Suomessa on kohta miljoona suomalaista osakkeenomistajaa. Suomalaiset ovatkin viime vuosina kirineet hurjasti muita Pohjoismaita kiinni sijoittamisessa ja säästämisessä. Tanskassa 21% omistaa osakkeita suoraan, Ruotsissa 20%, Suomessa 18% ja Norjassa vain 11%. Suomessa osakkeenomistajien osuus on kasvanut prosentilla viimeisen vuoden aikana. Hyvä me!
Inflaatiosuoja
Osakkeenomistajien määrän kasvu on erittäin myönteinen asia tasa-arvoisuuden ja suomalaisten vaurastumisen kannalta. Varsinkin korkean inflaation aikana puhtaasti palkan varassa olevien ostovoima kärsii merkittävästi. Palkkoja kun harvemmin saadaan nostettua inflaation tahdissa. Nykyinen euroalueen lähes kuuden prosentin inflaatio syö euron ostovoimasta neljänneksen viidessä vuodessa(!).
Osakesijoitukset, joko suoraan tai rahastojen kautta, antavat kohtalaisen inflaatiosuojan keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä, koska yritykset onnistuvat yleensä siirtämään inflaation tuotteiden ja palvelujen hintoihin. Pitkäjänteinen sijoittaminen ja säästäminen onkin yksi varteenotettava keino taistella eriarvoistumista vastaan inflatorisessa taloudessa.
Suorien osakeomistusten Suomi
Suomalaiset säästävät suoraan osakkeisiin. Vaikka ruotsalaistenkin osakevarallisuus ylittää rahastovarallisuuden, suomalaiset ovat pohjoismaalaisittain ylivoimainen suorien osakeomistusten maa. Tanskassa ja Norjassa rahasto-omaisuus on suurempaa kuin varallisuus suorissa osakeomistuksissa. Sinänsä ei ole väliä omistaako osakkeita suoraan vai rahastojen kautta, kunhan minimoi sijoittamiseen liittyvät kulut.

Se, että keskiverto suomalainen yksityishenkilö kasvavassa määrin valjastaa osakemarkkinoista vetoapua oman elämänkaarensa rahoittamiseksi, on hyvä asia. Silloin ei ole yhtä suuressa määrin riippuvainen palkkatulosta. Joka tapauksessa kaksi tulonlähdettä on parempi kuin yksi.
Vaurastumisessa ei ole niinkään kysymys miljonääriksi tulemisesta tai kiiltävien asioiden ostamisesta. Vaurastuminen kannattaa varsinkin siksi, että elämässä olisi enemmän valintoja.
Jospa joku joskus saisi aikaiseksi tuosta tilastoluvusta sellaisen version, joka sisältäisi vain ne, jotka ovat itse ostaneet edes yhden osakkeen. Saisi hieman totuudenmukaisemman kuvan tästä suomalaisten sijoitusinnosta.
Suurimpana passivisena ryhmänä tuolla taitaa edelleen möllöttää vanhat HPY:n osakkaat perillisineen, täydennettynä keskinäisen vakuutusyhtiö Sammon vakuutetuilla ja jonkinlaisella ryhmällä osakelahjoitusten ja -palkkioiden saajia.