Siirry pääsisältöön

Miksi dollari vahvistuu?

Kirjoitin jo tammikuussa dollarin vahvistumisesta ja siihen liittyvistä riskeistä. Olen sitä mieltä, että dollarin vahvistuminen on kokonaisuudessaan huono asia maailmantaloudelle. Erityisen haavoittuvassa asemassa vahvan dollarin aikakaudella ovat kehittyvät markkinat ja raaka-aineiden tuottajat. Myös Federal Reserven koronnostopolitiikka voi muuttua, sillä vahvistuva dollari on USA:n kannalta deflaatiota tuova voima, mikä vaikeuttaa inflaatiotavoitteiden saavuttamista.

Viimeisten kuukausien aikana jälki on ollut todella rumaa kehittyvillä markkinoilla ja raaka-ainesektorilla. Käytännössä yksikään maa, joka luetaan kehittyvien markkinoiden kategoriaan ei ole menestynyt viimeisen vuoden aikana ja raaka-aineet ovat tulleet alas kautta linjan. En näe yhtään hyvää syytä sijoittaa kehittyville markkinoille niin kauan kuin dollari vahvistuu. Kehittyvien markkinoiden arvopaperit nousevat yleensä USA:sta virtaavan pääoman mukana. Kun nämä pääomavirrat kääntyvät takaisin kotiin päin kehittyvät markkinat tulevat rymisten alas. Raaka-aineiden lähitulevaisuus näyttää synkältä, mutta en tosin ole yhtä pessimistinen defensiivisten raaka-aineiden, kuten arvometallien tai elintarvikkeiden kohdalla.

Dollarin vahvistumista ei pitäisi mielestäni tulkita suoraan siten, että sijoittajat uskovat USA:n reaalitalouden olevan vahvassa vireessä. Kyse on mielestäni carry trade-ilmiöstä, joka on purkautumassa tuhoisasti (kirjoitin carry tradesta enemmän tammikuun blogimerkinnässäni). USA aloitti rahanpainamisen QE1-ohjelmallaan jo loppuvuodesta 2008 ja jatkoi myöhemmin QE2:lla ja QE3:lla. Kuten alla olevasta dollari-indeksistä huomaa, dollari lähti heikkenemään ‘elvytyksen’ seurauksena. Samalla käynnistyi kenties yksi maailman historian suurimmista spekulaatioista, kun dollareita alkoi virrata kehittyville markkinoille spekulatiivisen tuoton perässä. Kehittyvät markkinat ovat nyt suuntaamassa kenties kohti pahempaa kriisiä, kuin mitä 90-luvun lopun Aasian talouskriisi piti sisällään. En olisi yllättynyt, mikäli monet ‘lupaavista’ kasvutalouksista päätyisivät vielä IMF:n holhoukseen lähivuosina spekulatiivisten dollarien synnyttämän ‘boom & bust’ syklin seurauksena. Kehittyviä markkinoita voidaan pitää Federal Reserven massiivisen QE-elvytyksen ensimmäisinä uhreina.

Alla olevasta dollari-indeksistä käy ilmi, kuinka jyrkkää dollarin nousu on ollut viimeisen vuoden aikana. Eurolla on suuri painoarvo indeksissä, mikä hieman ‘pehmentää’ kehittyvien maiden vaikutusta indeksiin. Indeksin kehitys vuosina 2008-2015 tukee varsin selkeästi carry trade-teoriaa: dollari heikkenee useamman vuoden ajan (raha virtaa ulkomaille), mutta kun käänne tapahtuu, se tapahtuu lyhyessä ajassa ja räjähdysmäisesti.

Lähde: St Louis FED
Lähde: St Louis FED

On vaikea sanoa, koska käänne trendissä tapahtuu ja dollari lähtee taas heikkenemään. Pääomavirta dollariin päin voi jatkua vielä pitkäänkin. Carry traden purkautumiselle on luonteenomaista se, että ilmiö on itseään ruokkiva, eli vahvistuva dollari luo lisää painetta carry trade positioiden purkamiselle, mikä taas ruokkii lisää dollarikysyntää. Tästä syystä dollarin vahvistuminen saattaa hyvinkin jatkua, vaikka Federal Reseve päättäisikin luopua koronnostoistaan.

 

**********************************************************

Seuraa Twitterissä: @timotikkala

Blogimerkintöjäni löytyy myös timotikkala.com -sivustolta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
24.08.2015 19:18

Hienosti ajoitettu kirjoitus 😉