Siirry pääsisältöön

Millainen ajanjakso pörssillä on edessään?

Yhdysvalloissa S&P 500 -osakeindeksi saavutti vasta vuonna 2013 tason, joka saavutettiin jo maaliskuussa 2000. Tarkastelen tässä merkinnässä mainitun osakeindeksin kehityskaarta vuodesta 1958 nykypäivään.

S&P 500 -indeksin pisteluku on tänään 3226. Vain vähän aikaa sitten tammikuun puolella indeksi teki kaikkien aikojen ennätyksensä.

Lähihistoriassa koetun nousutrendin voidaan katsoa alkaneen maaliskuussa 2009, keskellä niin sanottua finanssikriisiä, jota yleisesti pidetään reaalitalouden pahimpana pudotuksena sitten 1930-luvun suuren laman. Viime vuosina indeksi on noussut lähestulkoon yhtäjaksoisesti, kun länsimaiset keskuspankit ovat riistäneet sijoittajilta vaihtoehtoiset järkevän tuoton ja matalan riskin kohteita elvyttämällä taloutta pörssin kautta. Samaan aikaan erityisesti Yhdysvalloissa myös talous on kasvanut kohtuullisesti.

Listaan seuraavassa S&P 500 -indeksin historiallisia kaikkien aikojen korkeimpia noteerauksia. Esitän aikajärjestyksessä päivämäärät, jolloin indeksi rikkoi ensi kerran tasapisteitä. Ajankohdat edustavat niitä hetkiä, jolloin indeksin päiväkohtainen päätöskurssi jäi uudelle ennätystasolle.

50 pistettä: 30. syyskuuta 1958
100 pistettä: 4. kesäkuuta 1968
200 pistettä: 21. marraskuuta 1985
400 pistettä: 26. joulukuuta 1991
800 pistettä: 12. helmikuuta 1998
1600 pistettä: 3. toukokuuta 2013
3200 pistettä: 19. joulukuuta 2019

Aineiston mukaan S&P 500 -indeksin keskimääräinen vuosituotto aikavälillä 1958–2020 on toteutunut noin 7,3 prosentin tasolle ennen osinkoja. Vastaavana aikana osingot vuosittain uudelleensijoitettuna olisi saavuttanut kyseisestä indeksistä noin 10,5 prosentin vuosituoton. Tässä kohdassa on syytä alleviivata, että historia ole tae tulevista tuotoista. Osin tätä havainnollistetaan seuraavassa.

Seuraavassa listataan S&P 500 -indeksin historiallisia kaksinkertaistumisaikoja. Sulkeissa ilmoitetaan tarkasteluajanjakson keskimääräinen vuosituotto ennen osinkoja.

50–100 pistettä:9 vuotta ja 9 kuukautta (vuosituotto 7,4 prosenttia)
100–200 pistettä:17 vuotta ja 5 kuukautta (vuosituotto 4,1 prosenttia)
200–400 pistettä: 6 vuotta ja 1 kuukausi (vuosituotto 12,1 prosenttia)
400–800 pistettä: 6 vuotta ja 2 kuukautta (vuosituotto 11,9 prosenttia)
800–1600 pistettä:15 vuotta ja 3 kuukautta (vuosituotto 4,7 prosenttia)
1600–3200 pistettä: 6 vuotta ja 7 kuukautta (vuosituotto 11,1 prosenttia)

Edellä esitetyt laskelmat eivät ole kurssiennusteita, vaan ne kuvaavat sitä, miten vaikeaa tulevaisuuden ennustaminen on historiallisesta datasta. Yhdysvalloissa noteeratun pörssi-indeksin kaksinkertaistumisajat ovat tässä tarkastelussa vaihdelleet reilusta kuudesta vuodesta lähes 17,5 vuoteen. Vastaavasti indeksin tarjoama keskimääräinen vuosituotto on vaihdellut näillä ajanjaksoilla reilusta neljästä prosentista yli 12 prosenttiin.

Miltä näyttää tulevaisuus? Sitä on mahdotonta sanoa historia-aineiston perusteella. Peruutuspeiliä tarkastellen hyviä pörssijaksoja on seurannut sekä uusi hyvä pörssiajanjakso että heikko pörssiajanjakso.

Henkilökohtaisesti olen nyt osakemarkkinoilla selvästi viime vuosia pienemmällä osakepainolla. Tämä ei kuitenkaan toimi minkäänlaisena neuvona, suosituksena tai kehotuksena kenellekään muulle, sillä olen käytännössä muuttanut allokaatiota ja sijoittanut useisiin pörssin ulkopuolella eteen tulleisiin kohteisiin. Pörssinoteerattuihin osakesijoituksiin suhtaudun kaikkiaan erittäin maltillisin pitkän aikavälin odotuksin.

Sijoituskirjojen myynti on käynnissä!

Nordnetin kautta tilattavissa sijoituskirjoissa on tarkasteltu ajattomia sijoitusstrategioita erityisesti Helsingin pörssin yritysten näkökulmista. Uusimman Pikkuguru-kirjan hinta on 29,90 euroa (sisältäen alv:n ja postikulut Suomessa). Pikkuguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös osana sijoituskirjapakettia, jonka kirjat sisältävät pyynnöstä myös signeerauksen.

Tilaa Pikkuguru tästä linkistä. Lisätietoa sijoituskirjapaketista löydät täältä.

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä, indekseistä, strategioista tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta, indeksistä tai strategiasta suositusta taikka tavoitehintaa. Tässä blogissa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja, -suosituksia tai -kehotuksia, eikä sijoitustoiminnassa historia ole tae tulevista tuotoista. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään blogin välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoittajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju). Blogi sisältää Nordnetin markkinointilinkin.

Photo on Foter.com

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.