Uusi vuosikymmen käynnistyy pian myös Bitcoinille ja koko kryptovaluuttojen markkinalle. Takana on hurja vuoristorata ja paljon erilaisia kohuja, mutta Bitcoin on yhä hengissä. Miltä vuosi 2020 näyttää maailman tunnetuimmalle kryptovaluutalle? Tässä blogissa analysoidaan tulevia sekä menneitä tapahtumia.
Takana kolme hyvin erilaista Bitcoinin vuotta
Otetaan ensin pari askelta taaksepäin ja tutkitaan kryptovaluuttojen tilaa isommassa kuvassa. Artikkelin kirjoitushetkellä eletään joulukuun 2019 loppua. Takana on mielenkiintoinen vuosi, joka oli hyvin erilainen edeltäviin verrattuna.
Vuosi 2016 oli hitaan kasvun ja palautumisen aikaa, joka loi pohjan vuonna 2017 nähdylle räjähdykselle. Bitcoin nousi vuoden 2017 lopulla toden teolla valtamediaan myös Suomessa. Hurjimman huuman aikana talousalan julkaisut uutisoivat Bitcoinin kurssimuutoksista päivittäin.
Kupla puhkesi Bitcoinin osalta joulukuun puolivälissä 2017. Altcoinit (eli muut kryptovaluutat pl. Bitcoin) kokivat tämän jälkeen vielä lyhyen, mutta satojen prosenttien suuruisen rallin, kunnes pohja putosi koko markkinalta tammikuun alussa 2018.
Vuosi 2018 oli tasaista alamäkeä, joka huipentui joulukuussa saavutettuun pohjaan. Bitcoin putosi 20000 dollarista lähes 3000 dollariin, yli 80 prosenttia. Altcoinit romahtivat 90-99 prosenttia huipuistaan.
Kulunut vuosi lähti liikkeelle näistä asetelmista. Markkinoilla oli ollut edellisen kerran yhtä synkkää vuoden 2015 alussa – neljä vuotta sitten. Artikkelin loppupuolella palataan tähän aikajanaan vielä tarkemmin.
Markkinatunnelmia kuvaava Fear & Greed Index oli pahasti pakkasella 1. tammikuuta 2019:

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä tuplaantunut vuoden takaisesta, vaikka viimeiset kuusi kuukautta onkin koettu raju lasku. Bittirahaan sijoittaneet ovat siis saaneet tänä(kin) vuonna perinteisiä instrumentteja paremman tuoton.
Käydään seuraavaksi läpi vuoden 2019 merkittäviä tapahtumia, joilla on vaikutusta Bitcoiniin sijoituskohteena myös tulevaisuudessa.
Huom. Tässä artikkelissa ei selitetä tarkemmin Bitcoinin toimintaa. Jos Bitcoin on sinulle täysin tuntematon, lukaise ensin pohjatiedot aikaisemmasta blogipostauksestani.
Positiivisia tapahtumia Suomen markkinoilla
Vuoden 2019 ensimmäinen kvartaali oli varsin tapahtumaköyhä koko kryptomarkkinan kannalta. Bitcoinin kurssi pyöri 3500-4000 dollarin tuntumassa aina huhtikuun alkuun asti, eikä bittiraha kiinnostanut ketään. Mediassa nähtiin lähinnä muutamia ”Bitcoin on kuollut” -juttuja, mutta niitäkin harvakseltaan.
Suomessa taisteltiin Verohallinnon kesällä 2018 tekemää päätöstä vastaan, joka uhkasi lopettaa kryptovaluuttojen treidauksen Suomessa ja vaikeuttaa merkittävästi alan muutakin toimintaa. Valtion sijoitusomaisuutta valvovan Vaken toimitusjohtaja Taneli Tikka mm. kirjoitti Kauppalehdessä, kuinka Suomi on menettänyt jo kymmenien miljoonien investoinnit lohkoketjuteknologiaan.
Lopulta järki voitti, ja verottaja teki toivotun korjauksen maaliskuussa sallien tappioiden vähentämisen verotuksessa. Verohallinto julkaisi virallisen ja uuden version ohjeestaan lokakuussa 2019. Tämä ohje on jokaisen kryptosijoittajan syytä tuntea.
Keväällä Suomen markkinoille saatiin myös kilpailua, kun Prasos Oy:n Coinmotion-palvelu sai seurakseen Northcrypto-nimisen toimijan. Tällä hetkellä markkinoilta puuttuu vielä Nordnetin kaltainen, suuri Pohjoismainen toimija puhtaasti kryptovaluuttojen maailmassa. Sellaisen avautuminen ei yllättäisi seuraavan buumin aikana.
Alkuvuoden suurin puheenaihe oli institutionaalisen rahan mukaantulo kryptovaluuttoihin. Yhä useampi hedge-rahasto alkoi kiinnostua Bitcoinista sijoituskohteena, eikä vähiten houkuttelevan kurssin vuoksi.
Valitettavasti tuttu kaava toistui jälleen. Moni amatöörisijoittaja luopui leikistä ja möi kolikkonsa 3000-4000 dollarilla peläten kurssin romahtavan nollaan. Ostajina olivat alan ammattilaiset, jotka tekivät satojen prosenttien voitot vain muutama kuukausi myöhemmin. Toivottavasti moni piensijoittaja oppi vuoden 2018-2019 laskumarkkinasta jotain.
Facebookin Libra oli kesän suuri kohu
Bitcoinin kurssi alkoi toipua huhtikuun alussa, jolloin se kohosi 5000 dollarin yläpuolelle. Varsinainen raketointi tapahtui toukokuussa. Bitcoinin kurssi nousi lähes 9000 dollariin ja jatkoi matkaansa kesä-heinäkuun taitteessa aina 13000 dollariin saakka.
Nousulle voidaan keksiä mitä erilaisempia selityksiä, mutta Libra oli taatusti yksi suurimmista tekijöistä. Kyseessä oli siis Facebookin oma kryptovaluutta, jonka suunnitelmat julkistettiin kesäkuussa.
Libra voisi onnistuessaan tuoda kryptovaluutat parin miljardin ihmisen ulottuville. Tämä aiheutti paljon spekulointia koko kryptomarkkinan räjähdysmäisestä noususta.
Facebookin (FB) suunnitelmat eivät miellyttäneet maailman mahtavimpia valtioita. Libra joutui päättäjien hampaisiin sekä Yhdysvalloissa että EU:ssa, ja monet valtiot ovat uhkailleet sen bännillä viimeisen puolen vuoden aikana.
Heinäkuussa tehtiin myös historiaa, kun Yhdysvaltain presidentti tviittasi ensimmäistä kertaa Bitcoinista. Donald Trumpin suhtautuminen kryptovaluuttoihin ei tullut yllätyksenä.

Libran kohtaama vastustus alkoi sulattaa myös Bitcoinin kurssia. Syksyn aikana Facebookin kryptoprojekti sai myös lisää kolhuja, kun maksujätit Visa (V), Mastercard (MA) ja PayPal (PYPL) poistuivat projektista. Syynä oli negatiivinen julkisuus ja mitä todennäköisimmin myös Yhdysvaltain painostus.
Bitcoinin kurssi romahti heinäkuussa parin viikon aikana noin 30 prosenttia, ja tätä alamäkeä jatkettiin enemmän tai vähemmän koko loppuvuosi.
Bakkt puhutti syksyllä
Vuoden viimeinen kolmannes on ollut kurssin osalta tasaista laskukautta. Mukaan mahtui tosin historiallinen nousu, kun Bitcoinin kurssi raketoi 42% yhdessä päivässä lokakuun lopussa. Vastaavaa nousua ei ole nähty markkinoilla sitten vuoden 2011.
Kyseessä oli pitkälti kurssimanipulointia uutisiin liittyen, jotka kertoivat Kiinan nostaneen lohkoketjuteknologian korkealle kansalliselle prioriteetille.
Kyseessä oli todellisuudessa ns. non-event, sillä Kiinan panostukset ovat olleet tiedossa jo pitkään. Lisäksi maa suhtautuu yhä negatiivisesti Bitcoiniin ja kieltää kaikki kryptovaluuttapörssit. Ei siis mikään ihme, että lyhytkestoinen pumppaus suli kursseista pois seuraavan kuukauden aikana.
Syksyn odotetuimpia tapauksia oli Bakkt-nimisen palvelun avautuminen Yhdysvalloissa. Kyseessä on ICE:n (Intercontinental Exchange) omistama pörssi, joka on suunnattu institutionaalisille sijoittajille. ICE omistaa mm. New Yorkin pörssin sekä monia muita maailman suurimpia finanssialan toimijoita.
Bakktia oli odotettu markkinoille yli vuoden päivät. Syy suureen odotukseen oli yhtiön tarjoamat Bitcoin settled -tyyppiset futuurit. Tätä aiemmin Bitcoin-fuuturit ovat olleet cash settled, eli osapuolten välinen voitto- ja tappio on kuitattu dollareilla. Bakktin tapauksessa lompakosta on kaivettava tappion koittaessa bittirahaa.
Ainakin teoriassa Bakktin suosio kasvattaisi myös Bitcoinin kysyntää. Syyskuun lopussa avattu palvelu todisti valitettavasti buy the rumor, sell the news -klassikkosanonnan todeksi. Bakktin volyymit jäivät pieniksi, ja Bitcoinin kurssi romahti.
Bakkt on sittemmin kasvattanut suosiotaan ja avannut myös käteissuoritteiset futuurit. Käytännössä palvelulla ei ole ollut suurempaa vaikutusta kursseihin – ainakaan positiivisessa mielessä.
Kryptomarkkinoilla tapahtuu niin paljon joka viikko, että tärkeistä uutisistakin saisi kirjoitettua pari kirjaa. Pysyt parhaiten kärryillä seuraamalla Bitcoinkeskuksen uutisia.
Stock-to-Flow -malli johdattaa puoliintumiseen
Mitä on sitten luvassa vuonna 2020? Tähän aiheeseen päästään kiinni ns. Stock-to-Flow -mallin avulla, josta käytän jatkossa lyhennettä S2F. Kyse ei ole vain yksi vuoden 2019 merkittävimmistä tapahtumista, vaan mielestäni puhutaan koko Bitcoinin historian tärkeimmistä merkkipaaluista.
Pseudonyymi PlanB julkaisi keväällä 2019 jo klassikoksi muodostuneen Medium-artikkelin Modeling Bitcoin’s Value with Scarcity. Kyseisen artikkelin on suomentanut Thomas Brand, ja löydät kotimaisen version tästä: Bitcoinin arvon mallintaminen niukkuuden avulla.
PlanB onnistui mallintamaan Bitcoinin kurssikehityksen paremmin kuin kukaan bittirahan historiassa. Hän huomasi, että Bitcoinin kurssikehitys voidaan selittää edellä mainitun S2F:n eli niukkuus ja varanto-virtasuhteen avulla.
Lyhyesti sanottuna, PlanB löysi S2F:n ja Bitcoinin markkina-arvon välille tilastollisesti merkittävän suhteen. Eikä ihan minkä tahansa suhteen vaan 95% R2, eli malli selittää Bitcoinin kurssikehityksen lähes sadan prosentin todennäköisyydellä.

Yllä oleva kuva (lähde: PlanB Twitter) näyttää punaisilla pisteillä Bitcoinin kurssin ja harmaalla alueella mallin ennusteen.
Kuvassa näkyvät portaat tapahtuvat noin neljän vuoden välein – tähän aikajaksoon viitattiin artikkelin alussa. Tuolloin Bitcoinin inflaatio putoaa 50% eli puolittuu. Kääntäen, markkinoille pamahtaa raju deflatorinen efekti, kun tarjonta putoaa yhtäkkiä puoleen.
Mistä on oikein kyse?
Tapahtumaa kutsutaan nimellä halvening eli puoliintuminen. Kyse on Bitcoinin ohjelmakoodiin säädetystä muutoksesta. Sen mukaan louhijoiden lohkopalkkiot puolitetaan aina tasaisin väliajoin.
Uudet bitcoinit syntyvät maailmaan louhinnan yhteydessä – tällä hetkellä 12,5 bitcoinia aina 10 minuutin välein. Louhijat ovat erikoisvalmisteisia tietokoneita, joita ylläpitävät suuret yritykset erillisissä farmeissa.
Nämä louhintalaitteet kuluttavat valtavasti sähköä. Toiminnan ylläpitämiseksi yhtiöt myyvät jatkuvasti louhimiaan bitcoineja markkinoille. Tällä hetkellä break-even raja louhinnan kannattavuudelle on Yhdysvalloissa noin 6000 ja Kiinassa noin 3000 dollarin kurssi.
Louhintasyndikaattien myynneistä muodostuu kuukausitasolla jopa kymmenien tuhansien bitcoinien myyntipaine. Mitä alemmas kurssi laskee, sen enemmän louhijat myyvät. Tästä muodostuu ikävä spiraali.
Mitä tapahtuu kurssille, jos tämä myyntipaine puolittuu, mutta samaan aikaan kysyntä jatkaa tasaista kasvuaan?
Katso yllä olevasta grafiikasta, mitä on käynyt tähän asti Bitcoinin 10-vuotisen historian aikana. Edellinen porras nosti Bitcoinin sadoista dollareista tuhansiin dollareihin. Seuraava porras nostaisi kurssin mallin mukaan tuhansista kymmeniin tuhansiin dollareihin.
Bitcoinin vuosi 2020 – uuden nousukauden alku
Edellä kuvattu malli on saanut laajan kannatuksen vuoden 2019 aikana. Se on levinnyt myös kryptoskenen ulkopuolelle, ja mallista puhutaan jatkuvasti jo CNBC:llä sekä muissakin Bitcoinia käsittelevissä talousalan ohjelmissa. Puoliintuminen on yhä kuumempi puheenaihe, mitä lähemmäs itse tapahtumaa (toukokuu 2020) mennään.
Bitcoinin kurssi on edennyt koko sen historian selkeissä sykleissä, joiden triggereinä ovat aina olleet puoliintumiset. Laskukauden pohja on nähty noin vuosi ennen puoliintumista, ja niin myös tälläkin kertaa (kevät 2019). Uusi nousukausi on kestänyt noin 1,5 vuotta puoliintumisesta eteenpäin.
Edellinen puoliintuminen tapahtui 2016 ja kurssiralli huipentui vuoden 2017 loppuun. Jos ennusteet pitävät paikkansa, uusi huippu nähdään vuoden 2021 lopulla.
Mielenkiintoa lisää seuraava ajatus: miten paljon ennuste hinnoitellaan kurssiin jo etukäteen? Puoliintuminen ja Stock-to-Flow -malli eivät ole koskaan olleet näin tunnettuja aiheita. Kuinka moni suursijoittaja uskoo niiden pitävän paikkansa?
Toisaalta, kryptomaailmassa riittää edelleen myös kriitikoita, joiden mukaan malli on vain yksi tekosyy uskoa uuteen härkämarkkinaan. On hyvä muistaa, että mennyt ei ole koskaan tae tulevasta.
Oma lukunsa on myös koko maailman taloustilanne. Bitcoinin koko elinkaaren aikana ei olla nähty vielä yhtään pörssiromahdusta tai talouskriisiä. Tämän hetken nousukausi on historiallisen pitkä, mutta uusi lama nähdään ennemmin tai myöhemmin.
Mitä Bitcoinin kurssille käy, jos osakemarkkina romahtaa esim. 50 prosenttia? Aiheesta on paljon teorioita, mutta vähän faktaa.
Marras-joulukuun 2018 romahdus ja Bitcoinin kurssin pahin kuoppa osuivat mielenkiintoisella tavalla täysin samaan aikaan. Itse asiassa, Bitcoinin kurssi on kehittynyt pitkiä jaksoja Yhdysvaltain osakemarkkinoiden suuntaisesti.
Luvassa on todennäköisesti mielenkiintoisimmat kvartaalit sitten vuoden 2017 kurssihuuman. Koko kryptoskene laskee päiviä puoliintumiseen ja odottaa sen vaikutuksia. Toistaako historia itseään, vai romuttuuko kurssikehityksen ennustanut malli todellisuuden puristuksessa?
Nordnet tarjoaa vaihtoehtoisen tavan ostaa kryptovaluuttoja
Kryptovaluuttoja on hankittu perinteisesti kryptovaluuttapörsseistä, mutta nykyään tarjolla on muitakin vaihtoehtoja. Monet hinnanerosopimuksia (CDF) tukevat treidausalustat ovat ottaneet kryptovaluutat viime vuosina valikoimiinsa. Ammattitreidaajat käyvät paljon kauppaa futuureilla.
Tavallinen piensijoittaja pääsee kiinni Bitcoinin kurssimuutoksiin myös Nordnetin kautta. Tarjolla on pörssilistattu tracker-sertifikaatti Bitcoinille ja Ethereumille. Saat markkinoiden suurimmat kryptovaluutat portfolioosi todella helposti, eikä sinun tarvitse huolehtia valuuttojen säilytyksestä tai tehdä FIFO-laskelmia Excelissä verottajaa varten.
Nykyisin Nordnetin valikoimassa on myös minifutuureja, joita voi myös shortata ja vivuttaa. Bitcoinin ja Ethereumin lisäksi minifutuureilla voi käydä kauppaa Litecoinin ja Ripplen (XRP) kurssista.
Sijoituskohde | Tracker | Viputuotteet (long/short) |
Bitcoin | Bitcoin | Minifutuurit |
Ethereum | Ethereum | Minifutuurit |
Litecoin | Minifutuurit | |
Ripple | Minifutuurit |
–Antti Hyppänen
Kirjoittaja on yrittäjä, joka seuraa päivittäin kryptovaluuttoja. Kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti myös Yhdysvaltain osakemarkkinat sekä jalometallit. ”Omat sijoitukseni ovat luonteeltaan buy & hold, en harrasta aktiivista treidausta.”

Tässä tekstissä kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa Tracker-tuotteilla Nordnetissä sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle.
Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.
Hyvä infopaketti, kiitos.
Kiinnostaisi kuulla myös onko kirjoittaja tai täällä muut lukijat kokeilleet tai kuulleet edes Bitcoin Traderista?
https://sijoitusrahastot.org/bitcoin-trader/
Kiinnostaisi kovasti mutta aloittelevana treidaajana olen hieman varovainen vielä ja olisi mielenkiintoista kuulla muiden ehkä kokeneempien mielipiteitä.
Kiitos. 🙂
Asiantunteva yhteenveto ilman yleisiä ennakko-asenteita kryptovaluuttaa kohtaan.