Siirry pääsisältöön

Miltä näyttävät koronakriisin runtelemat osakesäästötilit?

Avasimme minulle osakesäästötilin 26.2. ja miehelleni 13.2.2020 – siis juuri ennen kuin koko maailmalle selvisi koronakriisin laajuus ja pörssit lähtivät rajuun laskuun. Myimme yhden sijoitusasunnon ja päätimme lähteä jälleen kasvattamaan osakesalkkua. Sijoitimme osakesäästötileille noin 62 000 euroa.

Mitä on tapahtunut hieman yli kuukaudessa?

Meillä on yhteiset rahat, joten tarkastelemme näitä yhteisinä sijoituksina, vaikka molempien nimissä onkin omat osakesäästötilit. Osakkeita on ostettu useissa erissä, jotta keskikurssia on saatu alemmas.

Tili 1 on nyt 6.4.2020 -15,60 % miinuksella. Huhtamäki ja KONE ovat plussalla, McDonalds, Sampo, Telia ja UPM-Kymmene ovat miinuksella. En ole hetkeen katsonut tilannetta ja odotin suurempaa miinusmerkkistä summaa. Hankintahintaan nähden ollaan tappiolla -4 514 €

Tili 2 on nyt 6.4.2020 -8,14 % miinuksella. Tällä tilillä on plussalla Huhtamäki, KONE, Neste ja YIT ovat miinuksella. Hankintahintaan nähden ollaan tappiolla -2 876 €, mikä on suhteellisen vähän tilanteeseen nähden. Kartonkipakkausten kysynnän voi olettaa pysyvän hyvänä, mikä todennäköisesti näkyy Huhtamäen liiketoiminnassa positiivisesti. Kaupungistuminen tukee edelleen KONE Oyj:n arvostusta pienestä notkahduksesta huolimatta. Neste todennäköisesti nousee, kunhan tilanne normalisoituu ja OPEC pääsee sopuun tuotannosta. Myös uusiutuvat tuotteet tulevat jatkossa kasvattamaan kysyntää.

Osakesäästämistä pitkällä tähtäimellä

Koska olemme liikkeellä pitkän tähtäimen sijoittajina, “osta ja unohda”-systeemi kuvaa ideologiaamme parhaiten. Itse en ole kursseja katsonut kertaakaan tässä välissä. Mieheni on aktiivisemmin seurannut kursseja ja myös ehdottanut lisäostoja kurssien laskiessa.

Jospa olisin ostanut kuukautta myöhemmin?

Jossittelu ei koskaan ole järkevää osakesäästämisessä, mutta olisihan se ollut fiksua tehdä nämä ostot kuukautta myöhemmin. Kukaan ei varmaankaan vielä helmikuun lopussa tajunnut isossa kuvassa mitä tässä on tapahtumassa.

Maaliskuun alussa alkoi jo olemaan viitteitä, että koronavirus tulee vaikuttamaan talouteen todella voimakkaasti. Maaliskuun lopussa pörssit olivat syöksyneet jo kunnolla. Siinä vaiheessa olivat eristämistoimet alkaneet levitä ympäri maailmaa. Silloin olisi kannattanut tehdä nämä osakehankinnat ja tilanne näyttäisi aivan toiselta osakesäästötilillä.

Älä nyt ainakaan myy

Facebookin sijoittajaryhmissä ovat monet kyselleet, että pitäisikö nyt myydä, kun kurssit laskevat. Samoin moni on miettinyt, pitäisikö nyt lopettaa vaikkapa osakerahastoihin säästäminen. No ei tietenkään kannata myydä, elleivät rahat ole loppu. Sijoittamistakin kannattaa nimenomaan jatkaa jos vain pystyy. Nythän saa enemmän samalla rahalla kuin aiemmin.

Pää kylmänä vaikka välillä huimaisi

Onhan se totta, että tällaisena tavallisena piensijoittajana ja asuntovelallisena ei ole mukavaa lukea pörssikurssien romahduksesta tai jopa uuden maailmanjärjestyksen tulosta talousjärjestelmään. Samaan aikaan mieltä rauhoittaa, kun Suomen varakkaimmat tankkaavat lisää osakkeita.

Nordnetin blogi kertoo, että Suomessa sijoitusaste on tippunut vain 4 prosenttiyksikköä, 76 prosentista 72 prosenttiin. On myös kiva lukea, että “Aktiviteetti pörssissä on ennätystasolla ja kauppaa käydään normaaliin verrattuna nelin–viisinkertaisesti. Myös uusia sijoittajia tulee pörssiin runsain määrin.”

Loppuun on hyvä toistaa Warren Buffettin ohje: “Älä tee sijoituspäätöksiä päivän uutisotsikoiden perusteella”. Sen sijaan esitä itsellesi kysymys, ovatko suosikkiosakkeesi 10–20 vuoden näkymät muuttuneet viimeisen 24–48 tunnin aikana?

-Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on 45-vuotias sarjayrittäjä, markkinointiviestinnän ammattilainen, sijoittaja, kolmen lapsen äiti ja Äiti yrittää-bloggaaja.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
7 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
09.04.2020 23:03

Kannattaa ajallisesti hajauttaa ostoja markkinariskin välttämiseksi. Tämä on ollut yksi perussynti itselleni sekä myös isommille sijoittajille, joita olen seurannut. Oma sijoitusstrategiani nojaa vahvasti toimi ja hajauta linjaan, jossa vaikeammaksi on osoittautunut jälkimmäinen. Oma salkku kuitenkin +~600% 3v, +80% 3kk, joten kovin pahasti en ole vielä epäonnistunut. Löytyy sharevillestä kauppoineen samalla nimimerkillä. Onnea sijoituksiin!

Nimetön
Nimetön
09.04.2020 13:12

Kiinnostavaa.

Nimetön
Nimetön
09.04.2020 12:16

“Kukaan ei varmaankaan vielä helmikuun lopussa tajunnut isossa kuvassa mitä tässä on tapahtumassa.”
Minä tyhjensin salkun helmikuun lopulla, koska oli nähtävissä että vihdoin tulee se pitkään odotettu (ja toivottu) korjausliike. Kun markkinoilla on jotain kaivattu pitkään, ei tarvita kuin pieni sytyke. Nyt ollaan pohjalta vähän pompattu, mutta kun alkaa Q2-tulokset tulla ja huomataan massatyöttömyys, mennään taas. Keskuspankit ovat tyhjentäneet arsenaalinsa liian aikaisin.

Nimetön
Nimetön
09.04.2020 02:18

Onko joku ajatus takana kun kummassakin salkussa samoja osakkeita jos ovat kuitenkin yhteisiä sijoituksia?

Olkoon voima kanssanne

Nimetön
Nimetön
08.04.2020 15:57

Faktat kuntoon! Sijoitusaste on laskenut neljä prosenttyksikköä eli n. 5.5%.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.04.2020 16:44

Kiitos palautteesta, juuri näin. Prosenttiyksiköt korjattu kumpaankin blogikirjoitukseen. -Soile

Nimetön
Nimetön
08.04.2020 10:04

Näyttää big macit maistuvan

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki