Miksi Italia romahtaa?

Kuten totesin viimeksi lokakuussa, on Italian julkinen talous jo nyt huutavan rahoitusavun tarpeessa. Oikeastaan otsikon kysymys onkin hieman harhaanjohtava. Italiahan on jo romahtanut markkinatalouden pelisääntöjen mukaan, sillä markkinaehtoisesti Italian uusien lainojen korot laukkaisivat jo taivaan tuulien korkeuksissa ilman EKP:n väliaikaista interventiota (joka uskoakseni loppuu pian, jotta säästötoimet saavat Italiassa uutta lisämotivaatiota).

Oletan, että Kreikan aiheuttamat parodiset mielialojen muutokset näyttäytyvät tulevien viikkojen vuoristoradassa vain keveänä alkupalana, sillä Berlusconin ja mafiamiesten ajojahti on nyt alkanut. Tässä merkinnässä tuon esiin ne yksityiskohdat, jotka ovat mielestäni ratkaisevan vaikeita juuri Italian velkaongelman hoidossa.

1. Italian valtionvelan absoluuttinen määrä on jo maailman kolmanneksi suurin, lähes 2000 miljardia euroa. Summa kasvaa jatkuvasti, osaltaan siksi, että jälleenrahoituskorot ovat toistasataa miljardia euroa vuodessa nykyisellä korkotasolla laskettuna. Muut syyt alati heikkenevään Italian julkisen talouden tilanteeseen ovat seuraavat. Koko EU:n kansantalouden kasvu on selvästi jarruttamassa, jolloin valtioiden verotulot pääsääntöisesti vähenevät. Kuitenkin samanaikaisesti Italian julkisen sektorin kulutustahti jatkuu lähes entisellään, jolloin tulojen ja menojen erotukseen ei jää mitään konkreettista, millä entisiä velkoja voitaisiin lyhentää. Huomionarvoista on kuitenkin se yksityiskohta, että Italian ongelma ei ole tältä osin yhtä paha kuin esimerkiksi Kreikalla: Italian valtion nykyinen “operatiivinen” budjetti on suhteellisesti tasapainoinen, mutta finanssiongelma on kohdistunut massiiviseen menneisyydessä kertyneeseen velkataakkaan. Kyse on siis Italian tapauksessa paljon myös uskottavuudesta, jonka romuttuneen luonteen voi todeta tämän kirjoituksen edetessä.

2. Kansakuntana italiaanot ovat ylpeitä, eivätkä halua itseään autettavan. Mutta objektiivisesti arvioituna Italia todellakin tarvitsee apua ja kiireesti, sillä markkinat menettävät kiihtyvästi uskoaan Italian kykyyn suoriutua nykyisistä veloistaan. Mitä kauemmin säästötoimien kanssa odotellaan, sitä kalliimmaksi lasku lopulta muodostuu.

3. Maan ylimmän johdon mielestä mitään velkaongelmaa ei olekaan. Luonnollisesti, osa puheista liittyy maan sisäpolitiikkaan, sillä istuva hallitus ei todellakaan nauti kansan suosiota tällä hetkellä. Italian ylimmän johdon asenne eurooppalaiseen yhteistyöhön ja kustannustalkoisiin on myös vähintäänkin kyseenalainen.

4. Painavin yksittäinen tekijä on se, että Italian valtion nykyisen johtoportaan luotettavuus asioiden ratkaisemisessa on asetettu hyvin kyseenalaiseksi. Reformien läpiviennin ja käytäntöön istuttamisen sijaan virkamiesaikaa vierähtää harvakseltaan ”bunga bungaan”.

5. Viimeinen ja osakemarkkinoille vatsahappoja aiheuttava tekijä on se, että Berlusconi ei tule missään nimessä luopumaan vallastaan vapaaehtoisesti. Se tarkoittaisi paitsi arvovaltatappiota, myös lukuisia oikeudenkäyntejä, sillä Silvio on avittanut lainsäädäntöön korkean tason päättäjille suunnatun syytesuojan. Ei kai silloin kannata luopua vallasta ja vastuusta?

Tiivistäisin velkakriisin keskeisimmän sisällön yhteen kysymyslauseeseen. Lainaisitko sinä rahaa näille kavereille?

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

trigger5 Marraskuu, 2011kirjoituksesi jälkeen on hyvä kysyä: oletko jo siirtynyt ostonapille vai vieläkö odottelet oikeaa hetkeä. Jos näin, niin koska näet oikean hetken olevan käsillä? Kiitokset mielenkiintoisista kirjoituksista!

daxtrader6 Marraskuu, 2011hallo, suuri ralli kun Berlusconi eroaa tai… poistuu

Jukka Oksaharju6 Marraskuu, 2011trigger: Kiitos kommentistasi. En ole vielä siirtynyt ostonappulalle johtuen syistä, joita olen esitellyt viimeisimmissä kirjoituksissani. Sen sijaan, kevensin reilusti omaa osakepositiotani lokakuun nousussa. Kuten huomaat touko-kesäkuun kirjoituksistani, olen ollut selkeä nettomyyjä myös koko alkuvuoden (myin hieman yli 60% kaikista osakkeistani maaliskuun loppuun mennessä). Päällimmäinen syy lokakuun myynneilleni on salkunhoidollinen (taktinen, koska markkina ylireagoi nousussaan), mutta jonkinlaista roolia näytteli myös verotekninen suunnittelu (sillä kirjanpidollisia voittoja oli syntynyt alkuvuonna jonkin verran). Kovin suuria liikkeitä en kuitenkaan tee vain jälkimmäisestä perusteesta, sillä noudatan kaupankäynnissäni sisäpiirisäännön mukaista kuukauden sääntöä. Oikeastaan, oma kaupankäyntinihän on täysin julkista tietoa asemani perusteella (kuten HS asian toikin melko näkyvästi julkisuuteen pari viikkoa sitten). Tulen kuitenkin kertomaan blogissa yksityiskohtaisesti, kun aloitan ostot ja mihin yhtiöihin ne kohdistuvat.

SH6 Marraskuu, 2011Käsitykseni mukaan myös Italia on demokratia ja italialaiset ovat johtansa demokraattisesti valinneet. Italialaiset ovat kerta toisensa jälkeen valinneet Berlusconin, koska heistä merkittävä osa uskoo Berlusconiin. Toki kysyn joka kerta, kun näin tapahtuu, miksi italialaiset miksi?

Italialaiselle poliittiselle eliitille ja eliittivirkamiehille en lainaisi euroakaan. Italian kansalle voisin niin tehdäkin.

diphhh6 Marraskuu, 2011ei italian velka ole vielä ylittänyt 200 rosenttia

italiassa muutenkin eriluokan bruttokansantuotto puhutaan 2biljoonan päälle olevasta luvusta verrattuna vaikkapas 300 miljardin kreikkaan

käteistä valuuttana 65 miljardia ja uusin säästöohjelma joka leikkaa vähintään 48 miljardia .. tekee 113 miljardia talous puskuriin puhumattakaan jo edellä mainitusta btk:sta

Italia Ei tule kaatumaan..

puhutaan niin sanotusta isolitraisesta v12 talousmoottorista jossa riittää vääntöä matalillakin kierroksilla kunhan tehdään pieniä säätöjä jotta ei syö liikaa bensaa “lainaa kuluta rahaa”

verotukseen pikku kikkoja peliin ja pientä säätöä pankkijärjestelmään ja huonojen uutisten uutisointia ja on velka huventunut kun tehdään viimekädessä kurssien heilahteluilla rahaa ;)

Jukka Oksaharju7 Marraskuu, 2011SH: Kiitos viestistäsi. Taidamme olla samaa mieltä siitä, että Italian ongelmissa juuret kietoutuvat nimenomaan uskottavuuteen ulkomaisen rahan silmissä. Pelastuisiko Italia mielestäsi siten, että Berlusconi siirtyisi sivuun vieden mukanaan sekä epäluottamuksen että muutaman läheisimmän puoluetoverinsa? Alkaisiko markkina luottamaan välittömästi tämän jälkeen Italiaan, jos sen johtoon istutettaisiin henkilö, joka ei ole rypenyt vastaavassa julkisuudessa? Itse uskoisin markkinareaktion olevan äärimmäisen positiivinen, mikäli näin tapahtuisi – se saattaisi olla jopa käännekohta koko kriisin ratkaisemisessa. Kuitenkin, pidän tätä tapahtumaketjua erittäin epätodennäköisenä viitaten tässä blogikirjoituksessa esittämiini yksityiskohtiin.

Maarit7 Marraskuu, 2011Kiitokset avartavasta analyysistä. Uutisten perusteella huomio onkin nyt alkavalla viikolla siirtymässä Kreikasta Italiaan, joten tekstisi vaikuttaa hyvin ajankohtaiselta nykyisessä markkinatilanteessa. Aika näyttää, miten kriisissä käy ja kuka lopulta laskun maksaa. Omasta mielestäni Italia on Euroopan kohtalonkysymys.

Joni7 Marraskuu, 2011Mitä luulet euron tulevaisuuden olevan jos ja kun Italia joutuu laiminlyömään maksujaan? Pidätkö käteispositiosi yksinomaan eurossa? Toisin sanoen luotatko siihen että EKP:n intervantio on väliaikainen?

Jukka Oksaharju7 Marraskuu, 2011Joni: Kiitos kommentistasi. Eurolla ei nähdäkseni ole tulevaisuutta, jos Italia laiminlyö velanhoidollisia velvollisuuksiaan. Varmaankin “Frankfurtin ryhmällä” on jo paperilla suunnitelma myös tämän varalle (ensisijaisesti uskon, että lähinnä PIIGS-maat ovat liipaisimella rahaunionista). Tällä hetkellä käteispositioni on yksinomaan euroissa, mutta luonnollisesti tilanteen kehittymistä on tarkkailtava. Yleisellä tasolla en ole ajatellut pitää kovinkaan suurta osaa sijoitusvarallisuudesta käteisenä, sillä mikäli euron kohtalon hetket lähenevät, ovat myös useat laatuyhtiöt hyvin huokeasti hinnoiteltuina pörssissä. Ja mitä tulee EKP:n interventioon Italian suhteen, niin se on mielestäni aivan takuuvarmasti väliaikaista. Jos EKP avaisi rajattoman piikin, niin mikä olisi sen jälkeen motivaatiotaso ajaa läpi varsin kivuliaita säästötoimia?

Eki8 Marraskuu, 2011Löytyykö viittaamasi HS:n artikkeli verkosta? Kiitoksia mahtavasta blogista!

Jukka Oksaharju9 Marraskuu, 2011Eki: Kiitos palautteestasi. Tässä on linkki mainitsemaani artikkeliin.

http://www.hs.fi/talous/Pankkiirit+tekev%C3%A4t+yh%C3%A4+s%C3%A4%C3%A4nt%C3%B6jen+vastaista+lyhytkauppaa/a1305546876854

Olen luonnollisesti sekä omalta että lähipiirini osalta noudattanut sekä Fivan (ml. arvopaperimarkkinalaki) että työnantajan antamia ohjeistuksia. Tämän ohella pyrin avoimuuden hengessä mainitsemaan myös omat sidonnaisuuteni niihin pörssiyhtiöihin, joista blogissa kirjoitan.

Ostot aloitettu: Nordea | Nordnet Blogi22 Marraskuu, 2011[…] suoritetut Nordea-ostot olivat oman salkkuni osalta varsin massiiviset. Kerroin viime kuussa tämän kirjoituksen kommenteissa, että ”kevensin reilusti omaa osakepositiotani lokakuun nousussa”. […]

 

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit