina?

Klassikkoteoksessaan One Up on Wall Street Peter Lynch kuvaa esimerkin kautta pörssin suhdannekierron ilmenemistä sijoittajien keskuudessa.

Lynch kertoo teoksessaan niin sanotusta ”cocktail theorystä”, joka lienee hänen oman kokemuksensa tuotantoa. Teoriansa hän jakaa neljään eri päävaiheeseen, jotka esittelen tässä blogimerkinnässä cocktail-juhlissa tapahtuvan esimerkkitilanteen kautta.

Vaihe 1

Ensimmäisessä vaiheessa teoriaa alkaa pörssin nousumarkkina. Tätä ennen kurssit ovat laskeneet jo pidemmän aikaa, ainakin yleisindeksillä mitaten. Heikko lähihistorian kurssikehitys osakkeiden hintamuutoksilla mitattuna on saanut sijoittajat pessimistisiksi, eikä kukaan usko uuden nousun käynnistymiseen lähiaikoina. Ihmiset eivät myöskään juttele keskenään osakkeista, koska niistä ei ole ollut saatavilla viime aikoina pikavoittoja.

Kun ensimmäisessä vaiheessa ohikulkijat kyselevät cocktail-juhlissa Lynchiltä, mitä hän tekee työkseen ja kuulee tämän työskentelevän osakerahaston varainhoitajana, he nyökkäävät kohteliaasti ja kävelevät seuraavan uuden tuttavuuden luokse. Jos ohikulkijat eivät välittömästi vaihda seuruetta, he Lynchin mukaan vaihtavat keskustelussa aihetta illan koripallo-otteluun tai säähän. Tämän jälkeen ohikulkijat jatkavat matkaansa eteenpäin juttelemaan lähettyvillä drinkkiä siemailevalle hammaslääkärille. Teorian ensimmäinen vaihe opettaa Lynchin mielestä, että silloin, kun kymmenen ihmistä keskustelee osakkeiden sijaan mieluummin plakista hammaslääkärin kanssa, on aika ladata salkku täyteen sijoituksia.

Vaihe 2

Toisessa vaiheessa ohikulkijat, jotka kyselevät Lynchiltä hänen ammattinsa perään, jäävät hieman pidemmäksi aikaa juttelemaan. Tässäkin vaiheessa keskustelu ajautuu Lynchin mukaan varsin nopeasti ohikulkijan toimesta lähinnä siihen suuntaan, miten vaarallisia ja riskipitoisia osakkeet ovat. Tämän lyhyen keskustelun jälkeen ohikulkijat jatkavat vaellustaan kohti hammaslääkäriä ja plakkikeskusteluja.

Teorian toisessa vaiheessa osakkeet ovat Lynchin mukaan nousseet jo vähintään 15 prosenttia pohjalukemistaan, mutta vain harva kiinnittää siihen vielä paljoa huomiota.

Vaihe 3

Kolmannessa vaiheessa osakkeet ovat kohonneet jo 30 prosenttia ensimmäisestä vaiheesta. Merkittävä osa hammaslääkärin ympärillä parveilleissa jutustelijoista on palannut ja jopa piirittänyt varainhoitaja Lynchin cocktail-juhlissa. Osa innokkaimmissa jopa vetää Lynchin hieman sivummalle kyselläkseen sermin takana, mitä osakkeita kannattaisi juuri nyt ostaa salkkuun. Vaiheen 3 aikana jopa hammaslääkäri tulee kysymään samat kysymykset. Tässä vaiheessa lähes jokainen juhliin osallistunut on vastikään sijoittanut jotenkin ja keskustelu liikkuu lyhyen aikavälin sijoitustuottojen ja näkymien ympärillä.

Vaihe 4

Neljännessä vaiheessa kaikki illan juhlijat ovat käyneet vähintään kertaalleen pitkän jutustelun Lynchin kanssa osakemarkkinoista ja kuumista yhtiöistä. Vaiheen kuitenkin huipentaa se, että osa jutustelijoista tulee kertomaan Lynchille, mitä pörssistä pitäisi juuri nyt ostaa. Jopa hammaslääkärillä on kolmesta neljään vinkkiä kerrottavana. Lynchin seurattua hammaslääkärin vinkkejä seuraavien päivien lehdistä, ovat kaikki kuumat osakkeet järjestäen nousseet.

Teorian neljännessä eli viimeisessä vaiheessa osakkeet ovat karanneet tai viimeistään silloin karkaamassa irti reaalitaloudesta. Lynchin mukaan tilanteessa, jossa naapurit kertovat hänelle mitä salkkuun pitäisi ostaa – ja vielä kun nämä osakkeet jatkavat hetken nousuaan – ovat markkinat saavuttaneet lyhyen aikavälin huippunsa ja käsillä on viimeinen hetki myydä osakkeet ennen seuraavaa romahdusta.

Jokaisella lukijalla lienee omat kokemuksensa lähipiirin, tuttavien ja naapureiden kiinnostuksesta sijoittamista kohtaan. Joten kysymys kuuluu, mitä menestyvän sijoittajan pitäisi todellisuudessa tehdä juuri nyt Lynchin esimerkkiä soveltaen?

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät gurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Laatuguru-uutuuskirja esittelee laatuyhtiöstrategian kantavat periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

TILAA LAATUGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Laatuguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös osana neljän sijoituskirjan pakettia, joka sisältää signeerauksen tai omistuskirjoituksen. 

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä.

Teksti ei ota kantaa ajoitukseen eikä yksittäisiin sijoituskohteisiin tai yrityksiin. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: archer10 (Dennis) / Foter / CC BY-SA

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.