Millaisella salkulla alkavaan tuloskauteen?

Vuoden 2011 ensimmäinen vuosineljännes eli ajanjakso tammikuun alusta maaliskuun loppuun on nyt eletty. Pörssiyhtiöt raportoivat alkuvuoden kehityksestään ensimmäisen osavuosikatsauksen merkeissä huhti-toukokuussa. Hyvin usein yhtiön toteutunut, raportoitu kehitys poikkeaa merkittävästikin analyytikoiden ja sijoittajien odotusten keskiarvosta, mikä aiheuttaa osakekurssille tulosjulkistuspäivänä toisinaan voimakkaitakin liikkeitä suuntaan ja toiseen. Seuraavassa muutamia arveluita tämän tuloskauden yllättäjistä.

Torstaina tuloksensa ensimmäisten joukossa raportoivalle Nokialle on ehditty maalata melko syvään rotkoon putoamista usean eri median voimin. Siten markkinoille ei liene kovinkaan suuri uutinen, jos (lue: kun) Nokia kertoo heikentyneestä markkinaosuudestaan ja vertailukauteen nähden heikentyneestä tuloksestaan. Oman näkemykseni mukaan Nokian tilanne voi olla jopa niin vaikea, että yritysjohto joutuu varoittamaan myös tulevista kvartaaleista aiempaan negatiivisempaan sävyyn. Tosiasioiden valossa on muistutettava, että Nokia on tehnyt tähän asti voittoa jokaisella vuosineljänneksellä, ja kurssi on silti reagoinut vapaalla pudotuksella. Laskuvaraa tuntuisi siten olevan, jos markkinat saavat aavistusta mahdollisesti ensimmäisestä tappion puolelle menevästä kvartaalista. Sijoittajan ei tässä tapauksessa kannata lohduttautua hyvällä osinkotuotolla, mikä kertoo ainoastaan hyvästä menneisyydestä.

Toinen yhtiö, jonka osalta näen mahdollisuuden pettymykseen erityisesti näkymien osalta on Huhtamäki. Yhtiön tuotteet elävät kertakäyttökulttuurista ja kulutuksesta, joten kysyntänäkymät ovat todennäköisesti edelleen hyvällä tasolla. Sen sijaan yhtiön tulosnäkymiä saattaa heikentää rajusti noussut raakaöljyn maailmanmarkkinahinta, joka heijastuu yhtiölle tärkeiden raaka-aineiden kustannuksiin. En usko Huhtamäen hinnoitteluaseman olevan niin vahva, että se saisi siirrettyä näitä vaikutuksia suoraan asiakkailleen.

Näkemykseni mukaan suurten yhtiöiden joukosta on löydettävissä myös tuloskauden positiivisimpia yllättäjiä. Siinä missä nousseet raaka-ainehinnat ovat Huhtamäelle rasite, ovat ne vahvan kehityksen tae Venäjä-orientoituneille yhtiöille, sillä kohenneella raakaöljyn tynnyrihinnalla on positiivinen vaikutus Venäjän talouskasvuun. Näin ollen jo positiivisen tulosvaroituksen antaneen Nokian Renkaiden ohella salkkuun voi poimia esimerkiksi Venäjän markkinoilla johtavan ulkomaisen rakennuskonserni YIT:n osakkeita. Toinen osittain Venäjän mutta myös Pohjoismaiden markkinoiden toipumisesta hyötyvä yhtiö on Tikkurila, jonka osake on jämähtänyt vuodentakaiselle listautumistasolleen. Yhtiön liiketoiminta on erinomaisessa kunnossa, ja kasvunäkymät itämarkkinoilla kukoistanevat maalaussesongin lähestyessä. Kolmantena positiivisena yllättäjänä näen edelleen Nordean, jonka kurssi on järjenvastaisesti edelleen noin 25 % alle edellisen suhdanteen kurssihuipun, vaikka yhtiö on alkaneena vuonna paremmassa kunnossa kuin koskaan.  Alkuvuoden aikana 0,6 %-yksikköä noussut 12 kuukauden euribor ei ainakaan heikennä Pohjoismaiden suurimman pankin tilannetta, sillä yrityksen johto on arvioinut prosenttiyksikön nousun markkinakoroissa kasvattavan yhtiön tulosta noin 20 %.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Jukka Oksaharju31 Toukokuu, 2011Nokia tiedotti juuri melko dramaattisesti muutoksesta huonompaan kuluvan kvartaalin aikana. Tiedotteen mukaan “näkyvyyden ollessa hyvin rajallinen
yhtiö arvioi tällä hetkellä, että Devices & Services -ryhmän
ei-IFRS-liikevoittoprosentti voisi olla 0 prosentin ympäristössä vuoden 2011
toisella neljänneksellä”.
Tässä kirjoituksessa antamani ennustus näyttää käyvän toteen. “Oman näkemykseni mukaan Nokian tilanne voi olla jopa niin vaikea, että yritysjohto joutuu varoittamaan myös tulevista kvartaaleista aiempaan negatiivisempaan sävyyn. Tosiasioiden valossa on muistutettava, että Nokia on tehnyt tähän asti voittoa jokaisella vuosineljänneksellä, ja kurssi on silti reagoinut vapaalla pudotuksella. Laskuvaraa tuntuisi siten olevan, jos markkinat saavat aavistusta mahdollisesti ensimmäisestä tappion puolelle menevästä kvartaalista”. En usko, että Nokiaa kannattaa ostaa tähänkään laskuun.

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit