Miksi naiset eivät sijoita? – TalviQQ:n tarina

Nimimerkki TalviQQ on pitkän linjan sijoitusharrastaja, joka kuvaa itseään “peruspirkoksi” ja joka näkisi mielellään enemmän kanssasisaria edelleenkin varsin miehiseksi mielletyssä sijoitusmaailmassa. Hänellä on myös aavistus siitä, miksi naiset eivät sijoita – mutta siitä tuonnempana.

Seuraavassa TalviQQ kertoo sijoittajatarinansa.

Kerro hieman itsestäsi!

Olen talousuutisten, lehtien, blogien, tapahtumien, webinaarien ja somen aktiivikäyttäjä. Keski-iän kultaisen kerhon tyttöjä. Palkkatöissä pykäläviidakossa. Syntymälahjana sain säästäväisyyden ja tiedonjanon.

Mikä sai sinut aloittamaan sijoittamisen?

Tapahtui kuumalla 80-luvulla: Työpaikkani lähelle avattiin uusi pankki, jossa oli avaustarjouksena makean tuottolupauksen rahastoja. Innostuneena kävin hakemassa esitteet – joista en ymmärtänyt mitään – ja työkavereiden varoitusten saattelemana toimitin leijonanosan säästöistäni pankin sateenvarjorahastoon.

Ja niin kävi kuin saduissa, että sijoitus tuotti mukavasti voittoa ja sain positiivisen ensikokemuksen sijoitusympyröihin. Elettiinhän muutenkin nousukautta ja taloudessa oli hyvä pöhinä Suomessa ja maailmalla.

Osakesijoittaminen alkoi, kun kymmenisen vuotta sitten eräs julkkis kehuskeli tv:ssä, kuinka helposti oli pörssikaupoilla tienannut rahat hulppean miljoonahuoneistonsa ostoon. Silloin ajattelin heti, että jumatsukka, jos tuo pystyy siihen, niin kyllä minäkin. Myöhemmin tosin ilmeni, että hän oli puhunut puppua ja todellisuudessa asui vuokralla.

Tarkan markan ihmisenä minulla oli säästötilillä hieman ylimääräistä. Päätin ottaa selvää, kuinka pörssi toimii ja miten peruspirkko voi käydä osakekauppaa. Luin Kauppalehteä ja ostin Seppo Saarion ja Kim Lindströmin sijoitusoppaat.

sijoituslehti - miksi naiset eivät sijoita

Jutun juoni rupesi pikkuhiljaa avautumaan ja rohkaistuin käytännön toimiin. Muistan, kuinka katselin huuli pyöreänä silloisen pankkini sähköisen kaupankäynnin sekavaa systeemiä, jonka joku it-hyypiö oli tahallaan suunnitellut masentamaan vasta-alkajat. Luovin sen lävitse tuurilla ja onnistuin tekemään ensimmäisen osakeostoni. Mahtava wow-fiilis!

Aluksi oli vaikeinta päättää, minkä yhtiön osakkeita hankkisin. Lindström kehui PKC:tä. Tämä riitti minulle suositukseksi. Omistan nämä ensimmäiset osakeostot vieläkin ja olen kiitollinen mainiosta vinkistä:

pkc2 - miksi naiset eivät sijoita

Kurssikäyrä 17.10.2016

Nordnet oli juuri rantautunut Suomeen, eikä kovin tunnettu, mutta ilmainen osakesäilytys ja vanhaa pankkiani huomattavasti edullisempi kaupankäyntihinnoittelu oli houkutus, jota en voinut vastustaa. Uuden kaupankäyntialustan käyttö oli lastenleikkiä aikaisempaan verrattuna. Avasin asiakkuuden, tein muutaman oston ja olin löytänyt meissä kaikissa sisällä asuvan pienen pörssineron.

Tässä vaiheessa elämässäni fokus siirtyi muualle ja käytännöllisesti katsoen unohdin sijoitukseni. Mikäs hätä minulla: kurssit nousivat kohisten, salkku pullistuisi ihan itsekseen – omistinhan laatuosakkeita, kuten edullisesti parinkympin kappalehintaan ostamaani Nokiaa, Rautaruukkia ja mitä niitä nyt olikaan. Buy and hold.

En edes seurannut talousuutisia enää. Oli loppukesä 2008 ja minulla oli muuta tekemistä. Klassinen esimerkki siitä, mitä normaalijärkinen sijoittaja koskaan, ei koskaan saa tehdä: älä jätä salkkuasi täysin oman onnensa nojaan.

Globaali talouskriisi teki pahaa jälkeä. Minä tuskin vilkaisin salkkuuni moneen vuoteen. Paitsi kun yleisen hypetyksen sokaisemana kävin ostamassa sinne siivun Talvivaaraa… Opetus: sokea kana ei aina löydä jyviä.

Pari kevättä sitten kipinä syttyi uudelleen ja rupesin taas aktiivisesti seuraamaan pörssiuutisia. Tutustuin innostaviin sijoittajahenkisiin ihmisiin, tyyppeihin, jotka lauloivat kanssani samaa virttä sijoittamisen suloisuudesta. Huomasin, kuinka tärkeää oli päästä tuulettamaan ajatuksiaan toisten samanhenkisten kanssa.

Miten kuvailisit itseäsi sijoittajana?

Utelias, kokeilunhaluinen, kuriton, kylmähermoinen, kärsivällinen, tarkka. Osakkeet ja ETF:t ovat minun mieleeni. En voisi kuvitella itseäni asuntosijoittajana, vaikka tiedostan, miten tärkeää olisi hajauttaa eri omaisuusluokkiin.

Käyn osakekauppaa keskimääräistä ahkerammin ja nykyään pääosin muualla kuin Helsingin pörssissä. Tietenkin yritän löytää piilohelmiä ja pikavoittoja, niin kuin moni toiveikas kanssakulkija. Usein rakastun ostamaani osakkeeseen enkä osaa päästää irti silloin, kun vielä kannattaisi.

Ymmärrän indeksisijoittamisen edut, onhan minulla Superrahastojakin, mutta sekoitan salkkuani kuin kuumaa soppakattilaa.

Käytän Superluoton suomia etuja. Silti kaikista tärkein ohje pysyy kristallinkirkkaana: sijoita vain niin paljon rahaa, kuin olet valmis menettämään.

Jos kaikki menee, niin menköön, minä nukun yöni silti rauhallisesti. Tyynyn alla on vielä jotain jemmassa. Kannattaa pitää mielessä, että sijoittaminen ei ole lottoa, vaikka se joskus siltä näyttääkin…

TalviQQ:n salkun tuotto:

Lue lisää Shareville-widgeteistä

Miten valitset sijoituskohteesi?

Vastoin kirjaviisautta: En jaksa pyöritellä lukuja, ja tekniset analyysit näyttävät minusta ulkoavaruuden koodilta. Luen päivittäin suurinpiirtein kaikki pankkien sijoituskatsaukset, niitä kun voi tilata ilmaiseksi sähköpostiin. Käyn sijoittamista sivuavissa kissanristiäisissä.

Yritän kuunnella tarkalla korvalla ja haistella vinkkejä sekä vakoilla, mistä hevosmiesten tietotoimisto puhuu. Lehtien talousjuttuihin suhtaudun vähän kuin ne olisivat maksettuja mainoksia. Neuvon: Tee itse omat sijoituspäätöksesi. Älä ainakaan tee niin kuin minä!

TalviQQ:n salkun sisältö:

Lue lisää Shareville-widgeteistä

Mihin käytät Sharevilleä?

Selaan ja seuraan toisten käyttäjien salkkuja: kaikenlaisia salkkuja, hyvin sekä huonosti menestyneitä, ulkomaalaisia, aivan satunnaisia. Se on kiehtovaa. Yritän oppia heiltä. Seuraan keskusteluja aktiivisesti. Jos minulla on jotakin tietoa, jonka uskon hyödyttävän toisia, jaan sen muillekin.

Erityisen tärkeänä koen pohjoismaiset sijoittajaystävämme, joilta saa heidän omasta markkinastaan sellaista infoa, joka ei meille muuten välittyisi. Suosittelen liittymään erilaisiin ryhmiin, omankin voi perustaa. Mutta ennen kaikkea Sharevillestä olen löytänyt monta mielenkiintoista ja käyttökelpoista sijoitusvinkkiä.

Selvästi huomaa, kuinka Shareville on vilkastunut ja tullut aktiivisemmaksi käyttäjäkunnan kasvaessa. Ja keskustelun ei aina tarvitse olla niin kuolemanvakavaa, vaikka rahasta puhutaankin.

Olen jakanut Sharevilleen vain yhden salkun. Käytän sitä lähinnä kuukausittaisiin ETF-ostoksiin, joten se ei ole koko totuus sijoituksistani. Hämmästelen kovasti, miksi salkkuani seurataan, mutta myönnän, että tuntuu kivalta, jos vaatimaton persoonani on herättänyt parin sharevilleläisen huomion.

Sijoitatko jotain tiettyä tavoitetta varten?

Suoraan sanoen en. Olen sen ikäinen, että kaikenlaista on nähty ja tehty ja elämäni peruspilarit olen rakentanut valmiiksi. Pitäisi kuulemma osata unelmoida aina vain paremmasta, mutta minulle tämä taso riittää. Sijoitan onnistumisen ilosta. Yhtä hyvin voisin istua bingossa.

Tämä on rakas harrastus, jonka olen itselleni valinnut. Ehkä sen vuoksi pystyn ottamaan tappiotkin tyynen rennosti.

bingo-2 - miksi naiset eivät sijoita

Sharevillen käyttäjistä vain noin 10 % on naisia. Millä tavalla rohkaisisit kanssasisaria sijoittamisen äärelle? Miksi naiset eivät sijoita?

Suuri ongelma naisilla tuntuu olevan itseluottamuksen puute. Ei uskota omiin rahataitoihin. Hei, kuka muka oli pörssihai syntyessään! Kun minäkin uskalsin heittäytyä mukaan tähän hommaan, miksei kuka tahansa tavistytti.

Suinpäin takki auki ei tietenkään pidä rynnätä syytämään rahojaan pörssiin, vaan aluksi hankitaan vähän perustietoa. Jos ei kirjaviisaus kiinnosta, niin netistä löytyy selkeitä opetusvideoita, joissa konkreettisesti perehdytetään sijoittamisen saloihin.

On kursseja, on sijoitusaiheisia blogeja. Twitterissä voi törmätä asiantuntijoihin, kun vähän viitsii penkoa. Facebookissa on ainakin kaksi sijoittajanaisille tarkoitettua ryhmää, joihin ei miehiä huolita. Rohkeasti mukaan.

Kysyvä ei tieltä eksy. Vertaistukea ja sparrausapua kyllä löytyy!

TalviQQ:n ja yli 160 000 muuta sijoittajaa löydät Nordnetin sosiaalisesta sijoitusverkostosta, Sharevillestä. Liity mukaan tästä.

Muita sijoittajatarinoita voit lukea tästä:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
20.10.2016 08:31

Hehheh, hyvä ja pilke silmäkulmassa kirjoitettu postaus =)

Nimetön
Nimetön
20.10.2016 10:09

Onpas miellyttävän tervejärkinen sijoittajatarina! Noin sitä pitää.