Siirry pääsisältöön

Millä tavalla sijoittajan kannattaa seurata yhtiöitä ja markkinoita?

Maailmassa on rajattomasti paitsi hyödyllistä informaatiota, myös puutteellista tai yksipuolista tietoa sekä silkkaa disinformaatiota. Arvopaperimarkkinat ovat erityisen haastava paikka. Ensinnäkin informaation luokitteleminen yllä mainitulle skaalalle vaatii älykkyyden ja analyyttisyyden lisäksi yleensä runsaasti kokemusta. Lisäksi arvopaperimarkkinoilla puutteellisen tiedon tai disinformaation käyttämisellä voi olla erityisen katastrofaaliset seuraukset.

 

Ongelmien välttäminen mekaanisella indeksisijoittamisella

Ainakin 90 % sijoittajista maksimoisi varallisuutensa kasvun sillä, että kieltäytyisi johdonmukaisesti kaiken sijoitusinformaation käyttämisestä. Kulutuksesta yli jääviä rahoja sijoitetaan säännöllisin väliajoin maailmanlaajuisesti hajautettuun indeksisalkkuun. Suomessa tällä hetkellä indeksisijoittamista tukee sekin, että rahastot eivät maksa osingoista veroa.

 

Tuunattu indeksisijoittaminen

Hyödyllisin taito, jonka sijoittaja voi hankkia, on ymmärrys siitä, milloin arvopaperimarkkinat ovat kalliit, milloin halvat ja milloin siltä väliltä. Tämä vaatii p/b-, p/s- sekä cape-luvun sekä osinkotuoton käsitteisiin tutustumista ja riittävän laajaan historiadataan perehtymistä. Tuunatussa indeksisijoittamisessa arvopaperiostoja kiihdytetään markkinoiden ollessa historiallisesti edulliset ja laitetaan jäihin markkinoiden ollessa historiallisesti kalliit (kuten esimerkiksi Yhdysvaltojen pörssit tällä hetkellä).

 

Päivittäinen uutisvirta

Verrataan kahta sijoittajaa. Matti käyttää paljon aikaa arvopaperimarkkinoiden päivittäisen uutisvirran seuraamiseen. Pekka käyttää aikansa toimialojen kilpailudynamiikan ja yksittäisten yhtiöiden tutkimiseen. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän Pekan sijoitusmenestys erottuu edukseen. Matti käyttää rajalliset aikaresurssinsa tehottomasti, Pekka tehokkaasti.

 

Sijoituskirjallisuus

Suomen kielellä kirjoitettu tai suomeksi käännetty sijoituskirjallisuus sisältää harvoin kovin karkeaa disinformaatiota. Niinpä aloittelevan sijoittajan on hyödyllistä lukea kaikki suomenkielinen sijoituskirjallisuus, jonka saa käsiinsä. Nopeasti alkaa hahmottua se, että sijoittaminen on hyvin kaukana jostakin eksaktista tieteestä. Sinänsä fiksuilla sijoituskirjailijoilla on ristiririitaisia näkemyksiä.

Erityishuomiona yksittäisestä kirjasta sanoisin sen, että Seppo Saarion sadasta ikivihreästä vinkistä jokunen on ongelmallinen. Saarion kirjat ovat monelta osin hyviä, mutta joiltakin kohdin hieman vaarallisia. Teen toisella kertaa blogikirjoituksen liittyen sataan ikivihreään pörssivihjeeseen.

Englanninkielistä sijoituskirjallisuutta on tarjolla kuinka paljon tahansa. Tason hajonta on suurempi kuin suomen kielellä, eli on tarjolla loistavaa ja täysin kelvotonta ja kaikkea siltä väliltä.

 

Vuosikertomukset ja osavuosikatsaukset

Aloittelevalle sijoittajalle erinomainen testi on tämä: Jos et viitsi tai ehdi lukea yhtiöiden vuosikertomuksia, tilinpäätöksiä ja osavuosikatsauksia, älä tee suoria osakesijoituksia. Sijoita mieluummin indeksirahastoihin.

Yhtiöstä suoraan tuleva tieto on harvoin disinformaatiota. Mutta on vuosikertomustenkin lukemisessa ansansa. Esimerkiksi yhtiön vuosikertomuksesta saa tietysti vaikutelman, että kyseisellä yhtiöllä on hyvät tuotteet. Tämä on kuitenkin mielipide eikä fakta.

Suoria osakesijoituksia tekevällä sijoittajalla pitäisi olla aikaa lukea kymmenien yhtiöiden vuosikertomuksia monien vuosien ajalta. Tämän myötä hän alkaa huomata tendenssejä siinä, miten yhtiöillä on tapana asioita kertoa, ja oppii lukemaan rivien välistä.

 

Tuttavien kuumat pörssivinkit

Tämähän on klassinen sijoitusinformaation lähde. Ruokakauppa valitaan euron verran edullisemman kahvitarjouksen perusteella. Samaan aikaan perheen vuosikausien säästöt laitetaan likoon kumminkaiman intuitioon tukeutuen.

 

Keskustelupalstat

Keskustelupalstojen viesteistä hyvin suuri enemmistö keskittyy spekuloimiseen siitä, nouseeko vai laskeeko tietty osake tänään tai ensi viikolla.

Toisaalta positiivisiakin esimerkkejä on. Kauppalehden keskustelupalstalla oli dramaattisina vuosina 2008–09 tarjolla hurjasti laadukkaampaa informaatiota M-Realista kuin kenelläkään pankin tai pankkiiriliikkeen analyytikolla.

Aloittelevalle sijoittajalle keskustelupalstojen lukeminen on yleensä haitallista ja vaarallista disinformaation valtavan määrän takia. Kokeneemmalle ja itsenäisesti ajattelevalle sijoittajalle keskustelupalstoilta löytyy ajoittain informaation kultahippusia.

 

Talousennusteet ja makronäkemykseen perustuvat pörssiennusteet

Kaikenlaiset makroennusteet ovat 99,9-prosenttisesti disinformaatiota. Makrotalous on niin monimutkainen ja kaoottinen, että makrotalousennusteita lukemalla ei voi saada käyttökelpoisia elementtejä sijoitustoimintaan. Ja vaikka joku jossain osaisi ennustaa makrotaloutta, sekään ei auttaisi luotettavasti ennustamaan arvopaperimarkkinoiden suuntaa.

Näin ollen kaikki ennusteet siitä, missä mikin indeksi on tietyn ajan kuluttua, ovat täydellistä hölynpölyä.

 

Blogit

Suosittelen kaikille suomalaisille sijoittajille Phoebus-blogin lukemista alusta alkaen, eli viimeisten kymmenen vuoden ajalta.

http://www.seligson.fi/phoebus/blogi/

Salkunhoitajalla on kaikki loistavan sijoittajan tunnusmerkit: äly, rehellisyys, itsenäinen ajattelu, analyyttisyys, kärsivällisyys, pitkä kokemus, valtava tietomäärä.

Phoebus-blogien lukemiseen kymmenen vuoden ajalta vierähtää tovi jos toinenkin. Luku-urakan aikana monelle lukijalle toivottavasti tulee terveitä epäilyksiä siitä, kannattaako hänen lähteä mopolla moottoritielle eli rakentamaan sijoitusstrategia suorien osakesijoitusten varaan puutteellisten tietojen pohjalta.

Kun Anders Oldenburgilla on noin kunnioitettavilla tiedoilla ja taidoilla vaikeuksia puristaa rahastolle lisäarvoa indeksiin nähden, miten on aloittelevan amatöörisijoittajan laita?

Kyllähän Suomessa muitakin hyviä sijoitusaiheisia blogeja on, mutta lukekaa Phoebus-blogi ensin.

 

Omakohtaiset kokemukset yhtiöiden asiakkaana

Kaikille sijoittajille kertyy kokemuksia pörssiyhtiöiden asiakkaina. Nämä kokemukset ovat käyttökelpoista informaatiota sijoitustoiminnassa. Jotkut niistä jotka kokivat oman Nokia-puhelimensa vuonna 2008 inhottavan monimutkaiseksi ja vaikeaksi käyttää, luultavasti hyödynsivät tätä kokemusta onnistuneesti sijoitustoiminnassaan.

Täytyy vaan muistaa, että omat asiakaskokemukset kelpaavat vain pieneksi osaksi yhtiön kokonaisarvioita. Ne kokemukset täydentävät, mutta eivät korvaa, muuta selvitystyötä. Ja yhtiön arvostustaso lopulta ratkaisee tuotto-odotuksen.

 

Omat ja tuttavien kokemukset yhtiöiden työntekijöinä

Useimmat ihmiset ovat monien pörssiyhtiöiden asiakkaita, mutta vain korkeintaan yhden pörssiyhtiön työntekijöitä kerrallaan. Sukulaisten, ystävien ja tuttavien kokemukset pörssiyhtiöiden työntekijöinä ovat käyttökelpoista informaatiota. Millainen ilmapiiri yhtiössä on? Ovatko toimintatavat ja tuotteet alan parhaimmistoa? Onko yhtiö ketterä vai tukehtuvatko kaikki uudet ideat byrokratian alle? Ollaanko yhtiössä säästäväisiä ja tehokkaita vai onko löysää?

Kuitenkin edellisen alaotsikon alla oleva huomio kokonaisarviosta pätee myös tähän.

 

 

 

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit